SAĞLIK - 17 Nisan 2018 Salı 09:40

KOAH hastalarında Fizyoterapi-Rehabilitasyon yöntemleri

A
A
A
KOAH hastalarında Fizyoterapi-Rehabilitasyon yöntemleri

Eskişehir Özel Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr.

Eskişehir Özel Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) hakkında bilgi vererek tedavi sürecinde gerçekleştirilen fizyoterapi, rehabilitasyon ve egzersiz eğitimini anlattı.


KOAH hastalığı hakkında konuşan Tünerir, KOAH’lı hastalarda ortaya çıkan en önemli sorunlardan birinin solunum sıkıntısı ve aktivite kısıtlaması olduğunu söyledi. Tünerir, KOAH’lı hastalar için uygulanan fizyotreapi, rehabilitasyon ve egzersiz eğitimleri hakkında da bilgiler verdi. Tünerir, KOAH’lı hastaların yaşadığı solunum sıkıntısı ve aktivite kısıtlamalarının, fonksiyonel kayba ve yaşam kalitesinin bozulmasına yol açtığını söyledi. Tünerir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “KOAH’lı hastalar solunum için harcanan enerjinin artmış olması problemini de paylaşırlar. Bu nedenle günlük yaşam aktivitelerine çok az bir enerji kalır. Giderek kısır döngü oluşturan bu sorunları gidermek ya da azaltmaya çalışmak için hastaya solunum kontrolünü öğretmek, gevşemeyi sağlayarak solunum işini azaltmak, ventilasyonun daha iyi dağılımını sağlamak ve toraksı hareketlendirmek amacıyla solunum egzersizler vermek, ayrıca sekresyonların atılmasına yardımcı olacak pozisyon ve teknikleri öğretmek, egzersiz programları vererek hastaların fiziksel kapasite ve kondisyonlarını arttırmak gerekir” diye konuştu.


Hangi yöntemlerle uygulanıyor?


KOAH hastalarında solunum sıkıntısını gidermek için başvurulan bazı Fizyoterapi-Rehabilitasyon yöntemleri olduğunu belirten Tünerir, şunları söyledi:


“Hastaya, temel solunum teknikleri öğretilir. Büzük dudak solunumu, diyafragmatik solunum, maksimum inspiryumda tutma solunumu, lokal bazal ekspansiyon egzersizler verilir. Gevşeme pozisyonları verilerek gevşeme teknikleri öğretilir. Bronşiyal hijyen teknikleri öğretilir. Yeterli sıvı alımı ve nemlendirme hakkında bilgilendirilir. Solunum egzersizleri, aktif solunum döngüsü, öksürme tekniği öğretilir. Postural drenaj, manuel teknikler, mekanik yardımlar uygulanır. Zorlu ekspirasyon tekniği öğretilir. Otojenik drenaj, nazofaringeal aspirasyon yapılabilir. Solunum kontrolü ve mobilizasyon ve postur egzersizleri öğretilir. Egzersiz toleransı arttırılmaya çalışılır. Günlük yaşam aktivitelerinin fonksiyonel değerlendirilmesi yapılır. Hastalara egzersiz eğitimi verilir. Solunum kaslarının eğitimi yapılır. ‘Biofeedback’den yararlanılır. Oksijen tüketimini ve solunum işini azaltma yöntemleri öğretilir. Ayrıca hastanın çevre ve ev ortamı ayarlanır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.