EĞİTİM - 17 Nisan 2018 Salı 09:46

Sandıktan çıkan kanaviçeler yeniden hayat buldu

A
A
A
Sandıktan çıkan kanaviçeler yeniden hayat buldu

Günümüzde unutulmaya yüz tutan el işlemlerinden biri olan kanaviçeler, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezinde açılan kursla hayat buldu.

Günümüzde unutulmaya yüz tutan el işlemlerinden biri olan kanaviçeler, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezinde açılan kursla hayat buldu. Açılan kursta bir yandan çeyizlik sandıklardan çıkarılan ve artık işlevlerini yitiren kanaviçeler günümüz şartlarına uygun olarak yeniden değerlendirilirken, diğer taraftan da yeni kanaviçe modelleri yapılıyor.


Manisa Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan Kanaviçe Kursu, kadınlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Sandıklarında atıl durumda olan işlemeleri yeniden kullanabilir hale getiren kursiyerler, birbirinden güzel işlemeler ortaya çıkarıyor.


Unutulmaya yüz tutmuş Kanaviçe kursuna çok önem verdiklerini belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, açılan kurs sayesinde ev hanımlarının evde boş oturmak yerine kursa gelerek hem eğlendiklerini hem de kanaviçenin unutulmaması için katkı sağladıklarını ifade etti. Kanca, “Evde atıl durumda olan ama kıyamadığı ve hatırası olan işlemeyi tekrar burada kullanabileceği bir masa örtüsü bir sehpa örtüsü olarak yapmış olması ve onu tekrar evine götürmesi ‘Her Zaman Her Yerde Herkes İçin Eğitim’ sloganının ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Yaptığımız çalışmaların sonucunu görmek bizleri mutlu ediyor. Kursiyerlerimize başarılar diliyorum” dedi.



“Unutulmaya yüz tuttu”


Halk eğitim merkezinin nakış öğretmeni Özlem Gülen ise kursları hakkında şu bilgileri verdi:


“Bizim unutulmaya yüz tutmuş eserlerimizden birisi. Daha çok ananelerimizden, annelerimizden kalan ürünler atıl durumda evde. Bayanlar diyor ki hocam ben bunları nasıl değerlendirebilirim? Genelde o tarz ürünleri değerlendiriyorlar burada. Kursumuz 180 saatlik. Haftada 3 gün ve saat 09.30’da başlayıp 16.15’te bitiyor. Kursiyerlerimiz hem eski ürünlerini değerlendiriyor hem de güzel vakit geçiriyorlar.”



“Burada kızımın çeyizini tamamladım“


Kursiyerlerden biri olan ev hanımı Vildan Belgi, 3 yıl önce Kanaviçe Kursuna katıldığını dile getirerek, “Evde, sandıkta annemden ve anneannemden kalan Kanaviçe eski el işlerini buraya getirdim. Burada oda takımları, nevresimler, masa örtüleri, klozet takımlarına varıncaya kadar yaptım geçen sene. Kızımın çeyizini tamamladım burada. Çokta güzel oldular. Hepsi hoş şeyler. Bu kurs açılmasaydı evde duran o işlemeler bir işe yaramayacaktı, atılacaktı. Ama şimdi hepsi kullanılır hale geldi. Eskiden ara diye yaptığımız şeyler kullanılırdı. Yorgan kapaklarında kullanılırdı. Ama şimdi biz bunları söküyoruz. Nevresim takımı, masa örtüsü, oda takımları gibi yerlerde kullanıyoruz. Görenler çok beğendiklerini söylüyorlar. Değişik bir sanat dalı. Güzel ve unutulmaya yüz tutmuş şeyler. 3 seneye kadar bunlar sandıklarda duruyordu. Seneden seneye haberi olan insanlar bu kursa katılıyor. Bize sipariş veriyorlar. Bize de yapar mısınız diyorlar? Ama el emeği çok pahalıya denk geliyor. Evde otursaydık hiçbir şey bilemeyecektik” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Altay’da Özgür’e büyük gurur Altay’ın 36 yaşındaki sol bek oyuncusu Özgür Özkaya, Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”nün sahibi oldu. Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından bu yıl 7. kez düzenlenen ve camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”, siyah-beyazlı takımda 2018-19 sezonundan bu yana forma giyen kaptan Özgür Özkaya’ya verildi. Alsancak’taki Altay Vakfı’nda gerçekleşen törene pek çok eski yönetici ve futbolcu katılırken Özkaya’ya ise ödülünü derneğin eski başkanlarından Aybars Akoğlu takdim etti. Akoğlu, tecrübeli futbolcunun en zor zamanlarda takıma ağabeylik yapması nedeniyle bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Daha sonra açıklamalarda bulunan Özgür Özkaya, Altay formasını giymekten gurur duyduğunu dile getirerek, “Bana bu gururu yaşattığınız için çok teşekkürler. Altay forması altında çıktığım her maçta tüylerim diken diken oluyor. Bu kulüpte oynamaktan çok mutluyum. Kaptan Aytekin, Büyük Mustafa ve Orhan Üstündağ’ın taktığı kaptanlık pazubandını takmaktan gurur duyuyorum. Erdoğan Tözge Altay’a Hizmet Ödülü’nü almak benim için çok anlamlı. Erdoğan Tözge’nin söylediği gibi ’Büyükler Ölmez’. Bana bu ödülü layık görenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Artvin Artvin’de kayma ve çatlamaların meydana geldiği viyadük sürücüleri tedirgin ediyor Artvin-Erzurum karayolu üzerinde Yusufeli Barajı kapsamında yapılan Şilenkar Viyadüğünde kayma ve çatlamalar meydana geldi. Sürücüleri tedirgin eden kayma ve çatlaklar için inceleme başlatıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak yollar geçtiğimiz yıllarda hizmete açıldı. Artvin-Erzurum karayolunun 75. kilometresinde bulunan 530 metre uzunluğundaki Şilenkar Viyadüğü de baraj kapsamında yapılarak bir süre önce hizmete açıldı. Aynı zamanda Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan güzergahlardan biri olan viyadük üzerinde bulunan şeritler kaymadan kaynaklı kıvrımlı hale gelirken, yer yer gözle görülür açılmalar da oluştu. Baraj gölü sonrası yaşanan kaymadan kaynaklı olduğu belirtilen çatlamalar için Karayolları Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri inceleme başlattı. “Dağın viyadüğe baskı yaptığı söyleniyor” Bölge halkından Serhat İnce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İşhan köyünde bulunan ve 530 metre uzunluğuna sahip Şilenkar Viyadüğü barajdan sonra yapılan bir viyadük. Yusufeli girişinde bulunan ve çökmelerin meydana geldiği tünelle aynı kaderi yaşıyor. Burada da su dolduktan sonra köprünün üzerine doğru dağın baskı yaptığı söyleniyor. Konudan yetkililerin bilgisi var. Fakat bizi yine de tedirgin ediyor. Çünkü halen daha kullanmaktayız. Bu yol Doğu’yu Karadeniz’e bağlayan yol. Bu bölge özelikle yazın oldukça yoğun oluyor. Köprünün üzerinde olan şeritte hafif bir kaymalar oldu buda viyadükte kaymaların yaşandığını gösteriyor" dedi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen Trabzon Tanıtım Günleri etkinliklerine katıldı. Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte Trabzonlu vatandaşlara müjde veren Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin imzalarını attıklarını duyurdu. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık” Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinliklerin sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlar olduğunu belirten Uraloğlu, “Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk. Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşehri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık. Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır. Ancak en önemli özelliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır” şeklinde konuştu. Trabzon’un Türkiye ekonomisine katkısından bahseden Uraloğlu, “Bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Trabzon’umuz Türkiye’nin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada. 2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu” ifadelerini kullandı. “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Trabzon’a yeni bir müjde veren Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız. Trabzon’umuza Akçaabat’tan Yomra merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi birçok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalar elbette kısa vadeli çözümdür. Yeni havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız. 70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak” ddei.