ASAYİŞ - 15 Kasım 2017 Çarşamba 10:13

Fırtına ve hortum Kaş’ta villaları vurdu

A
A
A
Fırtına ve hortum Kaş’ta villaları vurdu

Antalya’nın batı ilçelerinde iki gün önce etkili olan fırtına ve hortum Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası’nda birçok villada hasara neden oldu.

Antalya’nın batı ilçelerinde iki gün önce etkili olan fırtına ve hortum Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası’nda birçok villada hasara neden oldu. Fırtına ve hortum nedeniyle, bazı araçlar üst üstte geldi, villaların çatıları uçtu.


Antalya’nın Kaş, Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde pazartesi günü akşam saatlerde fırtına ve hortum etkili oldu. Fırtına ve hortum nedeniyle yüzlerce sera ve onlarca evde büyük çaplı maddi hasar oluştu. Kaş’ın turizm yeri olan Çukurbağ Yaramadası ile Gökseki, Kemer ve Uğrar mahallelerindeki lüks villaların çatıları uçtu. Birçok villanın çatısı tamamen uçarken, bazılarının da kiremitleri söküldü. Araçların üst üste geldiği fırtına ve hortumda ağaçlar da yerinden söküldü. Fırtına ve hortumun ardından ekipler bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı.


Olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’i telefonla arayıp bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.