YEREL HABERLER - 03 Kasım 2013 Pazar 13:48

Gto Başkanı Eyüp Bartık Karşılıksız Çeke Önlem İstedi

A
A
A
Gto Başkanı Eyüp Bartık Karşılıksız Çeke Önlem İstedi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, karşılıksız çeke hapis cezasının kalkmasının, suiistimalleri de beraberinde getirdiğini ve esnafın önemli bir finans kaynağını kaybettiğini söyleyerek karşılıksız çeke önlem alınması ve mağduriyetlerin giderilmesi için üst düzeyde girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Çekin, daha önce piyasanın kendi içinde kullandığı çok önemli bir finans kaynağı olduğu tespitinde bulunan GTO Başkanı Bartık, çekin tamamen güvenirliğini yitirdiğini, problemin çözülmesi ve piyasanın rahatlaması için bu yasanın acilen değişmesi gerektiğini vurguladı. Çek kanunun değişmesiyle borcunu ödemeyenler dışında kötü niyetli insanların çek meselesini istismar etmeye başladığı yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren GTO Başkanı Bartık, “ 2012 yılının başında yürürlüğe giren yeni Çek Yasasının getirdiği düzenlemeler, bu değişim aracının kullanıldığı piyasalarda sıkıntılara neden oldu. Çekteki yeni yasal düzenlemeyle birlikte ağır cezai yaptırımlar kaldırıldı. Karşılıksız çekten dolayı mağduriyetler her gün artıyor. İşadamlarımız ekonomik olarak sıkıntıya düştü. Ayrıca piyasada ciddi ödeme ve nakit sıkıntısı var” dedi.
Çekin aslında dünyada nakit gibi kullanılan bir araç olduğunu, oysa ülkemizde nakit gibi kullanılan ‘Vadeli’ bir araç şeklinde kabul edildiğini, zaman geçirilmeden alacakların hakkını korumaya yönelik bir düzenleme yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden GTO Başkanı Bartık, “ Eskiden karşılıksız çıkan çeklerde sonu hapis cezasına kadar uzanan yaptırımlar uygulanıyordu. Yeni çek yasası çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdı ve çeke olan güvenin kaybolmasına neden oldu. Bu konuda bir an önce caydırıcı önlemler alınması gerekiyor. Bu konuya Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Ali Babacan’a ilettik. Nakit paradan sonra, iş hayatının en önemli ticari aracı çek ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Neredeyse nakit para kadar önemli bir araç olan çek ile ilgili caydırıcı önlemler alınmaması piyasaları sekteye uğratıyor” şeklinde konuştu.
Yeni çek kanunu ile birlikte mağduriyetlerin yanı sıra piyasadaki nakit akışının da azaldığına dikkat çeken GTO Başkanı Bartık, sözlerini şöyle tamamladı, “Hapis cezasının kaldırılmasının ardından karşılıksız çek sayısı arttı. Alacakların hakkını korumaya yönelik düzenleme yapılmalı. Karşılıksız çekte problemin çözülmesi ve piyasanın rahatlatılması için süreçleri uzatmak yerine çabuk uygulanabilir bir çalışma yapılmalı. Öncelikle çek dolandırıcılığı yapanlara hapis cezası uygulanmalı. Bankaların çek yaprağı başına olan güvenceleri arttırılmalı. Sigorta müessesinin devreye alınması yanında bankaların sorumlulukları artırılmalı. Sicil sisteminin etkin olarak çalışması ve ticari geçmişi olmayan firmaların özel olarak incelenmelidir. ‘Karşılıksız çek’ konusunda piyasayı rahatlatıcı mekanizmaların bir an önce kurmak gerekiyor. Bunun en akılcı yolu da çeklere sigorta getirmektir. Bugün batı, her işte sigorta kavramını etkin şekilde kullanıyor. Çeklere sigorta gelirse hem çek mağdurluğu önlenir hem ticaret güvence altına alınır hem de çekin daha etkili ve etkin kullanımı sağlanmış olur. Hükümetin bu konuda biran önce yasal düzenlemeler yanında caydırıcı önlemler alması gerekiyor.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir