GENEL - 17 Nisan 2018 Salı 15:06

Türkiye’nin robotları Bursa’da yarışacak

A
A
A
Türkiye’nin robotları Bursa’da yarışacak

Elektronik, mekanik, robotik kodlama ve yazılım geliştirmealanında Türkiye genelinde önemli üniversitelerin de katıldığı birçok yarışmada Bursa adına ciddi başarılara imza atan Özel Bursa Kültür Okulları, ulusal ölçekte bir robot festivalini (ROBOLUTION’18) hayata geçiriyor.

Elektronik, mekanik, robotik kodlama ve yazılım geliştirmealanında Türkiye genelinde önemli üniversitelerin de katıldığı birçok yarışmada Bursa adına ciddi başarılara imza atan Özel Bursa Kültür Okulları, ulusal ölçekte bir robot festivalini (ROBOLUTION’18) hayata geçiriyor.


Özel Bursa Kültür Okulları yöneticileri, “Türkiye’deki robotların kalbi Kültür’de atıyor” sloganıyla 28-29 Nisan tarihlerinde Bursa Kültür Okulları Özlüce Kampüsü’nde gerçekleştirilecek olan ROBOLUTION’18 robot yarışması ve festivalinin tanıtımı için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısına Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut, Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya, Ortaokul Müdürü Tuncay Tunca, Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Barış Gökhan Güleryüz ve Bilişim Teknolojileri BKRobotics Kulübü’ndeki bazı öğrenciler katıldı.



“Fen bilimleriyle birlikte sanata ve edebiyata da önem veriyoruz”


Toplantıda konuşan Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut şunları söyledi:


“Sanatta, teknolojide, edebiyatta önemli bir ismi olan kişilerin okul hayatlarını, onları kimin bu alana yönlendirdiklerini bir eğitimci olarak hep merak etmişimdir. Bu merakla birlikte akademik hayatımda fen bilimleri kadar sanata ve edebiyata hep önem verdim. Bursa Kültür Okulları işte bu anlayışla Türkiye’nin gerçekten ilk sıralarında olmayı 10 küsur yıldır beceriyor. Ama bu bize yetmemeli. Sanatı, kültürü ve teknolojiyi içselleştirmemiş ve bunun güncel boyutuna gelememiş olan bir kurum sadece fen bilimlerinde ve yabancı dilde merhale kat etmekle varlığını kanıtlayamaz.”


Bursa Kültür Okulları’nın kodlama ve yazılım konusunda uzun yıllardır çeşitli yatırımlar yaptığını ifade eden Bulut, “Kodlamada ve yazılımda özgün şahsiyetlerin arandığı bu alanlarda yeni şeyler yapma, yeni isimler çıkarma hedefindeyiz. Bugünkü sunumun perde arkasında çok büyük emekler var. Yönetim Kurulu arkadaşlarımıza, Okul Müdürümüze, Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Barış Gökhan Güleryüz’e ve ekibine teknolojinin gelecek duayenlerini bulmaya çalıştıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Ulusal robot yarışmalarında önemli dereceler elde ettik”


Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya da 2012 yılından bu yana Türkiye genelinde birçok robot yarışmasına katıldıklarını belirtirken şunları söyledi: “Bu işin geri planında ciddi bir emek var. Biz uzun yıllardır İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversite ve ODTÜ gibi üniversitelerin ulusal düzeydeki robot yarışmalarına katıldık. Çok önemli deneyimler elde ettiğimiz bu yarışmalardan oldukça ciddi derecelerle de Bursa’ya döndük. En son Mart ayında Marmara Üniversitesi’nde arazi kategorisinde ve Yıldız Teknik Üniversitesinde çizgi izleyen kategorisinde Türkiye birinciliği elde ettik. Ve çok ilginçtir ki çocuklarımız orta öğretim düzeyinde öğrenciler ama karşılaştıkları rakiplerinin yaş grupları lisans düzeyinde ve en nitelikli üniversitedeki öğrenci büyükleri. Bu başarılarının önemini bir kat daha artırıyor.”



“3 ayrı kategoride 200’ü aşkın robot gelecek”


Bu tecrübeleri Bursa’ya da kazandırmak için ROBOLUTION’18’i düzenlediklerini ifade eden Sırakaya sözlerini şöyle tamamladı:


“Biz katıldığımız yarışmalarda bu tür organizasyonların neden Bursa’da yapılmadığını düşündük ve bu hedefle yola çıkarak ROBOLUTION’18’i düzenlemeye karar verdik. Şu ana kadar 3 ayrı kategoride 200’ü aşkın robot başvurusu aldık. Dünyada önemli başarılara imza atmış kişilere baktığımızda hep çocukken bu işlere başladıklarını görüyoruz. Düşünce dünyamızı geliştiren bizlere ufuk olan öğretmenlerimiz bu konuya yatkın olan öğrencilerimizle uzun yıllardır çalışıyor ve onların kodlama ve yazılım anlamında Türkiye’nin gelecek yıllardaki söz sahibi kişileri olması için çabalıyoruz.”



“Bu bir başlangıç”


Özel Bursa Kültür Okulları Ortaokul Müdürü Tuncay Tunca da “Marmara Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, ODTÜ, Uludağ Üniversitesi gibi Türkiye’nin çok değerli üniversiteleri başta olmak üzere Bursa ve ilçelerimizdeki birçok teknik liseden başvuru oldu. Biz yaklaşık 7-8 yıldır yaptığımız yatırımların sonucunu alıyoruz ama bu bizim için aynı zamanda bir başlangıç. Bu sadece bir yarışma değil aslında. Her yarışma bilgi ve becerilerin boca edildiği alana dönüşüyor ve bu bilgi beceriler her yarışmada artarak sürüyor ve ortaya güçlü bir bilgi birikimi yeni teknolojik bilgiler çıkıyor. Özel Bursa Kültür Okullarının akademik, sanat, edebiyat anlamında çok büyük iddiaları var ama hepsinin üstünde daha büyük bir iddiası var. O da bu ülkeye iyi insanlar yetiştirmek. Bugün bu masada oturan çocuklarımız belki ilerde ülkenin gündemini belirleyecek yazılımları üretecek çocuklar. Önceliğimiz öğrencilerimizin bu donanımlarının yanı sıra öncelikle “iyi insan” olarak yetiştirilmeleridir” diye konuştu.



“Yarışmadan ziyade herkesin bilgisini paylaştığı bir festival”


Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Barış Gökhan Güleryüz de programla ilgili detayları paylaştı. Güleryüz, “Bir anda bir robot yarışması yapacağız diye yola çıkılacak bir serüven değil bu. Bunun için altyapısı olan bir okula ve eğitimci kadrosuna ihtiyaç var. Biz 7-8 yıldır kodlama ve yazılım üzerine eğitimler veriyoruz. 5 yıl önce ilk yarışmalara gittiğimizde sadece katılımcı ve gözlemci pozisyonundaydık. Zaman geçtikçe dereceler elde etmeye ve deneyim sahibi olmaya başladık. O anlamda bir öğrenci kitlemiz ve eğitimci kadromuz oluştu ve şu an bu yarışmayı ulusal çapta Bursa’da düzenleyebilecek bir pozisyona geldik. Bu bizim için yarışmadan ziyade herkesin hem bilgisini paylaştığı hem yeni şeyler öğreneceği bir robot festivali. 3 kategoride yarışma olacak. Özellikle çizgi izleyen kategorisi günlük hayatta sıkça duyduğumuz otonom sürücüsüz araçların temelini oluşturuyor. Dolayısıyla kategorilerimizi gelişen dünya ve teknolojik şartlara göre belirledik. Herkesi robot festivaline bekliyoruz.”



“Geleceğin teknoloji duayenleri göz doldurdu”


Konuşmaların ardından Özel Bursa Kültür Okulları Bilişim Teknolojileri BKRobotics Kulübü öğrencileri de gelecek hedeflerine ve yarışmaya dair görüşlerini aktardı. Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan öğrenciler, verdikleri cevaplarla da göz doldurdu.


Basın toplantısı sonrasında öğrenciler, çizgi izleyen, mini sumo ve arazi robot kategorilerinde robotları yarıştırarak, kısa bir sunum yaptılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ümraniye’de Başkan Yıldırım kentsel dönüşüm alanında örnek daireleri hak sahiplerine tanıttı Ümraniye Hekimbaşı Mahallesi’nde 2 bin 500 kişinin yaşayacağı konutlarda çalışmaların yarısı tamamlandı. Yapımı tamamlanan daireleri ve örnek daireyi hak sahipleri Başkan Yıldırım ile yerinde inceledi. Ümraniye Belediyesi destekleriyle yapımına başlanan Hekimbaşı kentsel dönüşüm alanında süren çalışmalar devam ediyor. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ve hak sahipleri, proje alanını ziyaret ederek örnek daireyi yerinde inceledi. Kentsel dönüşüm öncesi evlerinin kötü durumda olduğunu belirten hak sahipleri, yeni daireleri beğendiklerini ve projeden memnun olduklarını ifade ettiler. 40 bin metrekare alana kuruldu Hekimbaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen proje, 40 bin 271 metrekare alanda 2 bin 500 kişinin yaşayacağı 597 konut, 28 dükkân, kapalı otoparklar, 3 ayrı bölgede park ve yeşil alan, koşu parkurları, spor ve çocuk oyun alanları, yaklaşık 68 derslik kapasiteli lise bulunuyor. “Son teknolojiyle yapılmış binalar” Alanda hak sahipleri ile örnek daireyi ziyaret eden Başkan İsmet Yıldırım, “Kentsel dönüşüm alanı içerisindeyiz. Bundan evvel temelini attığımız Murat Kurum Bey o zaman Bakandı. İnşaatları beraber geziyoruz. Şu andaki kaba inşaat süresi devam ediyor. Bir taraftan da inceler yapılıyor. Biliyorsunuz burada 597 konut, 28 tane de yeni dükkan yapılacak. Tabii burası 46 bin küsur metrekare bir arazi üzerinde yapılıyor. Hak sahiplerine inşallah önümüzdeki yıl içerisinde teslim edilecek. Burada bir okul alanımız var. Donatılar var. Bunun yanında otopark yapılıyor. Kapalı otoparklar yapılıyor. Yeşil alanlar olacak. Yani gecekondu alanını dönüşümle depreme dayanıklı, sağlam zemine bulunmuş ve de son teknolojiyle yapışmış binalarımızda inşallah Hekimbaşında kardeşlerimiz oturmaya başlamış olacaklar” sözlerini kullandı. “Deprem korkusu olmadan evlerimizde otururuz” Hak sahibi Aysel Toprak, “Evlerimiz çürük olduğu için bir sene önce Başkanımıza, Cumhurbaşkanımıza ve Şehircilik Bakanlığımıza güvenerek yerlerimizi verdik. Evlerimiz çok güzel olmuş, rahat rahat deprem korkusu olmadan evlerimizde otururuz” dedi.
Gaziantep OSB çalışanları için konut müjdesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı arasında imzalanan protokolle sanayide çalışan işçilerin konut ihtiyacını karşılamak için ucuza kira öder gibi ev sahibi olacakları konutlar yapılacak. Şehrin işleyen çarklarının başında gelen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) çalışanlarının konut ihtiyaçlarının karşılanması, iş yerlerine hızlı ve daha kolay ulaşımın sağlanması, sosyal konut projeleriyle uygun bedel ve ödeme şartlarıyla vatandaşların ev sahibi olması amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile OSB ortak çalışma