GENEL - 07 Aralık 2017 Perşembe 18:21

Türk Dünyası Vakfı Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu

A
A
A
Türk Dünyası Vakfı Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu

Türk Dünyası Vakfı tarafından ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde Şanlıurfa’da “Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu” düzenlendi.

Türk Dünyası Vakfı tarafından ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde Şanlıurfa’da “Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu” düzenlendi.


7-8 Aralık 2017 tarihlerinde düzenlenen “Medeniyetler beşiği Mezopotamya Sempozyumu’’nun ilk oturumları bugün başladı. Sempozyumun açılış törenine, Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Dr. Adnan Tekşen ile arkeoloji, felsefe, ilahiyat, sosyoloji ve tarih alanında çalışmalar yürüten uzmanlar katıldı.


Programda açılış konuşmalarını yapan Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türk Dünyası Vakfı olarak böyle bir faaliyeti Şanlıurfa’da gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sempozyumda sunulacak 19 bildirinin, bölgenin dünya tarihindeki istisnai yerini vurgulamak bakımından önemli olduğunu belirten Avcı, emek ve katkı sunanlara teşekkür etti.


Dört oturum halinde gerçekleşen sempozyumun ilk oturumunda, Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, ‘Mezopotamya Medeniyetler Havzasında Özel bir Şehir: Barışın Kalbi Diyarbekir’ konusunda katılanlara bilgilendirmede bulundu.


İki oturumlarda kültür ve medeniyet havzası olarak Mezopotamya, 9 ve 12. asırda İslam bilim ve felsefesi konularının anlatıldığı sempozyum, yarın da iki oturum şeklinde sürecek. 3’üncü ve 4’üncü oturumlarda, dinler beşiği Mezopotamya ile Göbeklitepe üzerinden din ve toplum ilişkilerinin tarihi seyri, konu başlıkları altında Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda öğretim üyesi, gazeteci, araştırmacı ve yazarlar tebliğlerini sunacak.


Sempozyumun genel bir değerlendirmesini yapan Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Dr. Adnan Tekşen, “Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu, GAP Kalkınma Başkanlığı ile Türk Dünyası Vakfı’nın beraber düzenlediği bir faaliyettir. Tabi burada GAP Başkanlığının Mezopotamyayı markalaştırma çabaları var. Bu çerçevede faaliyetler yapılıyor. Elbette Mezopotamya böyle bir sempozyumu hak ediyor. Daha fazlasını hak ediyor. Bizim şu an Türkiye topraklarında bulunan kuzey Mezopotamya kısmı ama biz tüm bölgeyi içerecek şekilde tebliller sunacağız. Bu bölge, hem dinler beşiği olması açısından hem de medeniyetlerin kavşağı olması açısından önem taşıyor. Dolayısıyla bundan sonra İslam Rönesans’ı diye anlatabileceğimiz bir dönemde gelişti ve neşru nema buldu. Müthiş bir bölge burası. Etkileşim bölgesi. Buna bağlı olarak yine kadim dönemlerden beri burası yine kültür ve medeniyet bölgesiydi. Evet Peygamberler Şehri mutlaka. Ayrıca burada bir şey daha yaptık, o da Göbeklitepe. Göbeklitepe’yi klasik arkeolojik dille okumak yerine din-toplum ilişkilerinin seyri açısından sosyolojik olarak değerlendireceğiz. Elbette bizim temel mabetimiz Kabe, temel şehrimiz Mekke ama şunu unutmayalım ki Göbeklitepe’nin keşfi insanlığın çok eski dönemlerinde yani yerleşik hayata geçmeden önce bile bir tek tanrıcılık düşüncesi, daha doğrusu bir ibadet fikri, bir tanrı fikri olduğunu gösteriyor. Göbeklitepe açıdan çok önemli” dedi.



“Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti”


Konuşmasını Türk Dünyası Vakfının Eskişehir’de kurulmasına da değinen Tekşen, “2013 yılında Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti idi. Eskişehir’de pek çok faliyet yapıldı, Türk dünyasının kültür ve medeniyetine yönelik. Kalıcı eserler yapıldı. Restorasyonlar ile çeşitli faaliyetler yapıldı. Bizim vakfımız, Türk Dünyası Vakfı da bu eski ajansın bir devamı niteliğinde kurulduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli OSB’de ‘Örme teknolojisi ve kumaş hataları’ konusu ele alındı DENİZLİ(İHA) – Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), tekstilin başkenti Denizli’de sektör paydaşları, sanayiciler ve personellerine yönelik önemli bir seminere ev sahipliği yaptı. Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, Denizli OSB Konferans Salonu’nda “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, Teknik Müdürü Atılım Kasapçopur ve Çorap- Triko ve Raşel Örgü Teknik Müdürü Muhittin Kaya konuşmacı olarak yer alırken, seminerin moderatörlüğünü PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu seminerde katılımcılara bilgi ve deneyimlerini aktaran konuşmacılar merak edilen soruları da yanıtladı. Ev sahipliği için Denizli OSB yönetimine teşekkür Denizli’nin tekstil alanında önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, “Denizli’de tekstil sektöründeki paydaşlarımızla birlikte olabilmek, onlara firmamızın son teknolojilerini sunabilmek ve ortak mesleki bir dil oluşturabilmek adına çok güzel bir fırsat oldu. Bizleri burada ağırlayanlara, ev sahipliği için Denizli OSB Yönetimine çok teşekkür ederiz.” diye konuştu. Etkinliğin moderatörlüğünü yapan PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan, “Etkinliğimizi Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ile ortaklaşa düzenledik. Ev sahipliğimizi yapan Denizli OSB Yönetim Kurulumuza çok teşekkür ederiz.” dedi. “Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz” Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu ise bölge müdürlüğü olarak ev sahipliği yaptıkları etkinliklere katılım sağlayan herkese teşekkür ederek, “Denizli’deki sivil toplum kuruluşlarımız ve Pamukkale Üniversitesi ile işbirliğinde pek çok etkinliğe imza atıyoruz. Sanayicilerimize yarar sağlayacak, kentimizin gelişiminde taş üstüne bir taş daha koyacak her türlü eğitim, seminer, panel vb. etkinliklerde yer almak ve ev sahipliği yapmak bizim için bir mutluluktur. Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz.” diye konuştu.
Erzurum Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrenci kongresinin ilki ETÜ’de gerçekleştirildi Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde I. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi düzenlendi. Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki güncel gelişmeleri konuşmak ve Türkiye’nin her bölgesinden akademisyenler ile öğrencileri bir araya getirmek amacıyla birincisi düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin açılışına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın açılışında konuşan ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Kara, moleküler biyoloji ve genetiğin modern bilimde önemli bir role sahip olduğunu ifade ederek, kongrenin öğrencilerin kariyer gelişimine önemli katkılar sunacağını dile getirdi. Prof. Dr. Kara’nın ardından konuşan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit İncekara, ETÜ Fen Fakültesinde eğitim kalitesinin ortalamanın oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekerek, kısa zamanda önemli bir mesafe kaydettiklerini ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiklerini belirtti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Çakmak ise öğrenci kongrelerini çok önemsediklerini söyleyerek: “Değerli arkadaşlar bu ve benzeri organizasyonlara katılımınız sizlere ilerleyen süreçlerde çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Kongre, sempozyum ve çalıştay gibi programlara katılımınız sizlerin aynı zamanda ortak çalışma kültürünü çok önemsediğiniz anlamına da geliyor. Nitekim iş hayatına adım atarken derslerde elde ettiğiniz başarıların yanı sıra bu ve benzeri programlara katılımınız size referans olacak. Eğitim öğretim hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek için neler yaptığınız sorusu her zaman karşınıza çıkacak. ETÜ olarak Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin birincisini yaparak bir geleneği başlattık. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu kongrenin devamı da gelecek. Bu vesileyle kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen öğrencilerimize ve hocalarımıza teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu Türkiye genelinden 13 üniversiteden 400’e yakın öğrencinin katıldığı kongrede çok sayıda poster ve sözlü sunumun yapılırken Bitki ve İnsan Çalışmalarında Bor, Nörodejeneratif Hastalıklar, Protein Mühendisliği ve Kanser Çalışmalarında hedef moleküllerin Tespiti ve Aday İnhibitörlerin Sentezi konuları ele alındı.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Turistik Diyarbakır Ekspresi, kültürel değerler ile doğa harikası manzaralarıyla kültürel iletişimi de güçlendirecek" Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, seferlerine yeni başlayan Turistik Diyarbakır Ekspresi’ne ilişkin, “Güzergah boyunca buralardaki tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkanı sunarak kültürel iletişimi de güçlendirecek” dedi. Bin 51 kilometre hat uzunluğunda Ankara-Diyarbakır güzergahında işletilecek olan 180 kişi kapasiteli Ankara-Diyarbakır-Ankara Turistik Treni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun da katıldığı trenle seferine başladı. Ankara Tren Garı’nda gerçekleştirilen uğurlama töreninde konuşan Uraloğlu, trenin Ankara-Diyarbakır seferinde Malatya’da 3 saat, Diyarbakır-Ankara seferinde ise Elazığ’da 4 saat, Kayseri’de ise 3 saat turizm amaçlı duracağını belirterek, “Hiç şüphesiz Turistik Diyarbakır Ekspresi, uzun süre durarak gezme imkanı sağlayacağı Malatya ve Yolçatı destinasyonları başta olmak üzere bölge ekonomisine de katkıda bulunacak. Güzergah boyunca buralardaki tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkanı sunarak kültürel iletişimi de güçlendirecek. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. “Yurt içinde yeni rotalarda işletilebilecek turizm amaçlı trenlerin sefere konulması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” Seyahat severler için sadece yurt içinde değil, yurt dışında da tren rotaları olduğunu kaydeden Uraloğlu, “İstanbul-Sofya Treniyle Avrupa’ya ulaşmak da hem ekonomik hem de çok konforlu. Aslında turistik trenler hem vatandaşlarımıza hem de yurt dışından ülkemize gelen konuklarımıza, demiryollarımızın yeni yüzü ve vizyonuyla, dahası Türkiye’nin yeni yüzü ve vizyonuyla örtüşen bir etkinlik sunmaktadır. Ayrıca yurt içinde yeni rotalarda işletilebilecek turizm amaçlı trenlerin sefere konulması ile ilgili başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlarla çalışmalarımız da devam ediyor” diye konuştu. “22 yıl içinde demiryollarına 57 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik” Uraloğlu, 22 yıl içinde demiryollarına 57 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “Tarihi İpek Yolunun canlandırılmasını amaçlayan ‘Tek Yol Tek Kuşak’ girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nı inşa ettik. Bu projeyle birlikte Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı mümkün hale getiren Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunu oluşturduk. 2002’de devraldığımız 10 bin 948 kilometre olan demiryolu uzunluğumuza; 2023 yılı itibarıyla, 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre demiryolu ekledik. Demiryolu ağımızı 13 bin 919 kilometreye yükselttik. Ülkemizi, Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6. dünyada 8. hızlı tren işletmecisi yaptık.” Yüksek Hızlı trenler ile bugüne kadar 85 milyon yolcu taşıdıklarını dile getiren Uraloğlu, bu yükselen trendi daha da yukarıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.