GENEL - 07 Aralık 2017 Perşembe 17:39

AÜ Rektörü Ünal, İşletme Fakültesini inceledi

A
A
A
AÜ Rektörü Ünal, İşletme Fakültesini inceledi

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık ile birlikte bu yıl öğrenime başlayan Serik İşletme Fakültesinde incelemelerde bulundu.


Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık, AÜ Rektörü Mustafa Ünal ile birlikte bu yıl öğrenime başlayan İşletme Fakültesinde incelemelerde bulundu. Fakülte binası önünde kendisini karşılayan öğrenciler ile sohbet eden Başkan Çalık ve Rektör Ünal fakülteyi gezerek, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kolukırık’dan fakülte hakkında bilgi aldı. Daha sonra Başkan Çalık tarafından makamda ağırlanan Rektör Ünal, burada Serik AK Parti İlçe Başkanı Hasan Kozan, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı istişare toplantısına katıldı.



Çalık: ‘‘Turizmden sonra eğitimde de Serik’in ismini duyurmak istiyoruz”


Serik’te eğitim alanında yapılan yatırımlar hakkında istişarelerin yapıldığı toplantıda Belediye Başkanı Ramazan Çalık, “Potansiyel bakımdan ilçemiz birkaç tane fakülteyi daha barındırabilecek imkâna sahip bir şehir. Bu yüzden rektörümüzden başka fakülte açılma konusunda desteklerini bekliyoruz. Bizim amacımız turizmden sonra eğitimde de Serik’in adını duyurmak” dedi.



Ünal: “Serik eğitimde önemli adımlar attı”


Rektör Mustafa Ünal ise, “İşletme fakültesinin öğrenime başlaması için 2016 yılında alınan kararla birlikte hızlı bir şekilde gerekli olan çalışmaları tamamladık ve fakültemiz öğrenime başladı. Bunun için tüm olanakları sağlayan başta belediye başkanımıza ve Serikli hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Serik turizmde ki potansiyelini eğitim alanına taşımak için önemli adımlar attı. Yeni fakülte açılması konusunda diğer ilçelerimizden de talepler geliyor. Fakat bunun için ihtiyaca ve bölgenin sosyal yaşamına göre karar verilip, eğitim ve öğretim kalitesinden ödün vermeden hızlı bir şekilde hareket edilmesi gerekiyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.