SAĞLIK - 07 Aralık 2017 Perşembe 12:23

Kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat

A
A
A
Kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunmasında önemli olduğunu belirterek, "Özellikle dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarda alınmalıdır" dedi.


Kış aylarında beslenmeyle ilgili açıklama yapan Bahçacı, havaların soğumasıyla birlikte beslenme şeklide değişikler olduğunu, vatandaşların genelikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim gösterdiğini söyledi. Kış aylarında insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirdiğini vurgulayan Bahçacı, "Fiziksel aktivite yoğunluğunda azalma olmaktadır. Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olabilmektedir" diye konuştu.



Kış aylarında beslenme


Kış aylarında sağlığın ve vücut direncinin korunması için beslenmeye dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Bahçacı, "Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Vücudumuzun savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. Sindirim sisteminin sağlığı açısından meyveleri posası ile tüketmeye özen göstermeliyiz. Bu şekilde tüketmeyi tercih etmeyenlerin mutlaka taze sıkılmış meyve sularının tüketmesi gerekir. Meyve sularının tüketiminde önemli olan sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesidir. Çünkü meyve suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına neden olmaktadır. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminin iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir. Balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez yenilmesi önerilmektedir. Kış aylarında genellikle meydana gelen beslenme alışkanlıklarının başında, daha yağlı yiyecekleri tüketmeye olan eğilimdir. Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarin ve tereyağından kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden uzaklaşılmalıdır" diye konuştu.



Her gün en az 2 litre su için


Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün de önemli olduğunu kaydeden Bahçacı, "Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önemlidir. Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir