YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 16:10

Ziynet Sali Üniversitede

A
A
A
Ziynet Sali Üniversitede

Balı Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Endüstri Bilimleri ve Teknoloji Topluluğu (EBİTET) tarafından hazırlanan “Kampüste Ünlü Var” etkinliklerine sanatçı Ziynet Sali konuk oldu. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Konferans Salonundaki soru-cevaplı söyleşiye Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Özmetin ve EBİTET Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özay Umut Türkan ile birlikte çok sayıda öğrenci katıldı. Ünlü sanatçı Ziynet Sali, öğrencilerle buluşmaktan, bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Üniversite yılları, sanat ve özel hayatı hakkında konuşan Ziynet Sali, üniversite yıllarını özlediğini dile getirdi. Turizm Fakültesinde okumak istediğini anlatan Sali, "Benim asıl isteğim Turizm Fakültesini kazanmaktı, turizm okumak istiyordum. Ancak kazanamayınca konservatuvara hazırlandım" dedi.
"PAYLAŞACAĞIM ŞARKI ÖNCE BENİM GÖNÜL TELİMİ TİTRETMELİ"
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümünden mezun olan Ziynet Sali, kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Ziynet Sali, şarkılarını dinlerken ve kliplerini izlerken kendisini eleştirerek değerlendirdiğini kaydetti. Ziynet Sali, “'Neyi daha iyi yapabilirim?' diye düşünürüm. Şarkı önce benim gönül telimi titretmeli ki onu sizlerle paylaşabileyim” diye konuştu.
Öğrencilerin talebini geri çevirmeyen Ziynet Sali, popüler şarkılarından ve Türk sanat müziğinden bazı eserleri seslendirdi. Öğrencilerin de sahneye çıkarak Sali’ye şarkılarında eşlik ettiği program, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Cengiz Özmetin’in Ziynet Sali’ye plaket vermesiyle sona erdi. EBİTET öğrencileri de ünlü sanatçıya çiçek vererek teşekkür etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.