YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 12:02

Baltalık Ormanlardan Çok Yönlü Faydalanılacak

A
A
A
Baltalık Ormanlardan Çok Yönlü Faydalanılacak

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı'nda, proje kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde baltalık ormanlardan çok yönlü yararlanma sağlanmış olacak.
Daha önce sadece yakacak odun elde edilen baltalık ormanlardan, karbondioksit tutma oranının arttırılması, yağış fonksiyonları, erozyonun engellenmesi, kaliteli ham madde elde edilmesi, imar, ıslah ve yeniden yapılandırılması için çok yönlü çalışmalar yapılacak. ‘Avrupa Baltalık Ormanlarının Islahı ve Çok Yönlü Yaralanmasına Yönelik Yeni Stratejilerin Belirlenmesi’ adlı AB projesine Türkiye’den sadece Bartın Üniversite dahil oldu. Proje liderliğini Almanya-Albert Ludwig Üniversitesinden Prof. Dr. Gero Becker’in yaptığı belirtildi.
ORMANLAR ZENGİNLEŞECEK
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Barış Özel, “Ülkemiz orman kaynakları bakımından oldukça zengindir. Ülkemizde toplam 12 bin tür bulunmakta ve bunun son araştırmalara göre yaklaşık olarak 3 bin 500’ü sadece ülkemize özgü türler olarak tespit edilmiştir. Bu amaçla ülkemizdeki ormanların yaklaşık olarak yüzde 30’uda baltalık yani sürgün kökenlidir. Bu ormanların imarı ve ıslahı özellikle kaliteli orman ürünleri elde etmek açısında büyük önem taşımaktadır. Yapmış olduğumuz proje kapsamında artık AB’nin önemli bir parçası sayılan ve asla bizsiz düşünülemeyen Türkiye’deki baltalık orman alanlarından çok yönlü yaralanmayı, özellikle karbondioksit emisyonu küresel ısınmaya karşı önemli bir sigorta oluşturan bu ormanların devamlılığının sağlanması ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca ormanlarımız sadece odun ham maddesinden yararlanılır olarak görülmemelidir. Başta yağış fonksiyonları, erozyonun engellenmesi, dinlenme faaliyetlerinin yapıldığı yerlerdir. Baltalık ormanlarını devamlılığının sağlanması bu çok yönlü fonksiyonlar açısından ülkemiz ekonomisine fayda sağlayacaktır. 2014 ve 2017 yıllarını kapsayan ve ismi ‘Avrupa Baltalık Ormanlarının Islahı ve Çok Yönlü Yaralanmasına Yönelik Yeni Stratejilerin Belirlenmesi’ olan bu AB projesidir. Proje kapsamında yapmış olduğumuz çalışmalarda ülkemizdeki baltalık ormanlarının imarı, ıslahı ve bunlardan yeniden yararlanılması namına yeni aşamalar kaydedilecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na önemli bir bilgi aktarımı sağlanmış olacak. Bu çalışmalar vasıtasıyla ülkemizin ormanlarının kalitesini ve verimliliğini arttırılmasına yönelik çabalar sarf edilmiş olacaktır. Tamamen dış kaynaklı bir bütçeye sahip olan projemiz kapsamında, aynı zamanda üniversitemiz açısından da önemli geçilmeler kaydedilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle üniversitemizin Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı Laboratuarına yeni cihazların eklenmesi de bu proje kapsamında hedeflenmektedir. Bu amaçla projemizin bu aşamasından itibaren bize vermiş olduğu destek ve imkanlardan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Karayılmazlar’a çok önemli bir vefa borcu olduğumuzu belirtmek isterim. Doğal ortamında arazide alacağımız sabit demene alanlarında uygulayacağımız silvikültürel tekniklerle, daha fazla sayıda, daha kaliteli ve verimli sürgünlerin meydana getirilmesi ve bunların koruya yani tohum kökenli bireylere dönüştürülmesi için yeni stratejilerin uygulanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda ülkemizin batı, orta ve doğu Karadeniz bölgelerinde tespit edilen OGM bünyesi taşra kurumlarıyla birlikte tespit edilen deneme alanlarında çeşitli kesim, yenileme ve bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir. 2014 Şubat ayında İtalya’da yapılacak olan önemli toplantıda yapacağımız sunumlarla, hem ülkemizi hem fakültemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İBB Başkanı İmamoğlu’nun “İhaleye fesat karıştırma” duruşması ertelendi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde “İhaleye fesat karıştırdığı” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması 31 Mayıs’a ertelenirken savcılık bilirkişi raporuna itiraz etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde “ihaleye fesat karıştırdığı” iddiasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis talebi ve “siyasi yasak” yargılandığı davanın bugün Büyükçekmece Adliyesi’nde görülmesine devam edildi. Davaya Başkan İmamoğlu katılmazken avukatları hazır bulundu. İmamoğlu ve beraberindeki 6 kişinin daha yargılandığı davada bilirkişi tarafından hazırlanan rapora savcılık tarafından itiraz edildi. Mahkemede İmamoğlu avukatının ve iddia makamının sözleri dinlendikten sonra bilirkişi raporuna iddia makamının da itirazının değerlendirilmesi üzerine duruşmanın 31 Mayıs saat 10.30’a ertelendiği açıklandı. Mahkeme sonrası açıklama yapan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, konunun İmamoğlu açısından suç teşkil etmediğini ifade ederek, “Soruşturma izinin iptal edildiği bir danıştay kararı var. Bu danıştay kararına rağmen savcılık bir muhasebeciye bilirkişi incelemesi yaptırmıştır. Bu muhasebeci bilirkişi eylemlerini gözetim ve denetim görevini yerine getirmediği bahisle ihaleye fesat karıştırma kapsamında bir rapor sunmuştur. Bu rapor içerisinde gerçeklikle alakalı olmayan özellikle bir örnek verecek olursak Beylikdüzü Belediyesi’nde o dönemde iç denetçi olmamasına rağmen iç denetçinin yazılı raporu ve bildirimine rağmen bu ihaleyi iptal etmediğini ileri sürebilmiştir. Bu denli bir cürretkar bilir kişi raporu vardır. Danıştayın kaldırma kararına ve bilirkişi raporunda dahil bir sorumluluk ileri sürülememesine rağmen devam eden bir yargılamada bugüne kadar geldik” dedi. İBB Başkanı İmamoğlu’nun ara celsede verdiği ifade de ise, “ Görev yapan arkadaşlarımın hassas çalıştığına şahidim. Bahsi geçen olaylara hakim olmam mümkün değildir. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Suça konu ihaleyi hatırlamıyorum. Herhangi bir talimatım olmamıştır. Beraatimi talep ediyorum” dediği öğrenildi.