başlattı. "Proje, konut ihtiyacı ve ulaşım sorununun çözümüne destek olacak" İmzalan protokolle birlikte başlayacak proje, sanayi alanlarına yakın bölgelerde işçiler için Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Gazi Konut, OSB ve sanayicilerin inşa edeceği konutlarla ihtiyaç giderilecek, yetişmiş insan gücü OSB bünyesinde kalarak verimlilik artacak, işte iç huzur güçlenmiş olacak. Proje kapsamında ayrıca günlük ulaşım için servis trafiği şehir merkezinden kaldırılarak ulaşım rahatlayacak. İnşa yapılacak arazilerin altyapı, su, yol ve ulaşım çalışmaları Gaziantep Büyükşehir ve OSB ortaklığında yapılacak. İşçilerin iş yerlerine yakın olacak konutların inşa edileceği arsaların kentsel tasarımları tamamlandı, mimari projeleri üretildi, imar çalışmalarında teknik aşamalarda sona gelindi. "Amacımız işçilerimizin kendi imkan ve fırsatlarıyla kira öder gibi konut sahibi olmalarını sağlamak" Protokol imza töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bugün imzalanacak protokolün heyecanlandırdığını aktararak, “Burada iş verimliliğini arttırmamız gerekiyor. Yeni dünyada OSB’yi yeşil ve akıllı yapma gibi hedeflerimiz var. Bunun için iş dünyasının güven ve istikrar ortamında büyüme kapasitelerini arttırması gerekiyor. Özellikle iş yerindeki huzurun, barışın verimliliğinin artması için işçilerimizin bizden en büyük meselesini çözmek için bir araya geldik. Şehir göç alıyor ve konut açığı ortaya çıkıyor. Konut açığının olduğu yerde kira fiyatlarının yükselmesini ev sahiplerinin inisiyatifine bırakamayız. Yapacağımız şey arz ve talebi dengelemek. Amacımız işçilerimizin kendi imkan ve fırsatlarıyla kira öder gibi konut sahibi olmalarını sağlamak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da bu konuda destek vereceğini belirtti. OSB içinde daha çok verim için kariyer sahibi, mühendisleri, ustaları daha iyi yetişmiş işçilerimizi bünyemizde tutmamız ve verimliliği arttırmamız gerekiyor. Burada en çok talep edilen şey ise konut oldu. Tek başına TOKİ’den beklemiyoruz. Gazi Konut olarak önce Kuzeyşehir ve Güneyşehir’de ihtiyacı gidermeye çalıştık” dedi. “Burada istihdam üreten şehir kazanıyor” Konuşmasının devamında Başkan Fatma Şahin, arsa üretiminde ve planlamada büyük destek verdiklerini aktararak, “İhtiyaç o kadar büyük ki özellikle OSB’nin konut ihtiyacı konusunda bu protokol çok önemli. Bizde kendi bünyemizde kendi çalışmamızı yaptık. OSB etrafında konutları arttırdığımızda bu hem işçimizin konut sahibi olmasını, kendi kendine yetmesini, aile ekonomisini güçlendirmesini, iş yerinde verimliliğin arttıracak ve bizim açımızdan OSB’de huzur ve mutluluk çok önemli. Aynı zaman da konutlarla beraber bir diğer sıkıntı da ulaşım konusunda da rahatlama olacak. Çok fazla işçi servisimiz var ve çok fazla şehirde dolaşıyor. Bu çalışmayla da otomatik olarak önleyici tedbiri almış olacağız. Burada bunun sonunda istihdam üreten şehir kazanıyor. Böyle olduğu zaman Gaziantep Modeli Türkiye ve dünyada örnek oluyor. Bu protokolle yeni dönemde konut açığımızı gidereceğiz, arz talebi dengeleyeceğiz ve tamamladığımızda yeşil ve akıllı OSB hedefine çok daha hızlı ulaşacağız çünkü beşeri sermayemizi mutlu edip elimizde tutacağız. Bu protokolle bunu vermiş olacağız. Yeni modelimizle Türkiye’de ki bütün OSB’lere örnek olacağız. Yeni dönemde en temel iki sorunu çözecek bir imza olacak