GENEL - 09 Şubat 2018 Cuma 15:37

ICC Türkiye Tahkim Günü konferansı İstanbul’da gerçekleştirildi

A
A
A
ICC Türkiye Tahkim Günü konferansı İstanbul’da gerçekleştirildi

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı ve TOBB işbirliğinde düzenlenen ‘ICC Türkiye Tahkim Günü’ konferansı İstanbul’da düzenlendi.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı ve TOBB işbirliğinde düzenlenen ‘ICC Türkiye Tahkim Günü’ konferansı İstanbul’da düzenlendi.



Türkiye’de milletlerarası ticari ve yatırım tahkiminin gelişimine katkıda bulunmak, İstanbul’u bir uyuşmazlık çözüm merkezi olarak ön plana çıkarmak ve Türk tahkim camiasının ulusal ve uluslararası seviyede tanıtımının hedeflendiği ‘ICC Türkiye Tahkim Günü’ konferansı İstanbul Beşiktaş’ta gerçekleştirildi.


Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde düzenlenen konferansta, ICC Tahkiminin genel özellikleri ve güncel gelişmeler, uluslararası uyuşmazlıkların çözümünde cinsiyet çeşitliliği, ülkemizdeki uyuşmazlık çözümlerindeki zorluklar ve fırsatlara ilişkin konular ele alındı. Gerçekleştirilen konferansa, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Genel Sekreteri Alexander Fessas, panelistler ve geniş bir davetli topluluğu katıldı.



“Tahkimin yaygınlaşması ve gelişmesi için çok önemli”


Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, konuşmasına Başbakanlık’taki toplantı sebebi ile konferansa katılamayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek başladı. Mete, gerçekleştirilen konferansın hem sektörel hem de hukuksal anlamda verimli olacağına inandığını belirterek, “Küresel bir aktör olarak Türkiye’nin dünya ve bölgesindeki ağırlığının daha da arttığı ve oldukça yoğun hissedildiği bir dönemi yaşıyoruz. Gelişen yatırım iklimi ve artan uluslararası ticareti ile Türkiye için tahkim giderek daha önemli hale geliyor. Geçmişte bu konuda iç hukukumuzda önemli düzenlemeler yapıldı. Bu dönemde tahkim alanında yaşanan tecrübelerin veya sıkıntıların değerlendirilmesi çok önemli. Bu bizim daha iyi uygulamalar üretebilmemiz için yol haritamızı şekillendirecektir. Diğer taraftan tahkim de sürekli kendisini yeniliyor. Zira ticaret iklimi ve koşulları, ihtiyaçlar sürekli değişiyor. İşte bütün bu konularda tecrübelerin paylaşılması, görülen eksiklerin ortaya konması tahkimin yaygınlaşması ve gelişmesi için çok önemli. İşte bu toplantıyı bunun için yapıyoruz. Hocalarımız, hukukçularımız, uzmanlarımız var. Özel sektör tarafı var. Tahkimdeki gelişmeleri değerlendireceğiz. Hem sektörel anlamda, hem hukuksal anlamda ülkemizdeki uygulamaları konuşacağız. Çalışmamızın önümüzdeki süreç için çok verimli olacağına inanıyorum” diye konuştu.



Arabuluculukta yüzde 70’in üzerinde anlaşma oranı var


Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ise organizasyonun tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri bakımından aydınlatıcı olacağına vurgu yaparak, şöyle konuştu:


“1 Eylül 2018 tarihi itibariyle iş davalarının büyük bir kısmında arabuluculuğa başvuru dava şartı haline gelmiş ve zorunlu olmuştur. Beş haftalık süre içerisinde 5 bin 328 uyuşmazlığın 3 bin 752’si arabuluculuk faaliyeti sonucunda anlaşma yoluyla sona ermiştir. Yüzde 70’in üzerinde bir anlaşma oranı karşımıza çıkmıştır ki bu da son derece memnuniyet verici bir durumdur. Böylece yargılama ile kıyas götürmeyecek ölçüde zaman ve emek tasarrufunun sağlanacağını net olarak görülmüş oldu. Masadan anlaşarak kalkan taraflar başta harç olmak üzere pek çok yargılama gideri kalemini ödemek külfetinden kurtulmuşlardır. Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Divanı’nın deneyimlerinin paylaşılacağı bu organizasyonun tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri bakımından aydınlatıcı olacağına, iş dünyamıza ciddi katkılar sunacağına inanıyorum”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yedigöze İçme Suyu Arıtma Tesisinin yapımı hızla devam ediyor Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından sürdürülen Yedigöze İçme Suyu Projesi ile 4 ilçede bulunan toplam 159 mahallenin içme suyu sorunu son bulacak. Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Kozan ve İmamoğlu başta olmak üzere 4 ilçenin içme suyu sorununa son vermek ve vatandaşlara sağlıklı içme suyu ulaştırmak için başlattığı proje devam ediyor. Yedigöze Barajı İçme Suyu Projesi kapsamında Kozan, İmamoğlu, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerinde toplam 159 mahallenin içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Projenin ilk aşamasında İmamoğlu - Kozan arasında 37 kilometrelik içme suyu isale hattının yapımına başlanarak 5 kilometrelik kısmı tamamlandı. Proje dahilinde hızla ilerleyen bu aşama, bölgedeki içme suyu ihtiyacının karşılanması için önemli bir adım niteliği taşıyor. İkinci aşamada ise 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere projelendirilen Yedigöze İçme Suyu Arıtma Tesisinin yapımına başlandı. Tamamlandığı zaman günde 116.000 metreküp su arıtma kapasiteyle hizmet verecek tesisin inşaat çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Plan dahilinde 2026 yılı içerisinde bitirilerek faaliyete başlaması bekleniyor. Üçüncü ve son aşamada ise Kozan ilçesine toplam 50 kilometre içme suyu hattı ve 8 adet yeni su deposu inşa edilecek. Bu çalışmalar esnasında merkez mahallelerde bulunan asbest borular sağlık standartlarına uygun yeni nesil kaliteli ve dayanıklı içme suyu borularıyla değiştirilecek. Bu şekilde Kozan, yeni bir içme suyu şebekesine kavuşmuş olacak. Bölgenin kalkınması için önemli bir fırsat sunan Yedigöze İçme Suyu Projesi’nin hayata geçirilmesiyle birlikte Kozan ve İmamoğlu ilçelerinin gelecekteki su ihtiyaçlarına güvenilir ve uzun vadeli bir çözüm sunulmuş olacak.
İstanbul İstanbul Valisi Davut Gül, “ İstanbul’da kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız” İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. Vali Gül, “İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozanlarla mücadele edeceksiniz, biz de yanınızda olacağız” dedi. İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Dr. Nail Anlar, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ile denetim personelleri katıldı. Programda İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Ticaret İl Müdürü yeni başlayan denetim personellerine hitap etti. Görevine başlayan personelleri tebrik ederek konuşmasına başlayan Vali Gül, “Hepinizi tebrik ediyorum. Allah, kazasız, belasız, yüz akı ile emekli olmanızı nasip etsin. Kamu görevlisinin en büyük sermayesi, başı öne eğilmeden emekli olabilmesi. İnşallah, ilk günkü heyecanınızla emekli olacaksınız. Sizlere emek veren ailelerinizi ve öğretmenlerinizi tebrik ediyorum. İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozan kişilerle sizler mücadele edeceksiniz. Biz de yanınızda olacağız. Fırsatçılık yapılmasına ve ihtiyaç sahibi ailelerimizin rızkının çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. Görevinizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İhtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız” ifadelerini kullandı. Vali Gül’ün, denetim personellerini tebrik ederek uğurlamasının ardından program sona erdi.