KÜLTÜR SANAT - 03 Ocak 2018 Çarşamba 17:39

Tarih canlanıyor

A
A
A
Tarih canlanıyor

Ordu’nun Ünye ilçesinde 1808 yılında yapımına başlanan ve yedi yılda tamamlanan, ardından 1850 ila 1852 yıllarında çıkan yangında yok olan tarihi Süleymanpaşa Sarayı’nın yeniden yapılması için düğmeye basıldı.

Ordu’nun Ünye ilçesinde 1808 yılında yapımına başlanan ve yedi yılda tamamlanan, ardından 1850 ila 1852 yıllarında çıkan yangında yok olan tarihi Süleymanpaşa Sarayı’nın yeniden yapılması için düğmeye basıldı.


Çalışmaları başlatan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, saray ile ilgili önemli verilere ulaşıldığını söyledi. Başkan Çamyar, Ünye Belediyesi 2018 yılı ilk meclis toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Süleymanpaşa Sarayı ile ilgili Osmanlı arşivlerinde tarandı ve Başodasından, Kethüda odasına, silahların ve topların saklandığı bütün odalar ve isimleri tespit edildi. Sarayın rölöve çalışmasına esas olacak ölçüleri ile ilgili de Fransız konsolosluğunda bir toplantı gerçekleştirdik. Ünye’nin 1727’li yıllardan itibaren ki haritalarına ulaştık. Paris’te bu resmin orijinali ile beraber ölçülerin de olduğu bilgisine ulaştık. Fransız bir bilim adamı arkadaşımız Fransa’ya gitti ve gerekli araştırmaları yapıp bize bununla ilgili bir dönüş yapacak”


Süleymanpaşa Sarayı’nın sadece Ünye turizmini kapsamadığını belirten Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Bu proje sadece Ünye’nin ve Ordu’nun değil, Türkiye’nin de ciddi kazanımı olacak bir projedir. Zorlu bir çalışma olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Süleymanpaşa Sarayı’nın bulunduğu yerde şu an birçok ev bulunuyor. Kamulaştırma süreci, projenin hazırlanması ve yatırım yapılması ufuk bir çalışmadır. Biz bu çalışmaya başladık. Niyetimiz hayır, akıbetimiz de hayır olur diye umuyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz