YEREL HABERLER - 13 Kasım 2012 Salı 16:59

ŞUTSO BAŞKANI SABRİ ERTEKİN: "2023 YILI MİLLİ GELİR HEDEFİMİZ 115 MİLYAR TL"

A
A
A
ŞUTSO BAŞKANI SABRİ ERTEKİN: "2023 YILI MİLLİ GELİR HEDEFİMİZ 115 MİLYAR TL"

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler Kurulu`nun organizesiyle ``Girişimcilik ve Gençlik`` konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan ŞUTSO Başkanı Ertekin, ``2023 yılı milli gelir hedefimiz 115 milyar TL, 10 milyar TL`yi 115 milyar TL yapmak zor değil`` dedi.
Gerçekleştirilen etkinliğe TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi ve Habitat İçin Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır, ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin, KOSGEB Şanlıurfa Bölge Müdürü İdris Erkeksoy, ŞUTSO ve Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Göncü, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Vildan Polat, kurul üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Harran Üniversitesi (H.Ü.) Mühendislik Fakültesi büyük konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.
Cem Göncü`nün açılış konuşmasının ardından bir konuşma yapan ŞUTSO Başkanı Ertekin, şunları söyledi:
"Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2009 yılında yaptığımız bir araştırmada, ilimizin toplam milli gelirinin 8 milyar TL olduğunu gördük. Malumunuz hükümetimizin 2023 hedefi var, kişi başı milli gelirin 25 bin dolar olması hedefleniyor. İlimizin potansiyeli oldukça fazla, hem doğum oranı fazla, hem de göç alıyoruz. Yani yılda 3,3 büyüyoruz. Şu an için ilimizin tüm ilçeleriyle beraber nüfusumuz 1 milyon 800 bin, bu 3,3 büyümeyle devam edersek 2023 yılında nüfusumuz 2 milyon 500 bini geçecek. Yani bu durumda 25 bin dolar milli gelir demek bugünkü kurla yaklaşık 45 bin TL ediyor. Bu 45 bin TL`yi 2 milyon 500 kişiyle çarparsak 115 milyar TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Şu an 10 milyar TL olarak tahmin ettiğimiz milli geliri 115 milyar TL`ye çıkarmalıyız ki, ilimiz çağı yakalasın, Türkiye`nin gerisinde kalmasın. İlk bakışta bu rakamların yakalanması zor gibi gözükse de kendimize güvenmeliyiz. Bu rakamları yakalayabilecek potansiyelimiz var. Çalıştıktan sonra başarılı olmamamız için hiçbir neden yok."
Bu rakamlara ulaşmak için projeler üretilmesi gerektiğini belirten Ertekin, "Projeniz varsa ve bu proje için nakit ihtiyacınız varsa bu ihtiyacınızı KOSGEB karşılıyor. Bunun yanı sıra bir iş adamımızla işbirliği yaparak odamızda `Girişim Sermayesi Bürosu` açıyoruz. Yatırım uzmanlarımızla sunduğunuz proje üzerinde tartışacaksınız ve projenize inandıkları andan itibaren sizlere maddi destek sunacak. İlimiz kalkınacaksa sizlerle kalkınacak, 10 milyar TL`yi 115 milyar TL yapmak zor değil. Bakın mesela ilimizde tarım alanları var. Türkiye`nin ekonomik olarak sulanan arazilerinin yüzde 20`sine ilimiz tek başına sahip. 2009 yılında 5 milyar TL tarımsal gelir elde ettik, bugünkü rakamları yaklaşık 6 milyar TL olarak tahmin ediyoruz. GAP Projesi tamamlandığında 960 bin hektar sulanabilir alana sahip olacağız. Bu alanların yarısında dahi geleneksel ürünler yerine yani pamuk, mısır, buğday yerine meyve ve sebze üretimine geçtiğimiz andan itibaren ilimizin tarımsal gelirini 6 milyar TL`den 35 milyar TL`ye çıkarmak mümkün. Bunu sizler yapacaksınız. Gönlümüz, sizlerin iş adamı olarak yanında istihdam oluşturan kişilerden ve üyemiz olmanızdan yana. İlimiz gerçekten önemli bir yer. Belki Türkiye`yi kurtaracak bir yer, bunun kıymetini bilmeliyiz. Bir büyüğümüzün dediği gibi iş yapmak isteyen çaresini, yapmak istemeyen ise bahanesini bulur. Bizim temennimiz sizlerin iş yapması, sizin iş yapabilmeniz için elimizden geleni yapmaya hazırız. Siz yeter ki projeler geliştirin, iyi bir projeniz olursa para da bulursunuz ortak da bulursunuz. Bu konuda sizlere güveniyoruz. Pozitif düşünün ve pozitif enerji yayan arkadaşlar edinin. Karamsarlıktan uzak durun. Sizler için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Başkan Ertekin`in konuşmasının ardından KOSGEB Şanlıurfa Bölge Müdürü İdris Erkeksoy, H.Ü. Makine Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Refet Karadağ ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu üyesi Sezai Hazır birer sunum yaptı. Yaklaşık 2 saat süren etkinlik, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir