YEREL HABERLER - 29 Kasım 2013 Cuma 09:56

Şahin “tatvan’da Sosyal Belediyecilik Yapacağız”

A
A
A
Şahin “tatvan’da Sosyal Belediyecilik Yapacağız”

Bitlis’in Tatvan Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Mühendisi Cengiz Şahin, aday olup seçimleri kazanmaları durumunda Tatvan’da sosyal belediyecilik yapacaklarını söyledi.
Göreve gelmeleri durumunda sosyal belediyecilik adına sosyal yaşam içinde aktif hale gelmelerini sağlamaya yönelik çalışma yürüteceklerini kaydeden Şahin, “5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile diğer kanunlardaki hükümler doğrultusunda, sosyal belediyecilik kapsamında yapılabilecek hizmetler genel olarak şöyle özetlenebilir. Kimsesizlerin, evsizlerin, sokak çocuklarının ve muhtaç kadınların barınma ihtiyaçlarını karşılamak, öksüzlere çocuk yuvaları ve kreşler yapmak, yaşlılara huzurevleri tesis etmek, sağlık merkezleri, sağlık ocakları, gezici sağlık otobüsleri, ön tanı merkezleri açmak, hastaneler civarında hasta yakınları için misafirhaneler oluşturmak, kültür, sanat ve spor tesisleri açmak, tiyatro, sinema, kütüphane ve kültür merkezlerini mahallelere kadar yaygınlaştırmak, fakir, muhtaç ve yaşam mücadelesi veren kesimlere yönelik aş evleri ve imarethaneler kurmak, engelliler için ulaşım, eğitim ve sosyo-kültürel ortamlarda kolaylık sağlayıcı tedbirler almak, beceri ve meslek edindirme kursları açmak, park-bahçeler ve piknik alanlarını yaygınlaştırmak, doğal dengeyi koruyan ve çevresel şartları düzenlenmiş ucuz konut alanları üretmek, iş kuracak kadın ve gençlere yönelik rehberlik hizmetleri yapmak, onlara makine ve ekipman desteği sağlamak, tanzim satış mağazaları ve ekmek fabrikaları kurmak, gıda, kömür, ilaç, kırtasiye malzemesi yardımı yapmak, toplumsal gruplar, sivil toplum kuruluşları ve kitle örgütlerine rehberlik etmek, onlarla dayanışma ve yardımlaşmayı geliştirmek ve gençlerin, engellilerin ve kadınların toplumsallaşmalarını sağlayacak merkezler açmaktır. Gençlik merkezi, çocuk kulüpleri, sokak çocuklarını koruma ve danışma merkezleri, çocuk meclisi, kadın meclisi ve tesisler açılabilir. Yapacağımız sosyal sorumluluk projeleri ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarından kaynak elde etmek” diye konuştu.
“TATVAN DOĞU ANADOLU FUARI İLÇEYE EKONOMİK GETİRİ SAĞLAYACAK”
Tatvan Doğu Anadolu Fuarı’nın bir ilçe fuarı olduğu halde Doğu Anadolu ismi ile düzenlenen tek fuar olduğunu ifade eden Cengiz Şahin, “Kurulduğu ilk yıllarda tüm civar illerden valilik nezdinde temsilcilerle katılımı olan ve tamamen sanayi, kültür, tanıtım ve eğlence amaçlı olan fuar son yıllarda amacından oldukça uzaklaşmış, lunapark görünümü almış sadece eğlenceye yönelik bir fuar konumu almaya başlamış ve her yıl katılım gitgide azalmıştır. 21. yüzyılın en önemli eylemlerden biride tanıtım ve reklamın gitgide işlevsellik kazanmış olmasıdır. Çağı takip edebilmek ve yaşadığımız yerin tanıtımını iyi bir şekilde yaparak gerek içerden ve gerekse dışarıdan turist getirtilebilir ve ekonomik olarak kalkınma sağlanabilir. Geniş ve kapsamlı bir tanıtım ve diyalogla çevremizdeki bütün illerin valilik düzeyinde daveti sağlanmalı ve başta tekstil, elektronik, otomotiv gibi sektörlerde önde gelen firmalar davet edilmeli ve fuar sahasında kendi yöresel değerlerimizi de sergileyerek bir kültür alışverişi ve ekonomik kaynak elde edilebilir. Fuarın açık olduğu dönemde Van Gölü’nde yelken ve diğer su sporları düzenlenmeli ve bu etkinliklerin bir kısmı da Nemrut Krater Gölü’ne de kaydırılarak bütünlük sağlanmalıdır. Nemrut Şenlikleri ve fuar çok iyi bir organize ile dünyaya tanıtmalı ve gerekirse bunun için bu işin uzmanları olan ajanslarla anlaşılmalı organize onlara bırakılmalıdır. Fuar döneminde dünyaca tanınan sanatçı ve gruplar davet edilmeli, açık halk konserleri verilmeli ve devlet veya özel tiyatro topluluklarına imkan sunularak açık havada gösterimi sunmaları sağlanmalı; her çeşit spor etkinliğine yönelik yarışmalar düzenlenmelidir. Nemrut Dağı’nda çim kayağı yapılabilmesi için altyapı hazırlanmalıdır” diye konuştu.
“GENÇLERİMİZE YÖNELİK PROJELERİMİZ OLACAK”
Tatvan’da özellikle gençlere yönelik birçok projeleri bulunduğuna dikkat çeken Şahin, “Gençler geleceğimizin teminatı, onları geleceğe çok iyi ve donanımlı birer birey olarak hazırlamalıyız. Sağ olsunlar bize karşı gençlerin büyük bir teveccühü var. Bu bize daha ağır bir sorumluluk yüklemektedir. Yukarıda da bahis konusu oldu gençlik merkezi, sanat ve eğitim kurslarını açmak, gençlerimiz için spor tesisleri, spor okulu, etüt merkezleri ve başarılı gençlere burs imkanı sağlamak, tiyatro, saz kurslarını açmak ve burada başarılı olan gençlerimizi kültür merkezi bünyesinde istihdam etmek ve en önemlisi siyasete katılarak kendilerini ifade edebilmelerini sağlamak için çocuk ve genç meclislerini açmak önemli görevlerimizden biri olacaktır. Sosyal belediyecilik başlığı altında bahsetmiş olduğumuz birçok yeniliği gençlerimizin hizmetine sunacağız. İstihdam sağlamak amacı ile de başta milli eğitim ve halk eğitim merkezleri ile protokol yaparak gençlerimize dil, bilgisayar gibi kurs verdirmek. İstihdama yönelik sosyal sorumluluk projeleri ile gençlerimize iş imkanı ve kendilerini geliştirme imkanı sağlanacaktır. Gençler için okuma salonları açılacaktır” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.