GENEL - 09 Şubat 2018 Cuma 16:39

Beyoğlu’nda akıllı çöp toplama dönemi başladı

A
A
A
Beyoğlu’nda akıllı çöp toplama dönemi başladı

“Tertemiz Beyoğlu” sloganıyla çalışmalarını sürdüren Beyoğlu Belediyesi, yenilediği çöp toplama araçlarını akıllı sistemlerle donattı.

“Tertemiz Beyoğlu” sloganıyla çalışmalarını sürdüren Beyoğlu Belediyesi, yenilediği çöp toplama araçlarını akıllı sistemlerle donattı. Smart Beyoğlu aplikasyonuna entegre edilen araçlar sokağa yaklaştığında mahalle sakinlerine bildirim gönderilecek. Bu sistemle çöpün yerde kalma süresi minimuma indirilecek.


Her gün milyonlarca insanın ziyaret ettiği Beyoğlu’nda, temizlik çalışmalarının daha düzenli yürütülebilmesi için yeni bir döneme geçiliyor. Katı atık toplamada kullandığı araç filosunu yenileyen Beyoğlu Belediyesi, yenilenen temizlik araçlarını akıllı sistemlerle donattı. Taksim Meydanı’nda görücüye çıkan araçların tanıtım lansmanına, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yeni temizlik araçlarının tanıtıldığı programda, 14 temizlik görevlisinden oluşan koro vatandaşlara konser verdi. Enstrüman olarak çöp konteyneri, afet süpürme faraşı, kar küreme küreği, davul ve zurna gibi malzemelerin kullanıldığı konserde söylenen çeşitli şarkılar vatandaşların büyük beğenisini topladı.



Akıllı araçlar sokağa inerken vatandaşlara bildirim gönderecek


Beyoğlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, katı atık toplama işlerinde kullandığı 73 araçlık filosunu, son teknolojiyle donatılmış çevre dostu araçlarla yeniledi. Yenilenen araçlar GPS Sistemi (Global Positioning System) ile Beyoğlu Belediyesi tarafından geliştirilen Smart Beyoğlu aplikasyonuna entegre edildi. Bu sistemle çöp arabası sokağa yaklaştığında Smart Beyoğlu uygulaması üzerinden mahalle sakinlerine bildirim gönderilecek. Bildirimi alan vatandaşlar çöplerini indirerek çöp arabasına teslim edecek. Bu sistemle sokaklarda oluşan görüntü kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak. “Tertemiz Beyoğlu” için 348 personel 7 gün 24 saat esasına göre çalışacak ve günlük ortalama 340 ton çöp, 12 ton moloz, 10 ton da eşya toplanacak. Aktif olarak çalışacak araçlar sayesinde çöpün yerde kalma süresi minimuma indirilecek ve ilçe sakinleri daha temiz bir çevreye kavuşacak.



"Çöplerin sokakta kalma süresi kısalacak"


Akıllı çöp toplama hizmetinin detaylarını paylaşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Dar sokaklarda çöp arabasının geldiğini takip edemeyen, konteynerlerin konulmasının zor olduğu sokaklarda, çöp alımını daha kolaylaştıracak bir aplikasyon. Bu aplikasyonu indirdiklerinde, oraya adresini kodluyor bu süreçten sonra çöp arabasının da içinde bulunan aparat sayesinde araç yaklaştığı sokağın sakinlerine ben geliyorum diye mesaj gönderiyor. Çöp arabasının geldiği haberini alan vatandaşlar çöplerini indiriyorlar ve ona göre hazır oluyorlar. Özellikle çöplerin sokağa inme süreçleri kısalmış oluyor. Hem çöp ekiplerimiz işlerini rahat yapmış oluyor hem de vatandaşlarımız bunun farkına varmış oluyor" dedi.



"Smart Beyoğlu aplikasyonumuzda birçok özellik var"


Beyoğlu’nda hayata geçen sistemin ilçe sakinlerinin hayatını kolaylaştıracağını ifade eden Demircan, "Dar sokaklar, konteyner olmayan yerler ve çöp arabalarını takip etmenin zor olduğu yerlerde çöpün sokakta kalmış olma süresi kısalıyor. Eğer vatandaşlar çöp aracı kaçırıldıysa ve çöpünü bırakamadıysa bunun önüne geçmiş oluyoruz. Bizim Smart Beyoğlu aplikasyonumuzun içerisinde bir çok özellik bulunuyor. Temizlik de herkesi çok fazla ilgilendirdiği için başlangıcı buradan yapmak istedik. Belediye hizmetlerinin en önemli görevlerinden biri sağlıktır, hijyendir. Ben burada çöp toplamaktan bahsetmiyorum sadece, çöp toplanır önemli olan hijyenik olmak. Yıkamasını, bakımını ve insanları bunun içine katarak farkındalık oluşturmak önemli olan" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.