SAĞLIK - 14 Haziran 2018 Perşembe 15:47

Bayram’da beslenmeye dikkat

A
A
A
Bayram’da beslenmeye dikkat

Diyetisyen Kübra Akın, Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Kübra Akın, Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Akın, mideyi zorlamamak adına bayram sabahı hafif kahvaltı ile güne başlanması gerektiğinin altını çizdi.


Diyetisyen Kübra Akın, bayramda beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızının yavaşladığına dikkat çeken Akın, diyet yapanların bayramda diyet yapmamalarını ve bayramın tadını çıkarmalarını önerdi. Akın, “Bu sene de Ramazan ayını bitirdik. Ramazan ayı boyunca sıcak hava ve oruç bünyemizi biraz zorladı. Şimdi bayram zamanı. Bir aydır yememeye alışan bünye bayramın ilk günüyle birlikte tekrar eski düzenine kavuşacak fakat bu geçişler ne kadar yumuşak olursa kalp ve mide sağlığımız için o kadar iyi olur. Bayram dolayısıyla bir araya gelen aileler kurulan geniş sofralar tatlılar bizi fazla yemeğe teşvik etse de sonrasında sıkıntı yaşamamak için dikkatli olmalıyız. Diyet yapanlar için bayramda diyet yapmalarını önermiyorum hiçbir zaman. Yılda bir kere gelen bu günlerde de kişiler kendilerini diyet kalıplarında bulmamalı. Bayramın tadını çıkarmalı. Tabi ki dikkat ederek” dedi.



“Güne hafif kahvaltı ile başlanmalı”


Güne hafif yiyeceklerle başlanması gerektiğini belirten Akın, “Özellikle güne hafif bir kahvaltıyla başlamalıyız. Kahvaltıda kızartma, hamur işleri, işlenmiş gıdalar tüketmemeliyiz. Öğlen için kurulan bayram sofrasına eşlik edebiliriz. Fakat yediklerimizin miktarına dikkat etmeye özen gösterelim. Tatlı tüketmek istiyorsak yemeğin hemen ardından değil de ikindi ara öğünü gibi düşünüp tüketebiliriz. Tatlı tercihimiz sütlü tatlı veya dondurmadan yana olursa iyi olur. Şerbetli tatlı yenilecekse de bir kere de bir dilimden fazla tüketmemeye özen gösterelim. Akşam yemeğini daha hafif seçmeye çalışalım. Sebze yemeği tercih etmeye çalışalım. Akça ara öğün olarak meyve veya kuruyemiş tüketebiliriz. Gün içerisinde ikram edilen çikolata ve şeker tüketimine dikkat etmeliyiz” diye konuştu.



“Her ikram edileni tüketmemeliyiz”


Gün boyunca gidilen yerlerde ikramların tüketilmemesini ifade eden Akın, şunları kaydetti:


“Her gittiğiniz yerde, her ikram edildiğinde tüketmemeliyiz. Gün içerisinde bir veya ikiyi aşmamalıyız. Çikolata tüketeceksek tek başına değil de kahvenin yanın küçük bir adet tercih edebiliriz. İkram edilen meşrubat ve hazır içecekler yerine su tercih edelim. Gün boyu su tüketimimiz çok önemli, 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.