SPOR - 18 Mayıs 2018 Cuma 12:17

TÜFAD’ın Veteranlar Turnuvası sona erdi

A
A
A
TÜFAD’ın Veteranlar Turnuvası sona erdi

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Mersin Şubesi tarafından Sayman Mutlu anısına düzenlenen Veteranlar Futbol Turnuvası’nda şampiyon bu yıl da Mersin Genç Veteranlar oldu.

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Mersin Şubesi tarafından Sayman Mutlu anısına düzenlenen Veteranlar Futbol Turnuvası’nda şampiyon bu yıl da Mersin Genç Veteranlar oldu.


TÜFAD Mersin Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen Veteranlar Futbol Turnuvası’nda final heyecanı yaşandı. Bu yıl Tarsus’un efsane futbolcularından ve teknik adamlarından olan ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Sayman Mutlu’nun isminin verildiği turnuvada 12 takım şampiyonluk mücadelesi verirken, çekişmeli maçlara sahne olan turnuvada izleyenler futbola doydu. Mersinli Ahmet Futbol Sahasında oynanan müsabakaların final gününde Sayman Mutlu’nun eşi Emel Mutlu, kızı Esra Baskın ile eşi, torunları Elif ve Kaan Baskın’da katılarak final heyecanına ortak oldu. Turnuvanın şampiyonu Yolspor Veteranları 3-0 mağlup eden Mersin Genç Veteranlar olurken, 3.’lük kupası Toroslar Veteranları 4-1 yenen BESYO Veteranlara gitti. Turnuvanın şampiyonu Mersin Genç Veteranlara kupasını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel takdim ederken, 2.’lik kupasını TÜFAD Mersin Şube Başkanı Mesut Bilir verdi. Turnuvanın 3.’sü BESYO Veteranlara kupasını Sayman Mutlu’nun eşi Emel Mutlu verirken, Mutlu’nun kızı Esra Baskan’da Toroslar Veteranlara 4.lük kupasını takdim etti.


Turnuvayı düzenlemekteki amaçlarının hem Mersin sporuna büyük emek veren isimleri anmak hem de spor camiasındaki birlik ve beraberlik ruhunu arttırmak olduğunu söyleyen Başkan Mesut Bilir, “Turnuva sonunda amacımıza ulaştığımızı görmek bizleri mutlu etti. Bu turnuvada rekabetten çok birlik, beraberlik ve dostluk bağlarının gelişmesi bizim için önemliydi. Bunu da başardık. Turnuva öncesi ve sonrasında bize büyük desteği olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a maddi manevi yanımızda olan destekçilerimize ve sporcu arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bizleri turnuva boyunca yalnız bırakmayan Sayman Mutlu’nun ailesine de ayrıca teşekkür ediyorum. Umarım futbol zevki adına da turnuvayı takip eden sporseverler güzel bir organizasyon izlemişizdir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.