ASAYİŞ - 08 Haziran 2018 Cuma 13:15

8 ilde 1 milyarlık tefeci operasyonu: 33 gözaltı

A
A
A
8 ilde 1 milyarlık tefeci operasyonu: 33 gözaltı

Diyarbakır merkezli 8 ilde POS cihazı ve kredi kartıyla tefecilik yaptıkları belirlenen şahıslara yönelik düzenlenen operasyonda aralarında bir banka müdürünün de bulunduğu 33 şüpheli gözaltına alındı.

Diyarbakır merkezli 8 ilde POS cihazı ve kredi kartıyla tefecilik yaptıkları belirlenen şahıslara yönelik düzenlenen operasyonda aralarında bir banka müdürünün de bulunduğu 33 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda şahısların 1 milyar TL’lik haksız kazanç sağlandığı tespit edildi.


Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro ekiplerince Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Diyarbakır merkezli olmak üzere İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Mersin, Aydın ve Şırnak’ta üçüncü şahıslar üzerine kurulan fason firmalar aracılığıyla örgütlü bir şekilde tefecilik faaliyetinde bulundukları belirlenen şahıslara eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında bir bankanın müdürü Ş.E. ve banka çalışanı M.E.’nin de olduğu 33 şüpheli gözaltına alındı.



1 milyar liralık haksız kazanç


Bahse konu örgütle ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda 26 adet POS cihazı, sanal pos için kullanılan 3 bilgisayar, yüzlerce kredi kartı ve 150 bin liraya el konulurken, pos tefeciliği yaptığı tespit edilen 10 işyeri mühürlendi. Örgüt üyelerinin hesap hareketleri incelendiğinde örgütün yaklaşık 1 milyar TL civarında haksız kazanç sağladığı tespit edildi.


Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Mali Büro Amiri, “İhtiyacı olan kişilere veya kimlik belgelerini başkalarıyla paylaşan kişiler üzerinden firma kurmakla başlıyorlar. Birçoğu kendi üzerine firma kurulduğunu bile bilmiyor. Bazıları ise bundan kazanç elde ederek bu işe ortak oluyor. Bu kurulan firmalar üzerine pos cihazları çıkarılıyor. POS cihazları ile ilgili yasal düzenlemeler mevcut. Bu yasak düzenlemelerden kaçmak için de banka çalışanları kullanılıyor. Yaptığımız operasyonda örgüte yardım eden banka çalışanlarını da gördük. Son düzenlemelerle POS cihazları ile ilgili çok sağlıklı tedbirler alındı. Bu tedbirden kaçmak içinde kamu çalışanların bazen işin içinde olduğunu görebiliyoruz. Kurulan firma üzerindeki faturaları incelediğimiz zaman satışı yapılmayan ama satışı yapılmış gibi gösterecek bir sistem içine sokuyorlar. Dolayısıyla bunun sonucunda naylon fatura ile satış legal olarak yapılmış gibi gösteriliyor. Yaptığımız operasyon yüksek meblağlarda faturaların kesildiğini gördük. Yaklaşık 60 firma birbirine devamlı fatura kesiyor. Fatura kesenler ve fatura kesilenler örgütün şüphelileri arasında. Yaklaşık 1 milyar lira civarında haksız kazanç elde edildiği ile ilgili tespitlerimiz var. Daha sonra paraya ihtiyacı olan vatandaşlarımız geliyor. Kart çektirmek istiyorlar. Vatandaşımızın en büyük hatası da burada bu oluyor. Kendi kimlik bilgilerini ve kendi şifresini ve kendi kredi kartını buradaki şahıslara bırakıyorlar. Takla attırmak dediğimiz bir sistemle kendi borcunun üzerine örgüt üyelerinin de komisyonlarını koyarak yüzde 20 oranında faizle örgüt üyelerine kazanç sağlanıyor. Ayrıca onların haberi olmadan kredi kartı çekimlerinin olduğunu görüyorsunuz. Pos cihazları bir ilde kullanıldıktan sonra başka bir ile bir nevi kiralama şeklinde gidiyor. Örgüt üyelerinin kendi içlerinde bir performans sistemleri var. Çok satış yapanlara daha yüksek meblağlı pos cihazlarını gönderiyorlar, polisin takibinden kaçmak için böyle yapılıyor. Cihaz ifşa olunca başka bir ile gönderiyorlar. Normal bir pos cihazından işlem yaparken pos çıktılarına baktığında firma ile pos cihazından çıkan çıktının bir olmadığını görecekler. Vatandaşlarımız böyle durumlara şahit olduklarında bize bildirirlerse bizim de çalışmalarımız daha sağlıklı olacaktır. Siz kredi kartı bilgilerinizi veriyorsunuz ve masada oturan bir kişi sizin adınıza işlem yapıyormuş gibi gösteriyor. Genellikle KDV oranı sıfır olan ürünleri seçiyorlar” dedi.


Gözaltına alınan şahısların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.