YEREL HABERLER - 24 Ocak 2014 Cuma 13:22

Yeni Başsavcı Salihoğlu Gazetecilerle Bir Araya Geldi

A
A
A
Yeni Başsavcı Salihoğlu Gazetecilerle Bir Araya Geldi

BAŞSAVCI HER HAFTA RAPOR ALACAK
ZAFER HALATÇI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Hadi Salihoğlu yeni makamında kabul ettiği basın mensuplarına, savcıların yaptıkları işlerle ilgili her hafta rapor alacağını söyledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Hadi Salihoğlu yeni makamında basın mensuplarını kabul etti. Konuşmasına özgeçmişini anlatarak başlayan Başsavcı Salihoğlu, Türkiye’nin gündemine oturan operasyonlarda Başsavcılığın bilgisinin olmadığına dair soruya cevap olarak, ’’Bana bağlı görev yapan bir savcının beni kenara atıp kendi kendine hareket etmesi olmaz. Çünkü sorumlu benim. Ben bilgi vermek zorunda değilim diye bir şey olmaz. Başsavcıysam ve sorumluysam tüm önemli olayları bilmeliyim. Kanunların bana verdiği yetki neyse onu kullanırım" dedi.
Adliyede esaslı bir görev değişikliği yapacağını belirten Başsavcı Salihoğlu, ’’Bu görev değişiklikleri müdahale olarak algılanmamalı. Bütün savcıların performanslarını kontrol edeceğim. Esaslı bir görev değişikliği yapacağım. Buraya geldiğimiz belli olsun. Ama tabii sorumlusu da benim. Savcılar bana bağlı olarak görev yapıyor. Görevlerini verirken kimseyi kuşkuya ve şüpheye düşürmeyecek şekilde davranmamız gerekiyor’’ dedi.
’’HAYAT FELSEFEM İNSANLARA EŞİT VE ADALETLİ DAVRANMAK’’
Kapısının 24 saat herkese açık olduğunu kaydeden Salihoğlu, ’’Gelen kimse dinlenmeden gitmemiştir. 35 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. 3-5 senede kimse bizi buraya getirmedi. Çalışmayan tembel insanı sevmiyorum. Hayat felsefemiz insanlara eşit ve adaletli davranarak gereğini yapmak. Herkesin hayat görüşü kişisel hayatıdır, kimseyi ilgilendirmez. Tarafsız olduğum sürece herkese eşit mesafede olacağımı düşünüyorum ve bu nedenle hep tarafsızım. Geçmişimde yaptığım işler geleceğimizi aydınlatıyor. 35 yıllık savcı da hata yapar. Eleştiriye açığım ama hakaret edilmesin’’ dedi.
Cuma günü yıllık izine çıkacakken perşembe günü akşam saatlerinde atama kararını televizyondan öğrendiğini ifade eden Salihoğlu, "Bakırköy’de her şey yolundaydı. İster istemez böyle bir görev karşısında kendimizi sıfırlamak zorundayız. Çok zor ama onurlu bir iş. En iyi görevlerden birine geldim. Yapılacak hatayı ağır bir şekilde ödeyebiliriz” şeklinde konuştu.
Adliyedeki bütün savcılarla tek tek konuşacağını açıklayan Salihoğlu, en sıkıntı çekilen konunun ise etkin soruşturma olduğunun altını çizerek, her hafta başı savcıların yaptıkları işleri rapor olarak alacağını kaydetti. Salihoğlu, ayrıca disipline ve çalışkanlığa önem verdiğini belirterek, “Ben 60 yaşındayım işime en geç 07.15’te geliyorum. Arkadaşlarımın benim enerjime uymasını bekleyeceğim 40 yaşında bir arkadaşımın saat 09.30'da adliyeye gelmesi her şeyden önce halkımıza yapılan yanlıştır’’ dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.