GENEL - 17 Nisan 2018 Salı 16:56

Şanlıurfa’ya, Peygamberler Tarihi Müzesi

A
A
A
Şanlıurfa’ya, Peygamberler Tarihi Müzesi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip Peygamberler Tarihi Müzesini şehre kazandırıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip Peygamberler Tarihi Müzesini şehre kazandırıyor. Kur’an-ı Kerim’i esas alarak peygamberlerin yaşantılarına yer verilecek müze, ay-yıldız mimari tasarımıyla iki yapay tepe şeklinde tasarlanacak.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de örnek gösterilen projelerini sürdürüyor. Altyapıdan üst yapıya, kültürel faaliyetlerden sosyal hayatın her alanına kadar yeni projeler üreten Büyükşehir Belediyesi, bu kez Şanlıurfa Peygamberler Tarihi Panorama Müzesi ile Peygamberler şehrine yakışır bir çalışma ile gündemde.


Haleplibahçe’de 3’üncü derece sit alanı tayin edilen kısım üzerine inşa edilecek müze, ay yıldızdan esinlenerek mimari bir tasarımı yansıtacak. Kullanım alanı tamamen toprak altında olacak müzenin yıldız tasarımına sahip kısmında ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bölümler yer alacak. İçerisinde danışma, idari birimler, personel odaları, mescit, kütüphane, kafe ve alışveriş noktaları yer alan yıldız bölümü aynı zamanda müzeye giriş ve çıkışları içeren 900 metrekarelik alanı kapsayacak. En geniş noktasındaki çapı 16 metre ve yüksekliği ise 15 metre olacak hilal kısmı ise 6 bin metrekarelik bölgeden oluşacak. Tünel içerisinde teknolojik imkanların kullanılarak görsel bir şölen sunulacağı hilal bölümünde Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tüm peygamberlerin yaşantıları yine Kur’an-ı Kerim’de anlatıldığı gibi yansıtılacak. Kronolojinin yanı sıra kıssaların uzunluğuna da dikkat edilecek müzede sesli ve hareketli unsurlarda yer alacak. Müze aynı zamanda konuyu bütünleyen maket ağaç, bitki, hayvan, taş, kaya, su gibi üç boyutlu nesnelere de desteklenecek.


Kaynağımız Kur’an-ı Kerim olacak


Müzedeki anlatım ve diğer unsurları içeren çalışmalarda tamamen Kur’an-ı Kerim’in esas alınacağının altını çizen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tüm peygamberleri anmak, peygamberlerimizi daha iyi tanımak adına Büyükşehir Belediyemiz Haleplibahçe havzasında Peygamberler Tarihi Panorama Projesini proje tamamlandı. Çalışmamız, Koruma Kurulundan da geçti. Biz, bu güzel projeyi Şanlıurfa’mıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki hedefimiz hem il dışı ve yurt dışından gelen ziyaretçilerimize hem de Şanlıurfa’daki hemşehrilerimize peygamberler noktasında tarihi bir yolculuk yaşatmak. İnsanlık tarihinde yol gösterici olan peygamberlerimizin daha iyi tanıtılmasını sağlamanın peygamberler şehrinde çok yakıştığını biliyoruz. Çalışma bilimsel bir heyet tarafından hazırlandı. Kaynak olarak Kur’an-ı Kerim esas alınıyor. Ayetlerle ve hadislerle peygamberler tarihi burada işlenecek. Bunun için de işin uzmanları tarafından metinler yazılıyor ve bu metinler görsel ve efektler anlamında görsel olarak sunulacak. Hangi peygamberimizin hangi bölgelerde yaşadığı, kavmi neydi, yüce Allah tarafından ne amaçla görevlendirildiği konusunda bilgiler verilecek. İşte tüm bunları güzel bir şekilde seslendirilerek halkımıza sunacağız” diye konuştu.


Başkan Çiftçi, projenin 18 ayda tamamlanarak hizmete sunulmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.