EĞİTİM - 15 Kasım 2017 Çarşamba 13:58

Uluslararası Türk Cezayir konferansı başladı

A
A
A
Uluslararası Türk Cezayir konferansı başladı

Sakarya Üniversitesi ve Cezayir Souk Ahras Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen “2.

Sakarya Üniversitesi ve Cezayir Souk Ahras Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen “2. Uluslararası Türk Cezayir Konferansı” başladı.


SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde 14-15 Kasım tarihlerinde yapılacak konferansın açılışına Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan, İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal, Souk Ahras Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rida Selatnia ile araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


“SAÜ uluslararası bir üniversite”


Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptığı açılış konuşmasında Sakarya Üniversitesi’nin büyük ve köklü bir üniversite olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, birçok uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü SAÜ’nün özellikle Afrika ve Balkan ülkelerinden gelen öğrenciler ile uluslararası bir üniversite olma kimliğini kazandığını söyledi. Uluslararası öğrenciler ile Türk öğrencilerin kaynaşması adına yapılan projeler ve çalışmaların kendileri açısından sevindirici olduğunu dile getiren Vali Balkanlıoğlu, “Bütün İslam alemi kardeşlik temelinde birlik ve beraberliğini sağlayabilse dünyanın süper gücü oluruz. İnşallah bu sayede hocalarımız, öğrencilerimiz bir araya gelir. Üniversiteden, gençlerden yayılan sinerji ile geleceğe umutla bakarız. İnşallah tekrar dünyanın en gür ve en güçlü sesi bizim sesimiz olur” dedi.


“İşbirliklerine önem veriyoruz”


Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da konuşmasında ülkeler arasında eğitim alanında yapılan işbirliklerini önemsediklerini belirterek, “İslam ülkeleri arasında kalite, akreditasyon, eğitim-öğretim ve araştırma süreçlerinde işbirliği için adımların atılması gerekiyordu ve bu adım atıldı” dedi. İslam ülkeleri arasında farklılık olduğunun dile getirildiğini ve bu nedenle işbirliklerine çekinceyle bakıldığını ifade eden Rektör Elmas, “Müslüman olduğumuz halde hepimiz aynı hedefe maalesef gidemiyoruz. Ama eğitim alanında yapılan çalışmalar ve iş birlikleri bu farklılıkları da kolayca giderebilir. Bu yüzden bu konuya çok önem veriyoruz. İki ülke işbirliği yapacaksa, eğitim-öğretim ve araştırma süreçlerinin açık ve şeffaf bir şekilde yapılması gerekiyor” diye konuştu.


“Müslüman toplumlardan kopartıldık”


Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan da konuşmasında düzenlenen konferans ile Cezayir ve Türk toplumları arasındaki kökü çok eski zamana dayanan ilişkilerin köprüsünü yeniden kurma fırsatını bulduklarını söyledi. Prof. Dr. Şan, “Ortak devletimiz olan Osmanlı Devletini kaybetmemizden sonra Türk ve Cezayir toplumları farklı deneyimler ve gelişmeler yaşayarak bugünlere geldiler. Biz Türkler yaşadığımız radikal modernleşme ve batılılaşma politikaları ile Osmanlı döneminde kardeşlik bağımızın olduğu Müslüman toplumlardan kopartıldık. Aynı medeniyeti birlikte yükselttiğimiz Arap ve Müslüman toplumları arasında aşılamaz duvarlar inşa ettik. Küresel emperyalizmin buyruğu altına giren Arap ve Müslüman devletlerde kendi toplumlarını biz Türklere kapattılar” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Türkiye’de en çok ziyaret edilen 10 müzenin 3’ü Kapadokya’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de en çok ziyaret edilen müze ve ören yerlerini sosyal medya hesaplarından paylaştı. Ersoy’un paylaşımında Türkiye’de bulunan müze ve ören yerlerini yılın ilk üç ayında 4 milyona yakın ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. En çok ziyaret edilen ilk on müzenin 3’ü Kapadokya bölgesinde bulunuyor. Kapadokya bölgesinde bulunan ve önemli turizm destinasyonlarından olan Göreme Açık Hava Müzesi 4. sırada yer aldı. Zelve Paşabağları ören yeri 5. sırada yer alırken Kaymaklı yeraltı şehri de 10. sırada yer aldı. Bakan Ersoy’un açıklamasına göre Türkiye’de en çok ziyaret edilen müze Konya Mevlana müzesi oldu. Pamukkale ve Efes ören yeri de en çok ziyaret edilen ören yerleri arasında yerini aldı. Kapadokya bölgesinde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi 4. sırada yer alırken Zelve Paşabağları ören yeri de 5. oldu. 6. Ankara Cumhuriyet Müzesi, 7. İstanbul Arkeoloji Müzesi, 8. İstanbul Galata Kulesi, 9. Şanlıurfa Göbeklitepe olurken 10. sırada Nevşehir Kaymaklı yer altı şehri yılın ilk üç ayında en çok ziyaret edilen ören ve müzeler listesine girdi. Nevşehir Valisi Ali Fidan da gazetecilere yaptığı açıklamada; “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın açıkladığı verilere göre; Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri ve Kaymaklı Yer altı Şehri, Türkiye’de en çok ziyaret edilen ilk on müze içerisine girdi. Bu nedenle de bizlerde gurur duyuyoruz. Arzu ederiz ki ilk onda daha çok yerimiz olsun” şeklinde konuştu.
Niğde Vali Çelik, Akkaya Barajı’nda kuş gözlemi yaptı Niğde Valisi Cahit Çelik; izciler ve kuş fotoğrafçıları bünyesinde çok farklı kuş türünü barındıran Akkaya Barajı’nda gözlem gerçekleştirdi. Vali Çelik, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Gençlik ve Spor İl Müdürü İlker Ötgünlü, çocuk izciler ve fotoğrafçılar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi merkez yerleşkesi yakınındaki Akkaya Barajı’nda kuşları gözlemledi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve yaban hayatı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karataş kuşlarla ilgili bilgi verirken Vali Çelik yaptığı açıklamada da Akkaya Barajı’nda Türkiye’de tespit edilen 500 kuş türünden 225’inin yaşadığını söyledi. Göçmen kuşların önemli durak noktalarından birisi olan Akkaya Barajı’nda, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde yer alan elmabaş ördek, dik kuyruk gibi türlerin de bulunduğunu belirten Vali Çelik, Niğde’nin doğal güzelliklerine dikkati çekti. Çelik, "Türkiye’de tespit edilen kuş türü sayısı içerisinde neredeyse yarısı sadece bu küçük alanda yaşıyor. Diğer taraftan Aladağlar’da yine endemik tür ur kekliği de yaşıyor. Bu sabah 25 izci çocuğumuzla alanı ziyaret ettik. Çocuklarımızla hem gözlem yaptık hem de kuşların güzel sesini dinledik. Burada olduğumuz sürede özellikle çocuklarımızı doğayla bütünleştirmek anlamında ciddi faaliyetlerde bulunacağım. Bu çerçevede de Emli Vadisi’nde çocuklarımızın sürekli kullanacağı bir kamp merkezi yapmak istiyorum. Nasip olursa bu sene oradaki kamp merkezini bitireceğiz. İlkokul, ortaokul ve lisedeki çocuklarımızı farklı dönemlerde oraya götürüp doğayla bütünleştirmek istiyoruz. Çocuklarımız hiç olmazsa ders çalışma stresinin dışında doğayla bütünleşsin, doğayı tanısın, hayvanları tanısın, aynı zamanda memleketimizin potansiyelini de tanısın istiyorum" diye konuştu.
