GENEL - 15 Kasım 2017 Çarşamba 11:36

Yunusemre hayvanları da düşünüyor

A
A
A
Yunusemre hayvanları da düşünüyor

Yunusemre Belediyesi, kışın zorlu hava koşullarda hayvanların sıkıntı yaşamaması için ilçenin belirli noktalarına yuvalar yerleştirirken talep eden vatandaşlara da kedi ve köpek evleri dağıtımına devam ediyor.

Yunusemre Belediyesi, kışın zorlu hava koşullarda hayvanların sıkıntı yaşamaması için ilçenin belirli noktalarına yuvalar yerleştirirken talep eden vatandaşlara da kedi ve köpek evleri dağıtımına devam ediyor.


‘Onlar bize emanet’ sloganı ile çalışmalarını sürdüren Yunusemre Belediyesi ekipleri, ilçenin belirli noktalarında kedi ve köpek evi konuşlandırıyor. Belediye, bu konuda talepte bulunan vatandaşlara da kendi şantiyesinde ürettiği kedi köpek evlerinden veriyor. Çalışmaya ilişkin bilgi veren Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, bu konuda duyarlı davranan hayvanseverlere teşekkür ederek, “Ekiplerimiz ilçede bulunan sokak hayvanlarının soğuk havalardan olumsuz etkilenmemesi amacıyla çalışmalarda bulunuyor. Belediyemize kedi ve köpek evleri için başvuruda bulunan vatandaşlarımıza şantiyemizde üretilen kedi ve köpek evlerini dağıtıyor. Bu konuda talebi olan vatandaşlarımız 444 62 09 No’lu çağrı merkezimizi arayarak ya da belediyemize gelerek bilgi sahibi olabilirler” diye konuştu.


Yunusemre Belediyesi’ne teşekkür eden hayvanseverlerden Hülya Pekmez, “Belediyenin sokak hayvanları ile ilgilendiğine yönelik haber almıştım. Belediyeyi aradım. Kendileri benim talebimi yerine getirdi. Çok memnun olduk. Allah başkanımızdan razı olsun” derken, Mehmet Emin Demirbaş da şunları söyledi: “Torunum belediyemizi arayıp sokak hayvanları ile ilgili talepte bulundu. Belediyemiz mahallemizdeki sokak hayvanlarının barınması için köpek evi yaptı. Duyarlılıklarından dolayı kendilerine teşekkür ederim.”


İki hafta once kedi evi için talepte bulunduğunu dile getiren Selda Yalçınkaya da talebinin yerine geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek Yunusemre Belediyesine teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.