bu” ifadelerini kullandı. “Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle hayal bile edemediğimiz birçok projeyi geliştirdik” Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek ise imzalar öncesi konuşmasında Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ortak projelere değinerek, “Biz bugün burada Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle hayal bile edemediğimiz birçok projeyi OSB olarak geliştirdik. Geçen yıl yaptığımız protokolde de Fırat Nehri’nden su getirme projesi ile ilgili bir çalışmaya imza atmıştık. Yaklaşık 300 bin işçinin konut sorununu çözmek için Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’de çok büyük destek vererek sanayicilerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın çalışma ortamının iyileşmesi ve gelişmesi için büyük bir projedir. Bu proje hayata geçirildiğinde birçok çalışanımız kısa sürede iş yerlerine gelecekler, uygun şartlarda ev sahibi olacaklar” şeklinde konuştu. “Hızlı bir şekilde konut ihtiyacını çözeceğiz” Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan’da törende proje hakkında teknik detaylar vererek, “Bugün burada OSB’de çalışan kardeşlerimiz için onlara uygun, hesaplı bir konut vermeyle alakalı uzun zamandan beri OSB ile birlikte çalışmamız vardı. Organizede sanayicilerimizle toplantılar yaptık. Bunun sonucunda uzun süredir devam eden çalışmamızın planlama yapılmasıyla ilgili konular sonuçlandı. Arazilerin her türlü altyapısını Büyükşehir Belediyesi ve OSB birlikte yapacak. Yolu, suyu, kanalı, ulaşımı. Her şeyden önemlisi konut yapacağımız alanlar OSB’ye yakın olacak. OSB’de çalışan kardeşlerimizin işyerlerine ulaşmasını sağlayacak mesafede olacak evler. Hem OSB, hem belediye hem de OSB’de iş yeri olan sanayicilerimizin kendi çalışanlarına konut yapabileceği hızlı bir şekilde konut ihtiyacını çözeceğiz” diye konuştu.
Denizli Honaz Belediyesi su tasarruf aparatı dağıttı Dünya Su Günü etkinliği kapsamında suların daha verimli kullanımına dikkat çekmek için çalışmalar yürüten Honaz Belediyesi, su tasarruf aparatı dağıtımı yaptı. Musluk başlığına takılan ve kullanıldığında tonlarca su israfını önleyen su tasarruf aparatı, Honaz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri tarafından kapalı pazaryerlerinde vatandaşlara dağıtıldı. Dünya ve Türkiye için kaynakların verimli, temiz ve tasarruflu kullanılmasının büyük önem taşıdığını belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, “22 Mart Dünya Su Günü. Suyun ne kadar önemli olduğunu her geçen gün sadece biz değil, sadece Türkiye değil, bütün dünya farkına varmaya başladı. Yıllardır sağlıklı bir çevreden söz ediyor ve bu düşüncelerimizi paylaşıyorduk. Küresel ısınmadan, su tasarrufundan bahsediyorduk. Şimdi bunlar başımıza gelince herkes bu konuda duyarlılık göstermeye başladı. Zaten su tasarrufu konusuna dikkat çekmek için de 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edilmişti. Bizde Honaz Belediyesi olarak bu hassasiyete dikkat çekmek ve halkımızı su tasarrufu konusunda bilinçlendirmek amaçlı su tasarruf aparatı dağıtımını gerçekleştirdik. Amacımız tasarruflu bir şekilde sularımızı kullanmak. Ayrıca özellikle son aylarda artan maliyetlerden kaynaklı su faturaları da yükselmeye başladı. Bu noktada da vatandaşımıza kısmi de olsa bir destek olmak adına da bu dağıtımı gerçekleştirdik” dedi.