GENEL - 12 Ağustos 2018 Pazar 11:41

Çeşme’de sokak hayvanları sahipsiz değil

A
A
A
Çeşme’de sokak hayvanları sahipsiz değil

İzmir’in Çeşme ilçesinde sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanların sesi olmak ve doğayı korumak amacıyla kurulan Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvanseverler Derneği (ÇESAL), yaptığı projelerle adından söz ettiriyor.

İzmir’in Çeşme ilçesinde sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanların sesi olmak ve doğayı korumak amacıyla kurulan Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvanseverler Derneği (ÇESAL), yaptığı projelerle adından söz ettiriyor. Açılan merkezde yaralı ve yardıma muhtaç sokak hayvanları önce bakıma alınırken, sonrasında da sahiplendiriliyor.


2013 yılından bu yana Çeşme’de faaliyet gösteren ÇESAL Başkanı Solmaz Örücü, sokaklarda kendi haline bırakılmış binlerce hayvanın olduğunun belirterek, "Maalesef ki sokaklarda birçok kendi haline bırakılmış sokak hayvanları var. Belediyeler bu konuda yetersiz kalıyor ve istenen verim alınmıyor. Biz de yola çıkarken belediyenin yetersiz kaldığı durumlarda sokak hayvanlarının tedavisini karşılamak istedik. Ancak günden güne daha fazla büyüdük. Sokaklarda birçok ayağı, derisi yaralı, üç bacağı olan, kör olan hayvan var. Bunların kısırlaştırılması, bakılması, tedavi görmesi gibi birçok sorunla uğraşmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.



"Kontrolsüz üremeyi durdurmalıyız”


Hayvanların üremelerini kontrol altına almak için kısırlaştırma çalışmaları yaptıklarını söyleyen Örücü, "Kaza geçiren hayvanların birkaç ay boyunca tedavi edilmesi gerektiği için bu merkezi açtık. 2014 yılından beri beş yüz civarında hayvanı kısırlaştırdık. Hayvanların daha iyi yaşaması için yapmamız gereken üretimi kontrol altına almak. Kontrolsüz üremeyi durdurabilirsek hayvanların daha iyi yaşamasını sağlayabiliriz. Bunun için bulduğumuz bütün sokak hayvanlarını yakaladık ve kısırlaştırmaya başladık” dedi.


Tek amaçlarının hayvanlara yararlı olmak olduğunu söyleyen Başkan Örücü, maddi açıdan zorluklar çektiklerinin altını çizerek, "Burada birçok hayvan var ve çoğu ya hasta ya yaralı veya görmüyor. Haliyle onlara bakmak da ciddi bir çaba istiyor. Bu sebeple 3 personel çalıştırıyoruz ve merkezimiz de kira. Belli noktalardaki hayvanların mama ihtiyacını biz karşılıyoruz. Yine bir elemanımız belediyenin kurduğu su yerlerini kontrol ediyoruz. Gönüllü bağışçılarımız dışında maddi-manevi tüm yükü 5 kadın olarak çekiyoruz” diye konuştu.



Yurt dışına gönderiyorlar


Avrupa’da ikamet eden bir dernek üyesi aracılığıyla tedavisi biten hayvanları Avrupa’da yuvalandırdıklarını söyleyen ÇESAL Başkanı Örücü, "İsviçre’de yaşayan dernek başkanımızın orada kurduğu bir dernek vasıtasıyla şimdiye kadar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde 110 köpeğimizi yuvalandırdık. Resmi işlemlerden sonra hayvanlarımızı yolluyoruz ancak takibi bırakmıyoruz” dedi.


Hayvan bakacak ailelere de önerilerde bulunan Örücü, "Aileler, hayvanları sahiplenirken sorumluluklarını bilsinler. Sahiplendikleri hayvanlara ölünceye dek baksınlar. İnsanlar hayvanlarımızın kıymetini bilsin ve bu hayvanlar için yapılan yardımlar lütfen daha fazla artsın" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.