Kocaeli Çorbacıda hesap kavgası: Bir müşteri polise saldırdı, 3 kişi gözaltına alındı Kocaeli’ni İzmit ilçesinde bulunan bir restoranda hesap tutarı sebebiyle müşteriler ile çalışanlar arasında kavga çıktı. Kavgayı ayırmaya çalışan polise saldıran bir şahıs ile birlikte toplam 3 kişi gözaltına alınırken 3 personel hakkında idari soruşturma başlatıldı. İzmit ilçe merkezinde bulunan bir restoranda gece 02.30 sıralarında meydana gelen olayda, B.K., M.U.G. ve A.Ö.Ç. ile iş yeri çalışanları arasında hesap tutarı sebebiyle kavga çıktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Ekiplerin güçlükle ayırmaya çalıştığı kavgada A.Ö.Ç. isimli şahıs, polise sözlü ve fiziki saldırıda bulundu. Olaya ilişkin olarak 3 kişi gözaltına alınırken olay sırasında zor kullanma sınırlarını aşmış olabilecekleri değerlendiren 3 personel hakkında da idari soruşturma başlatılıp görevden uzaklaştırma tedbiri uygulandı. Valilikten açıklama Bahse konu olan olaya ilişkin ise Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “İzmit merkezindeki bir restoranda saat 02.30 sıralarında müşteri olarak bulunan B.K., M.U.G. ve A.Ö.Ç. ile iş yeri çalışanları arasında hesap tutarı hususunda çıkan kavga sebebiyle olay yerinde polis ekibi sevk edilmiştir. Müşteri olan A.Ö.Ç.’nin görevlilere hakaret ve fiili saldırısı üzerine olay yerine takviye ekip çağırılarak kademeli zor kullanılmak suretiyle şahısların gözaltına alındıkları anlaşılmıştır. Olay sırasında zor kullanma sınırlarını aşmış olabilecekleri değerlendirilen 3 personel hakkında idari soruşturma başlatılarak görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştır. Başlatılan adli ve idari soruşturmalar devam etmektedir” denildi.
Manisa Kuzey yarımkürenin ilk kirazının hasat edildiği Manisa’da üretici umutlu Kuzey yarımkürenin ilk kirazının yetiştiği Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde üreticiler, bu yıl rekolte ve fiyatlardan umutlu olduklarını belirterek, fiyatların 100-150 TL bandının altına düşmemesini beklediklerini ifade ettiler. Türkiye’nin önemli kiraz merkezlerinden Manisa’da kiraz hasadına hız veren üreticiler rekolteden memnun. Kuzey yarımkürede ilk hasadın yapıldığı Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesi’nde de üreticiler, hasat çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Erkenci türde olan kirazlarının hasadına başladıklarını belirten üretici İlyas Coşkuner, "13 Nisan tarihinde ilk hasadımızı yaptık. Bugün üçüncü hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bölgemizde hasat iki ay sürüyor. Bende 7-8 çeşit kiraz çeşidi bulunuyor. Şu anda cristobalina türü kirazlarımız hasat ediliyor. Hemen arkasından Karabodur, Salihli ve Napolyon türlerinin hasadı başlayacak. Bu yıl rekoltemiz güzel. Fiyatlar da iyi olursa mutlu oluruz. Bizim malımız ekonomik olarak da taçlanırsa iyi bir sezon olacak. Fiyatların da ortalama 100-150 TL’nin altına düşmemesini bekliyoruz. Kirazda çok fazla işçilik var, çok emek var. Girdi maliyetleri çok yüksek. Emek yoğun bir ürün. Buradan hasat ettiğimiz ürünler daha çok Avrupa ülkelerine, onun yanında Rusya’ya ve doğu ülkeleri ile Irak pazarına gidiyor. Tabii artık uçak kargolar da kullanılıyor. Uçak kargo vasıtasıyla Dubai, Katar, Fransa, İtalya diğer Avrupa ülkelerine parça parça da siparişleri oranında gönderiliyor. Daha kolay bir şekilde pazara ulaşıyor" dedi. İlk kiraz için tören düzenlendi Kuzey yarımkürede açık havada kirazın ilk yetiştiği yer olan Şehzadeler’de hasat edilen yılın ilk kirazı törenle satışa çıkarıldı. İlk hasat töreninde Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Mert Özkösemen, Sancaklıbozköy Mahalle Muhtarı Erdal Coşkuner, kiraz üreticileri ve tüccarlar hazır bulundu. Törenin açılış konuşmasını yapan Sancaklıbozköy Mahalle Muhtarı Erdal Coşkuner katılımcılara teşekkür ederek kiraz sezonunun bol ve bereketli geçmesi temennisinde bulundu. Katılımcılara hitap eden Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay ise sezonun hayırlı olmasını dileyerek şöyle konuştu: "Kuzey yarımkürede erkenci olarak tanımladığımız ve mevsimin ilk kirazının yetiştiği mahallelerimizdeyiz. Sancaklı Mahallelerimiz bu yüzden bizim için de çok kıymetli. Bizim katma değerli ürün olarak tanımladığımız kuzey yarımkürede ilk yetişen, Avrupa’nın mevsimin ilk kirazını bizden tattığı yerdeyiz. Bundan sonrası için bu hasat törenlerinin daha kalabalık olmasını ve Türkiye’nin tüm illerine hatta Avrupa’ya ulaştığı festivaller yapmayı hedefliyoruz. Hem üreticimizin hem köylülerimiz daha fazla kazandığı, kirazımızın tüm dünyaya duyurulduğu festivaller olsun istiyoruz. Lezzet olarak hepimizin çok sevdiği kirazımızı hem organik olma yolunda hem yeşil dönüşüme ayak uydurarak karbon ayak izini azaltma yolunda işbirliği içerisinde kirazımızı hem sağlıklı hem de organik bir ürün olması için tüm hemşehrilerimizin iş birliğini bekliyorum. Yeni hasat dönemimizin bereketli olmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun" Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de bereketli bir sezon geçirilmesi dileğinde bulunarak, "Şehzadeler şehri Gediz Ovası, Spil Dağı her şeyi ile bereketli bir şehir. Kuzey yarımkürede çıkan ilk ürün olan kirazımızın tadı tahmin ettiğimizin ötesinde güzel. Ben bu tarihlerde böylesine güzel tadı olan kiraz olmasını beklemiyordum. Bugün yapılan bu ilk hasadın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimize bereketli kazançlar olmasını temenni ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından yılın ilk kirazı satışa çıkarıldı. İlyas Coşkuner’e ait 30 kilogram kiraz, kilosu sembolik fiyat olan 500 TL’den alıcı buldu.