YEREL HABERLER - 07 Ocak 2014 Salı 10:51

Silifke’de Küçükler Satranç Şampiyonası Sona Erdi

A
A
A
Silifke’de Küçükler Satranç Şampiyonası Sona Erdi

Silifke Belediyesi, Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu İlçe Temsilciliği tarafından ortaklaşa düzenlenen Silifke Küçükler Satranç Şampiyonası final müsabakaları ile sona erdi.
İki gün süren turnuvaya katılan sporcuların 25-31 Ocak 2014 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak olan Türkiye Küçükler satranç şampiyonasına katılmaya hak kazandıkları açıklandı.
Satranç Federasyonu İlçe Temsilcisi Mehmet Coşkun, turnuvaya 127 kişinin katıldığını belirterek, "Bu turnuvaya katılan sporcular Antalya’da yapılacak olan Türkiye Küçükler satranç şampiyonasına katılabileceklerdir. Turnuva sonunda 7-8 yaş genel kategorisinde Sena Tuncer birinci, Salim Güngör ikinci, Ege Yontan üçüncü, 9 yaş genel kategorisinde Hüseyin Kıvanç Iskar birinci, Sılanur Uğuz ikinci, Cemal Ünlü üçüncü,10 yaş genel kategorisinde Batuhan Alpat birinci, Mustafa Melih Balcı ikinci, Efe Şahin üçüncü, 11-12 yaş genel kategorisinde ise Merve Dölek birinci, Yüksel Samed Eken ikinci, Bilal Arslan üçüncü olarak dereceye girdiler” dedi.
Silifke Belediyesi Faruk Özdüzenciler Gençlik Merkezi’nde düzenlenen turnuvada konuşan, Türkiye Satranç Federasyonu İl Temsilcisi Ömer Faruk Ercan, çocukların kötü alışkanlıklardan uzak durmasında sporun büyük öneminin olduğunu belirterek, "Bu tablo bizlere mutluluk veriyor. Çocuklarımız bizlerin en değerli varlığı. Bu bakımdan gördüğümüz tabloyu çok önemsiyoruz. Biz çocuklarımızın çok iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Bunun içinde mutlaka spor da olmalı. Sporu yakından incelediğimizde çok küçük yaşlarda alışkanlık edinilmesi gereken bir olay olduğunu görüyoruz. Spor kişiyi geliştirme de en önemli bir uğraş. Tabi bunu eğitimle birleştirdiğimizde daha güzel sonuçlar elde ediliyo. Biz satranç sporunun Silifke’de geliştirilmesi için çalışıyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.