GENEL - 18 Aralık 2012 Salı 17:36

``DERDİMİZ, DEОERİMİZ, DENİZİMİZ: MARMARA`` SEMPOZYUMU

A
A
A
``DERDİMİZ, DEОERİMİZ, DENİZİMİZ: MARMARA`` SEMPOZYUMU

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ``Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara`` konulu çevre sempozyumunda Marmara Denizi`nin mevcut durumu ele alındı.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ``Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara`` Çevre Sempozyumu Kadir Has üniversitesi Haliç Kampüsü`nde gerçekleşti. Sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, belediyelere bağlı su ve kanalizasyon müdürlükleri ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Orta Doğu Teknik üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeys`in yaptığı birinci oturumda; İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-deniz ve Kıyı Yönetim Dairesi Başkanı Murat Turan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Havza Yönetimi Planlama ve Daire Başkanlığı Havza Yönetim Şube Müdürü Saliha Değirmencioğlu Marmara Denizi ile ilgili verileri değerlendirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-deniz ve Kıyı Yönetim Dairesi Başkanı Murat Turan, yaptığı konuşmada, ``26 tanesi lisanslandırılmış atık tesisi olmak üzere, 118 kıyı tesisinde yenileme atık hizmeti sunulmakta. Bu güzel bir rakam. Bu aynı zamanda Marmara Denizi`ndeki gemi trafiğinin ve denizcilik faaliyetlerinin ne kadar yoğun olduğunun bir göstergesidir. Gemi atık takip sistemi oluşturmuş bulunuyoruz. Bu sistemle gemilerden atılan atıkların alınmasından bertarafına kadar geçen süreyi işliyor`` dedi.
``EVSEL ATIKLAR, HASTALIK YAPICI BAKTERİLERE YOL AÇIYOR``
İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Prof. Dr. Gülşen Altuğ, denizlerdeki biyolojik verileri değerlendirdi. ``Tüm dünyada atık sular denizlere boşaltılır`` diyen Altuğ, ``Yapılan şekle göre ortam ya korunur ya da zarar verilir. Özellikle son 10 yılda hastalık yapıcı bakteriler ortaya çıkıyor. Marmara Denizi Akdeniz ve Karadeniz arasında önemli bir su yolu. Bir bölgenin kirlilik sayısını öğrenmemiz için toplam bakteri oranını bilmemiz gerekir`` diye konuştu.
Altuğ, çok sayıda evsel atıkların Marmara Denizi`nde hastalık yapıcı bakterilere neden olduğunun altını çizdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Havza Yönetimi Planlama ve Daire Başkanlığı Havza Yönetim Şube Müdürü Saliha Değirmencioğlu da, bakanlık olarak yürüttükleri Havza Koruma Eylem Planları`ndan söz etti. ``Türkiye`de 25 nehir havzası bulunmaktadır`` diyen Değirmencioğlu, ``Su kaynaklarının kalitesinin korunması ve geliştirilmesi kapsamında havza planlamaları geliştirmektedir. Havza başında kirliliğin önüne geçmek için takibini yapmakla sorumludur. Bakanlık koordinasyonluğu çerçevesinde su kanunları üzerinde çalışılmaktadır. Atıksu arıtma tesisi olan 47 il bulunmaktadır. Marmara Havza Koruma eylem planı Aralık 2010`da tamamlanmıştır`` şeklinde konuştu.
``TÜRK BAYRAKLI GEMİ, DÜNYANIN HER YERİNDEN İZLENİYOR``
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İç Sular Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Okay Kılıç, yaptığı sunumda denizlerin güvenliği ve meydana gelen deniz kazalarında yaşanan çevresel sorunlara değindi. Kılıç, ``Deniz güvenliği her geçen gün artıyor. Bütün denizlerimizde güvenliği sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Gemileri uydudan izlemek üzere takip sistemleri geliştirdik. Türk bayraklı gemileri dünyanın nesrinde olurlarsa olsunlar izliyoruz. Yılda 50 bin gemi geçişi yapılıyor. Bu sistemle gemi ve limanların daha güvenli olmaları için çalışmalar yürütüyoruz. Pilot olarak seçilen İzmit Körfez`de petrol kirliliğini radarlarla göreceğiz. Amaç deniz trafiğini kontrol altına almak. Deniz kazalarını ne kadar aza indirirsek, deniz kirliliğini de o ölçüde aza indiririz`` dedi.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeys ise, ``Tuna Nehri`nin etkisi gittikçe azalıyor. Tuna Nehri`ne sınırı olan ülkeler bir araya gelerek, kirliliği nasıl temizleyebiliriz diye bir komisyon oluşturdular. Çok ciddi çalışmalar yapıyorlar`` diye konuştu.
Bu sempozyuma 3 aydır hazırlandıklarını ifade eden Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya da, ``İstedik ki bakanlıklar, belediyeler, üniversiteler, akademisyenler de bu işin içerisine girsin`` diye konuştu.
Çetinkaya, sempozyum çerçevesinde bir kitap hazırlatarak üniversitelere ve belediyelere vereceklerini söyledi.
Sempozyumun 2`nci oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Cevat Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Necmi Kahraman, Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bahattin Kuşoğlu, İstanbul Teknik üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İzzet Öztürk de birer sunum yaptı.
Sempozyum, 18 Aralık Salı gününe kadar Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü`nde devam edecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntülere sahne oluyor Adana’da bu sene 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntüleri sahne olmaya devam ediyor. Karnavalda kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıyor. Portakal çiçeği kokusunun insanlar üzerinde oluşturduğu mutluluk, heyecan, sevgi ve aşk duygusunu tüm Türkiye’nin yaşaması fikriyle ortaya çıkan 12’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 13 Nisan’da başladı. 21 Nisan tarihine kadar sürecek karnaval bu yıl ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri iş birliğiyle daha zengin içerikle oluşturuldu. Her yıl büyüyen karnaval kapsamında stantların da sayıları artırılarak Atatürk Parkı ve Merkez Park’a yayıldı. Yiyecek stantları Atatürk Parkı’nda, hediyelik eşyalar ise Merkez Park’ta yer aldı. Vatandaşlar akın etti Çok sayıda ziyaretçi, stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. Dron ile görüntülenen festival alanında kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıp renkli görüntüler oluşturuyor. Esnaf da, vatandaş da mutlu Karnavalda stant açan esnaf mutlu olurken, karnavala katılanlar da doyasıya eğleniyor. Karnavalda stant açan esnaftan Zafer Geyik İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Geyik, “Karnaval çok güzel ve keyifli geçiyor. İnsanlar çok mutlu, esnaf çok mutlu. Herkes sürekli oynuyor ve yurt içi ve yurt dışından binlerce insan alana akın ediyor. Çok güzel ve huzurlu bir karnaval geçiriyoruz” dedi. “Herkesi bekliyoruz” Gökhan Kaya isimli vatandaş ise karnavalın çok güzel geçtiğini belirterek, “İnsanlar çok güzel eğleniyor. Herkesi buraya bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Karnavalda kral kostümüyle gezen Hüseyin Şen, “Kral kostümüyle gezdiğimi görenler gelip fotoğraf çekiliyor. Festival çok renkli geçiyor. Yurt içi ve yurt dışından binlerce insan şimdiye kadar geldi. Hafta sonu bu yoğunluğun daha da artacağına inanıyoruz” diye konuştu. Kebapçı esnafından Sezar Yiğit ise karnavalda en çok tüketilen yemeğin Adana Kebap olduğunu ve herkesin kebaba rağbet gösterdiğini söyledi.