GENEL - 15 Kasım 2017 Çarşamba 11:22

Eski röntgen filmleriyle erken teşhise dikkat çektiler

A
A
A
Eski röntgen filmleriyle erken teşhise dikkat çektiler

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğrencileri, dijitalleşmeyle birlikte artık sıklıkla kullanılmayan röntgen filmlerini mumluk, bardak altlığı, kitap ayracı, abajur gibi çeşitli eşyalara dönüştürerek, erken teşhiste tıbbi görüntülemenin önemine dikkat çekti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğrencileri, dijitalleşmeyle birlikte artık sıklıkla kullanılmayan röntgen filmlerini mumluk, bardak altlığı, kitap ayracı, abajur gibi çeşitli eşyalara dönüştürerek, erken teşhiste tıbbi görüntülemenin önemine dikkat çekti.


İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, teknolojinin gelişmesiyle pek kullanılmayan eski röntgen filmlerini değerlendirmek ve kanserde erken teşhise dikkat çekmek için filmlerle ilgili farklı bir yöntem izledi. Öğrenciler, röntgen filmlerini mumluk, bardak altlığı, kitap ayracı, abajur gibi çeşitli eşyalara dönüştürdü.


İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Öğretim Görevlisi Medikal Fizik Uzmanı Türkan Alkan Özbay, dünya genelinde her yıl 14 milyon kişinin kansere yakalandığını belirterek, kanserin erken teşhisinde tıbbi görüntüleme tekniklerinin en etken yöntem olduğunun kabul edildiğini söyledi. Özbay, “Türkiye’de yılda yaklaşık 163 bin 500 yeni kanser vakası teşhis ediliyor. Ülkemizde bir günde yaklaşık 450 kişinin kanser teşhisi aldığı söylenebilir. Benzer seyir devam ettiği takdirde, 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması bekleniyor. Kanser, lenfatik yoluyla bütün vücuda yayılarak kişinin ölümüne sebep olabilen agresif bir hastalıktır. Kanser ile mücadelede en önemli adım erken teşhis koymak ve vücuda yayılmasına engel olarak, kanserli hücreleri ortadan kaldırmaktır” dedi.



Erken teşhiste görüntüleme tekniklerinin önemine dikkat çektiler


Erken teşhisle meme kanseri hastalarında yüzde 90 oranında tedavinin sağlandığını aktaran Özbay, erken tanının yaşam kalitesi ve süresinin artması açısından önem taşıdığını kaydetti. Tanı amacıyla ultrason, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), mamografi, floroskopi gibi yöntemlerin kullanıldığını bu sayede hastaya cerrahi müdahaleye gerek duyulmadığını vurgulayan Özbay, “Yüksek teknolojiye sahip cihazlarla gerçekleştirilen bu işlemlerde, bilgili ve donanımlı tıbbi görüntüleme teknikerlerine görev düşüyor. Doğru uygulanan tıbbi görüntüleme yöntemi, doktorun tanı koymasında etkili olduğu kadar, hastanın konforu açısından da önemli. Eski röntgen filmlerini değerlendirerek bileklik, kitap ayracı, mumluk, bardak altlığı gibi malzemelerle erken teşhiste tıbbi görüntüleme tekniklerinin önemine dikkat çekmek istedik” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta kar kalınlığının 7 metreyi bulduğu yolda çalışma Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için 7/24 esasına göre çalışmalar devam ediyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin mart ayının son günlerinde kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için başlattığı çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Zorlu coğrafyada çığ riskine rağmen 2 bin 500 rakımlı Çavuştepe mevkisinde 3 gündür görev yapan ekipler, yolu kısa sürede açmayı hedefliyor. 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı ve köylülerin alternatif olarak kullandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için gece gündüz çaba gösteren ekipler, yaklaşık 3 aydır kapalı olan ve kar tabakasının oldukça sertleştiği yolda ilerlemekte güçlük çekiyor. Karın iş makinesinin boyunu aştığı yolda çalışmalarını sürdüren iş makinesi operatörü Kerem Çakır, 25 yıldır karla mücadelede yer aldığını belirterek, "Ben 25 yıldır iş makinesi operatörlüğü yapıyorum. Burada çığ tehlikesi var. Geçen günlerde bir çığ tehlikesi geçirdik. Üçevler grup köy yolunun Çavuştepe mevkisinde karla mücadele çalışmasını yürütüyoruz. Şu anda ovada çiçekler açmış, biz de burada karla mücadelemize devam ediyoruz. Yer yer 6-7 metre kar var. Kar çok sert. Makine çok zorlanıyor. Günde 2-3 kilometre yol açabiliyoruz. Burası rampa. Gece gündüz çift vardiya çalışıyoruz. Biz saat 18.00’dan sonra işi bırakacağız, gece vardiyası gelecek. İki güne kadar yolu ulaşıma açmayı hedefliyoruz. Gördüğünüz gibi iş makinesine 4 zincir taktık. İş makinesi zincirli olmasa gidemeyiz. Aşırı bir rampamız var. Her yerde ilkbahar mevsimi yaşanırken biz karla mücadele ediyoruz. Muş’un en yüksek mevkilerinden biri" şeklinde konuştu.