YEREL HABERLER - 05 Aralık 2012 Çarşamba 10:11

KEBAPÇIDAN MÜŞTERİLERİNE KAYISI İKRAMI

A
A
A
KEBAPÇIDAN MÜŞTERİLERİNE KAYISI İKRAMI

Malatya`da esnaflık yapan Ali Yiğit, kebapçı dükkanında yemekten sonra müşterilerine gün kurusu ve islimli kayısı ikramında bulunuyor.
Malatya`da bu yıl kayısı rekoltesi fazla olunca tüketimi arttırma çabaları başladı. İşlettiği kebapçı dükkanında yemekten sonra müşterilerine kayısı ikramında bulunan Ali Yiğit, ``Büyük bir kayısı üreticisi ve kayısı tüccarı değilim. Sadece küçük bir esnafım. Malatya`nın en büyük sorunlarından bir tanesi de Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı sorunudur. Kayısımızın gerçek değerinde alıcı bulması demek Malatya ekonomisinin şaha kalkması anlamına gelir. Kayısının gerçek değerinde alıcı bulması ve satılması ile Malatya`da yaşayan herkes faydalanacaktır. Kayısı sorununu sadece siyasilere yükleyerek bir kenara çekilmek kayısı sorununu çözmez. Kayısı sorununu çözmek için herkes elini taşın altına koymalı. Esnafından üreticisine, sanayicisinden sivil toplum kuruluşlarına, işadamlarından siyasetçisine kadar herkes kayısı sorunu ile hemhal olmalıdır. Kayısının faydaları az çok herkes tarafından biliniyor. Bu kadar faydası olan kayısı öğrenciler ile neden buluşturulmaz. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere süt dağıtmakta. Süt ile birlikte öğrencilere kayısı da dağıtabilir. Öğrenci başına 3 adet kayısı verilerek öğrencilerde doğal mucize olan kayısıdan faydalanmalıdır. Aynı zamanda enerji deposu olan kayısımız, özellikle kış aylarında yemek öğünlerinde veya kuru kumanya olarak askerlere verilebilir. 2. Ordu Komutanlığı, kayısı alımı için mutlaka devreye sokulmalı. Malatya`da bulunan fabrikalar yemek öğünlerinde işçilerine tatlı niyetine kayısı vermeli. Kurum ve kuruluşlara yemek dağıtan yemek fabrikaları kayısıyı menülerine almalılar. Hiç olmazsa haftanın iki günü yemek öğünlerinde kayısı verilirse kayısı gündemden düşmez`` dedi.
``Öncelikle kayısımızı biz Malatyalılar olarak tüketirsek diğer illerden de kayısıya olan talep artar`` diyen Yiğit, ``Türkiye`nin değişik illerinde Malatyalı iş adamlarımız var. Bu iş adamlarımız mevcut fabrikalarında yemek öğünlerinde işçilerine kuru kayısı ikram ederek kayısımızı gündemde tutmalılar. Ben küçük olan işyerimde bir nebzede kayısımıza faydası olması açısından müşterilere yemekten sonra kaysı ikram ederek gündemde tutmaya çalışıyorum. Bilindiği gibi kayısımız 10 Aralık`ta THY ile uçuşa geçecek. Kayısımızın karada da uçuşa geçmesi için herkes elini taşın altına koymalı`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.