EKONOMİ - 18 Mayıs 2018 Cuma 16:08

Petronas’ın yeni Ar-Ge Merkezi İtalya’da açıldı

A
A
A
Petronas’ın yeni Ar-Ge Merkezi İtalya’da açıldı

Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Petronas, İtalya’nın Torino şehrinde 60 milyon dolar yatırımla devreye aldığı yeni Küresel Araştırma ve Teknoloji Merkezi ile yağ teknolojilerinde yeniliklere imza atmaya hazırlanıyor.

Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Petronas, İtalya’nın Torino şehrinde 60 milyon dolar yatırımla devreye aldığı yeni Küresel Araştırma ve Teknoloji Merkezi ile yağ teknolojilerinde yeniliklere imza atmaya hazırlanıyor.



Tüm dünyada önde gelen petrol şirketlerinden birisi olarak 1974 yılından bu yana madeni yağ pazarında olan ve 25 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Petronas, İtalya’nın Torino şehrinde devreye aldığı yeni Küresel Araştırma ve Teknoloji Merkezi çalışmalara başladı. Yeni açılan Ar-Ge Merkezi, önemli OEM ortaklarıyla yapılan işbirlikleri ve ortak mühendislik çalışmaları ile uzun yıllardır edinilen birikim ve tecrübelerin önemli bir yansıması olarak dikkat çekti.



FCA (Fiat-Chrysler Grubu) ve CNH Grubu (Case-New Holland) ile olan uzun soluklu ortaklığın da ön plana çıktığı Ar-Ge Merkezi’nin açılışında konuşan Grup CEO’su ve Petronas Madeni Yağlar Genel Müdürü Giuseppe D’Arrigo, “Ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışmak, deneyimlerini, teknik becerilerini ve uzmanlıklarını paylaşmak, bizim için kazanmanın anahtarını oluşturuyor” dedi.



Teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceklerinin altını çizen D’Arrigo, işletmelerin büyümek için ihtiyacı olan teknoloji çözümlerini sunma sözü verirken, karbondioksit emisyonlarının en önemli gündem maddeleri olduğunu ve bu bağlamda yatırımlarının yüzde 75’ini teknoloji ve ortak mühendislik alanındaki benzersiz yaklaşımıyla emisyon azaltma çalışmalarının oluşturduğunun altını çizdi.


İtalya’daki yeni merkezin başına geçecek olan Petronas Downstream Pazarlama Başkan Yardımcısı ve Petronas Madeni Yağlar Yönetim Kurulu Başkanı Dato’ Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohd Tahir ise açılış esnasında yaptığı konuşmada, endüstrinin öncelikli sorunlarından biri olan karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olacak akışkanlar ve yağlar üzerinde daha fazla araştırma yapma ve geliştirme taahhüdünü yineledi.



Syed Zainal yapmış olduğu değerlendirmede: "Torino’daki modern teknolojiye sahip gelişmiş merkezimiz, dünyadaki araştırma ve geliştirme çalışmalarımızın kalbini oluşturuyor. Petronas’ın büyüme stratejisi içerisinde önemli bir rol oynarken, Avrupa’daki konumuyla öncelikle yerel ihtiyaçlara odaklanmış bir araştırma merkezi olması itibariyle asıl amacının da ötesine geçiyor. Petronas Madeni Yağların Asya, Afrika, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’daki işlerinin teknolojik ve teknik gereksinimlerini karşılamak için küresel uzmanlık sunmak üzere de yine bu merkezden yararlanacağız. Bu sayede dünya çapındaki müşterilerimizin sektör liderlerinin beklediği en iyi anlama, destek ve bakım seviyesine sahip olmasını sağlayacağız" dedi.



Yapılan bilgilendirmede; İtalya’daki yeni Ar-Ge Merkezi’nin açılışı, aynı zamanda hem mühendislik, hem de Petronas Selenia Quadrifoglio gibi özel olarak geliştirilmiş ürünler ile Fiat Chrysler Automobiles ve de CNHi ile kurulan yakın işbirliklerini ön plana çıkarmak için iyi bir fırsat olduğu kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-