KÜLTÜR SANAT - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 10:46

Muud’un en çok dinlenenleri belli oldu

A
A
A
Muud’un en çok dinlenenleri belli oldu

Türk Telekom’un dijital müzik platformu Muud’da kullanıcılar, Temmuz ayında en çok Soner Sarıkabadayı dinledi.

Türk Telekom’un dijital müzik platformu Muud’da kullanıcılar, Temmuz ayında en çok Soner Sarıkabadayı dinledi. Kullanıcılar müzikseverler ağırlıklı olarak Türkçe Pop müziği tercih ederken en çok dinlenenler listesinde Mustafa Sandal ve Eypio düeti ’Reset’ ikinci sırada yer aldı. Yıldız Tilbe şarkılarından oluşan ’Yıldızlı Şarkılar’ albümünde ön plana çıkan Aleyna Tilki’nin ’Yalnız Çiçek’ yorumu ise Temmuz ayında en çok dinlenen üçüncü şarkı oldu.



Türk Telekom’un dijital müzik platformu Muud’da, müzikseverlerin Temmuz ayında en çok dinlediği sanatçı ve eserleri belli oldu. Soner Sarıkabadayı’nın Haziran ayı sonunda dinleyicileriyle buluşturduğu ’Boza Boza’ ilk sıraya yerleşti. Yayınlandığı günden bu yana en çok arananlar arasında yer alan, Mustafa Sandal ve Eypio düeti ’Reset’ ise kullanıcıların Temmuz ayında en çok dinlediği ikinci şarkı oldu. Yıldız Tilbe’nin ’Yıldızlı Şarkıları’ adlı albümünde de en çok dinlenen yorumlardan olan ve en çok dinlenen arasında, Aleyna Tilki’nin seslendirdiği ’Yalnız Çiçek’ üçüncü sırada yer aldı.



Türk pop müziği Temmuz ayında en popüler tercih oldu


Dinleyiciler tarafından en çok tercih edilen müzik türü olan Türk pop müziğinde ise Merve Özbey ’Vuracak’, Soner Sarıkabadayı ’Tarifi Zor’, Edis ’Buz Kırağı’, Berkay ’Ben Sadece’, Demek Akalın ’Canıma da Değsin’, Aylin Coşkun ve Hande Yener düeti ’Manzara’ ile Hakan Peker ’Unutuluyor mu Aşklar?’ Temmuz ayı boyunca en çok dinlenen parçalar oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.