GENEL - 08 Mart 2018 Perşembe 14:59

27 Mayıs davasında karar günü

A
A
A
27 Mayıs davasında karar günü

27 Mayıs askeri darbesinin, 11.

27 Mayıs askeri darbesinin, 11. dönem DP’li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM aleyhine açılan ve de daha duruşma yapılmadan ret edilen davanın yeniden görülmesi amacıyla yapılan başvuru karara bağlanacak.


Demokrat Parti (DP) eski GİK üyesi Samet Ocakoğlu, babası 11. Dönem DP Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu’na 27 Mayıs 1960 Darbesi’nde ödenmeyen 18 aylık milletvekili maaşının günümüze uyarlanarak ödenmesi için 2013 yılında hukuki süreç başlattı. Babasına ait alacağı TBMM Başkanlığından talep eden ve 27 Mayıs darbesine karşı TBMM nezdinde yaptığı başvurunun ardından girişimlerini bir adım daha ileriye taşıyan Ocakoğlu, 27 Mayıs darbesinin DP’li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının günümüze uyarlanarak veraset hukuku çerçevesinde ödenmesi için TBMM aleyhinde İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.


Ocakoğlu’nun avukatı Gökhan Karateke tarafından açılan dava, TBMM’nin bulunduğu yerde görülmesi için Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne havale edildi. Ocakoğlu’nun başlattığı sürecin ardından; 27 Mayıs Darbesi’nin sonucu ortaya çıkan mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM aleyhine açılan belirsiz alacak davasında on üç 11. dönem DP milletvekilinin ailesi daha davaya müdahil oldu.


Aralık 2013’te açılan dosyayı değerlendiren Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı duruşmasız olarak ret etti. Yargıtay’a giden karar onaylandı. Samet Ocakoğlu’nun bireysel davasının ret olduğuna dair kesinleşen Yargıtay kararı sonrası, Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmekte olan on dört 11. Dönem DP milletvekili ailesinin müdahil olduğu dava da 3’üncü duruşmada durduruldu.


2 dava da durduruldu


Yaşanan süreç üzerine hukuka aykırılıklar olduğunu öne süren Ocakoğlu, 2017 yılında Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yeniden yargılama başvurusu yaptı. Başvuruyu değerlendiren Mahkeme, Yenileme Tensip Tutanağı ile 13 Mart 2018 günü dava dosyasının yeniden görülüp görülemeyeceği yönünde karar duruşması yapılmasına karar verdi.


Açtığı davanın merhum Başbakan Adnan Menderes, tüm11. Dönem DP Meclis grubu ve 5. Adnan Menderes Hükümeti üyelerinin Anayasal yasama ve özlük haklarının iadesi noktasında pilot ve bir ön dava olduğunu belirten Samet Ocakoğlu, “27 Mayıs askeri darbesi mağduru TBMM üyelerinin 18 aylık yasama hakları gasp edilmiştir. 27 Mayıs darbesinin hakim gücü olan Milli Birlik Komitesi’nin hukuka aykırı eylemi ve kendisini TBMM’nin yasama gücü yerine koyan 1 Nolu bildirisiyle Meclis’e, milletvekillerinin yasama haklarına, Anayasa’yı ve TBMM İç Tüzüğünü yok sayarak cumhuriyet hukukunu silah zoruyla yok etmesi süreci sonrasında yaşanan olaylarla ortaya çıkan mağduriyetlerin hukuk yoluyla iade edilmesi talep ettik. Babam Orhan Ocakoğlu’nun hakları üzerinden 11. dönem TBMM üyeleri ve bu Meclis’e irade veren şerefli Türk seçmeninin haklarının ihyası, yargı kararıyla talep edilmektedir. 13 Mart’ta yapılacak olan karar duruşması, önceki süreçte hukuka uygun olarak görülmeyen 27 Mayıs davasının iadeyi muhakeme başvurusu karar duruşmasıdır. Görülecek davanın, talebim yönünde karara bağlanması halinde diğer 14 ailenin müdahil olduğu dava da otomatikman kanun yönünde ilerlemeye başlayacaktır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu Ankara’nın Pursaklar ilçesinde 5 Hanımevi’de düzenlenen kurslarda eğitim alan 7 bin 177 kadın yeni hobiler kazanarak sosyalleşme fırsatı buldu. Pursaklar Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’ne bağlı 5 farklı mahallede Hanımevleri açıldı. 76 branş ve 307 farklı kursta eğitim gören 7 bin 177 kursiyer, haftanın 5 günü aldıkları eğitimlerle yeni meslek edinme ve yeni hobiler edinme fırsatı buldu. Ayrıca, bu kurslara katılan ve başarılı olan kadınlar, aldıkları eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alarak iş hayatına daha kolay atılma fırsatı buldu. Kadınların sosyal yaşama aktif olarak katılmalarının kendileri son derece önemli olduğunu belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘İlçemizin dört bir yanına yeni Hanım Evleri kazandırdık. Kursiyerlerimiz burada, hem yeni arkadaşlıklar ediniyor, hem de aile bütçesine katkı da bulunacak meslekler öğreniyorlar. Hanım Evlerimiz sosyal ve kültürel dönüşümün önemli mihenk taşlarından birini oluşturuyor. Onlar için güzel bir aktivite alanı oluyor. Kadınların kurslarda başarılı işler ortaya koymaları da bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. Hanımevlerinde; bilgisayar kullanımı, hızlı klavye, sekreterlik, bilgisayarlı muhasebe, işaret dili, çocuk gelişimi, İngilizce, Arapça, Osmanlıca, güzel konuşma, diksiyon kursları, takı tasarımı, kazaziye, iğne oyası, kurdele nakışı, mefruşat, dikiş, cilt bakımı, makyaj, aşçılık, pastacılık, yağlı boya resim, üç boyutlu perspektif resim ve tezhip gibi 76 branşta yüzlerce farklı mesleki ve hobi kursları eğitimi veriliyor.