YEREL HABERLER - 17 Kasım 2012 Cumartesi 11:06

TÜRKİYE`DE 10 MİLYON DİYABETLİ VAR

A
A
A
TÜRKİYE`DE 10 MİLYON DİYABETLİ VAR

Dünya Diyabet Günü nedeniyle `Diyabet ve Tedavisi` konulu panel, Konak Belediyesi`nin desteği ile Uluslararası Lions Kulüpleri 118-R Yönetim Çevresi Göztepe Leo Kulübü`nün ev sahipliğinde düzenlendi. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi`nde gerçekleştirilen etkinliğe Lionlar, Leolar ve vatandaşlar katıldı.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Duman diabetin, diğer adıyla şeker hastalığının, sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açan bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Duman, ``Diabet, pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, zehir etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder. Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir`` dedi.
Uzman Dr. Duman, 2012 yılı rakamlarına göre Türkiye`de diyabetli sayısının 10 milyonu aştığını kaydederek, ``2025 yılında dünyada 300 milyon kişinin diyabet hastası olacağı öngörülüyor. Bu rakam 2010 yılında 221 milyondu. Giderek hastalık oranı artıyor. Beslenme ve yaşam şeklinize dikkat edin. Çocukları tembelliğe alıştırmayın. Çok fazla hamurişi, çikolata, şeker yedirmeyin. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklar bilgisayar başından kalkmaz veya elinden cep telefonunu bırakmaz oldu. Tehlike giderek büyüyor`` diyerek ebeveynleri uyardı.
KİLONUZU KONTROL ALTINDA TUTUN
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Duman, anne babası şeker hastası olan bir çocuğun şeker hastalığına yakalanma riskinin yüzde 70 olduğunu belirterek, ``Siz şişmansanız evdeki hayvanınız da şişman, çocuğunuz da şişman olur. Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz. Şeker hastası olan bir annenin bebeği de şeker hastası olarak doğar. Bu bebekler kilolu olarak doğar ve ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir`` dedi.
Dr. Duman, şeker hastalarına şu uyarılarda bulundu: ``Şeker hastası olan kişi; kilonuzu kontrol altında tutun, ideal kilonuzu koruyun, günlük düzenli yürüyüşler yapın. Öğün atlamayın, diyetisyeninizin veya doktorunuzun yemeyi önermediği hiçbir şeyi yemeyin, ısrarlara kulak asmayın. İçeriğinde fruktoz, sakkaroz veya şeker olan hiçbir ürünü tüketmeyin. Tatlandırıcılarla yaptığınız yiyeceklerle kendinizi ödüllendirin. Her şeye rağmen şeker hastalığın önlenebilir. Açlık kan şekeri 70-130 arasında, tokluk kan şekerinin de 180 olması ideal. Her şey bel çevresinden ibaret değil. Hayattan tat almak da gerekiyor. Daha sağlıklı, daha ekolojik beslenmek gerekir. Ancak yerel yöneticiler de kentsel dönüşüm yaparken yaşam alanlarını daha yaşanır kılmalı.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.