GENEL - 14 Mart 2018 Çarşamba 17:17

Ilıca Şeker’in özelleştirilmesi ETSO’da istişare edildi

A
A
A
Ilıca Şeker’in özelleştirilmesi ETSO’da istişare edildi

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme Kurulu Yüksek Kurulu’nun kararıyla 14 şeker fabrikasıyla birlikte özelleştirme kapsamına Ilıca Şeker Fabrikası’nın satın alınmasıyla ilgili olarak Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) bir istişare toplantısı düzenlendi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme Kurulu Yüksek Kurulu’nun kararıyla 14 şeker fabrikasıyla birlikte özelleştirme kapsamına Ilıca Şeker Fabrikası’nın satın alınmasıyla ilgili olarak Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) bir istişare toplantısı düzenlendi.


ETSO Meclis Salonu’nda, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’in yönetiminde gerçekleştirilen toplantıya, konuyla yakından ilgilenen AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, işadamları ve basın mensupları katıldı.


Toplantının açış konuşmasını yağan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, daha önce STK ve sektör temsilcileriyle ilk istişare toplantısını yaptıklarını ifade ederek, ikinci toplantıyı da iş adamlarıyla yapıp, onların fabrikaya talip olunması konusundaki düşüncülerini öğrenmek istediklerini dile getirdi.


Yücelik; “İkinci Erçimsan modeli isteniyor”


Konuşmasında, Türkiye’deki 14 şeker fabrikasıyla birlikte Ilıca Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatan Yücelik, şeker fabrikasının Aşkale Çimento’nun alınmasını sağlayan ERÇİMSAN modeli bir şirketle alınması konusunda kendilerine yoğun talepler geldiğini belirterek, “Türkiye’de bir model olmuş ERÇİMSAN var. Halkımız da bu fabrikanın ERÇİMSAN modeliyle alınması konusunda bizden talepte bulunuyor. Bu toplantıyı işadamlarımızın ne derece katkı vereceklerini görmek için düzenledik. Bir ön hazırlık yapmak için böyle bir oluşumda ne katkı olur sorusuna cevap bulmak için bir araya geldik” dedi.


Şeker fabrikalarının çok ciddi kar eden kuruluşlar olmadığını kaydeden Başkan Yücelik, “Burada bu işe talip olunca bir takım verileri bilmek lazım. Bu fabrika 1956 yılında yapılmış. Rekabete hazır hale getirmek için çok ciddi manada bir yatırıma ihtiyacı var. Bunlar yapılamaz mı? Elbette yapılır. Esas olan; insanımızın duyarlılığı Ciddi manada arkadaşlarımız ilgi duyuyor. Bana ‘siz yaparsanız bu işin içinde varız’ diyorlar. Bize de ne düşüyorsa elimizden gelen katkıyı sağlarız diyorlar” diye konuştu.


Özelleştirme sırasında karşılaşılabilecek sorunlar hakkında da bilgi veren Yücelik, satış sırasında bedelin yüzde 30’unun nakit, yüzde 70’inin de teminat olarak istendiğini ifade etti. Teminatın nakit para anlamına geldiğine dikkati çeken Yücelik, bedelin en az yüzde 50’sinin hazır hale getirilmesinin önemini vurguladı.


“Bu işe herkes omuz versin”


Erzurumluların, şeker fabrikasının özelleştirilmesinde ikinci ERÇİMSAN modelinin oluşturulmasını istediğini ifade eden Yücelik, konuşmasında şunları söyledi: “Önümüzde Türkiye’ye mal olmuş bir model var. Eğer bu konuda bir birliktelik olursa, biz de omuz vererek başarı elde edebiliriz. Sermaye yapısı sağlam bir şekilde yola çıkmamız lazım. Bu fabrikayı şehre kazandırmak için el birliğiyle koşalım. İşadamlarımız ne diyorsa ona göre yol haritasını belirleyelim. Bütün gayemiz; bölge insanının, bu işle uğraşanların, köylüsü, çiftçisinin, pancar kooperatiflerinin, sendikaların herkesin tek ses olup omuz vermesini sağlamak. Özelleştirmenin amacı halka mal etmek olmalıdır. ERÇİMSAN da bu modele yardımcı olur. Örnekler ortada, halkın tümünün katılımını sağlamak lazım. Sadece söylemle olmuyor, eylem lazım. Herkes imkanları nispetinde elini taşın altına koysun, ama bir şey beklemeden koysun. Kurtuluş savaşı mantığıyla hareket etmemiz lazım. Çok ciddi manada rekabet etmek zorundasın. Siyasi iradenin de ciddi manada bu mücadelemize destek olması gerekiyor.”


Prof. Dr. Ilıcalı, “Her türlü desteği vereceğiz”


Toplantıda daha sonra konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da, Ilıca Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinde ERÇİMSAN modeliyle başarı sağlanacağına inandığını vurguladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’a da Erzurum’da yürüttükleri çalışmalar konusunda bilgi verdiklerini anlatan Ilıcalı, özelleştirme konusunda siyasiler olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, fabrikanın Erzurum’a mal edilmesi için Ankara’da siyasiler olarak gerekeni yapacaklarını ve her türlü desteği vereceklerini söyledi.


ETSO’nun bu konudaki çalışmalarını da takdir ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Ilıcalı, “Bu işi birlik ve bütünlük içerisinde çözmeye çaba gösteriyoruz. İnşallah Erzurum ikinci bir ERÇİMSAN örneğini burada da yaşar. Bu toplantıda edindiğimiz izlenimleri ve fabrikanın şehrimize mal edilmesi için merkezi idareden beklentileri 16 Mart 2018 Cuma günü şehrimize gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz” dedi.


Milletvekili Prof. Dr. Ilıcalı’nın ardından, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik toplantıya katılan iş adamlarına söz vererek konuyla ilgili düşüncelerini aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Başkan Uçum, Belediye Başkanı Senger’e forma hediye etti Kars 36 Spor Kulüp Başkanı Ali Uçum, Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger’e yeşil beyazlı takımın 36 numaralı formasını hediye etti. Kars 36 Spor Kulüp Başkanı Ali Uçum, beraberindeki yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Yaşar Kop ile birlikte 31 Mart seçimlerinde Kars Belediye Başkanı seçilen Prof. Dr. Ötüken Senger’i makamında ziyaret ederek, Senger’e yeni görevinin hayırlı olması dileklerinde bulundu. Kars 36 Spor’un BAL Ligi’nde mücadele ettiğini ifade eden Uçum, takımın başarılı olması için elinden gelen her şeyi yaptığını belirtti. Başkan Ali Uçum, “ Sezon başı iyi bir takım kurduğumuza inanıyorduk. Ama bazen yaptığınız transferler dahi sizin başarılı olmanıza katkı sağlayamıyor. Bir takım hatalar yapıldı. Tabi bu hatalar benden kaynaklı değil, ben istenen her transferi yaptım. Ama olmadı, şampiyonluk için sezonu açmıştık. Maalesef kümede kalmak için mücadele veriyoruz. İnşallah sizlerin de destekleri ile önümüzdeki sezon Kars 36 Spor’u hak ettiği yere taşıyacağız” dedi. Kars 36 Spor’un profesyonel ligde olması gerektiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger, “Biz elimizden gelen desteği vereceğiz. Belediye olarak ne yapılabilir. Onu konuşacağız. Gazi Kars’ın futbol takımını layık olduğu yere taşıyacağız” diye konuştu. Kars 36 Spor Kulübü Başkanı Ali Uçum, günün anısına Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger’e Kars 36 Spor’un 36 numaralı formasını hediye etti.
Hakkari TRSM binası yıktırıldı, hastalar yakın bölgeden yer istiyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıktırılması üzerine hastalar mağdur olmamak için aynı bölgeden yeni merkezin açılmasını istiyor. TRSM olarak kullanılan Yüksekova Devlet Hastanesinin eski binası için yapılan deprem analizlerinin olumsuz çıkması sonucu yıkım kararı alındı. Eski binaların ilk bloklarında yıkım işlemi başlatılırken, diğer blok için de tahliye işlemlerine başlandı. Tahliye işlemlerinin ardından binada hizmet veren Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nin başka bir yere taşınacağı belirtildi. Merkezde tedavi gören hastalar ise kendilerine tahsis edilecek yeni yerin ilçe merkezine yakın olmasını talep etti. İlçe merkezine uzak bir yerin kendileri için sıkıntı olacağını belirten hastalar, tedaviye gelmekte zorlanacaklarını ve mağduriyet yaşayacaklarını kaydetti. Hastalardan İskender Bozkurt, "Yıkılan yerimiz bizim için önemliydi, burada tedavi oluyorduk. Hocalarımız bizimle birebir ilgilenip derdimize derman oluyorlardı. İlaçlarımızı burada kullanıyorduk. Şu anda uzak bir yere yapılsa servis sorunu yaşayabiliriz. Servis sorunu çözülse bile istenilen saatte hastalar gelemez. Hastaların bazıları sabah, bazıları ise öğleden sonra kalkıyor. Kaymakamımızdan, İl Sağlık Müdürlüğünden ricamız bize en yakın noktada yer versinler. Fazla ağır hastalarımız var, evden gelemiyorlar. Hocalarımız eve gelip hastalarla ilgileniyorlar" dedi. Hastalardan Ahmet Harmancı ise "Şu an kaldığımız bina deprem riski nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bundan sonra bize yeni bir yer temin edecekler. Ancak çarşıya uzak olursa biz perişan oluruz. Hastalar perişan olur, gelemezler. Etkinliklere katılamazlar. Valimizden, kaymakamımızdan, belediye başkanımızdan ricamız bize yardımcı olsunlar. Biz burada etkinliklerimize devam edelim. Çarşıya yakın bir yer olsun. Bizim istediğimiz bunlar, bizimle ilgilensinler" şeklinde konuştu. 21 yıldır hasta olduğunu ve 7 yıldır merkezde tedavi gördüğünü belirten Harmancı, "Çok memnunuz. Bize yardımcı oluyorlar. Birçok etkinlik yapıyoruz. Bize çok katkıları oluyor, daha iyi toparlanıyoruz. Şu an kendimizi iyi hissediyoruz. Bize yardımcı olurlarsa daha iyi olacağız" ifadelerini kullandı.