YEREL HABERLER - 06 Şubat 2014 Perşembe 09:10

Göz Bozuklukları Çocuklarda Dikkat Dağınıklığına Neden Oluyor

A
A
A
Göz Bozuklukları Çocuklarda Dikkat Dağınıklığına Neden Oluyor

DR. ÖZCAN EVYAPAN, GÖRME BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA CİDDİ ODAKLANMA SORUNU OLDUĞUNU, BU NEDENLE DİKKATLERİNİN ÇOK ÇABUK DAĞILIP, AGRESİF OLABİLECEKLERİNİ BELİRTTİ
FATİH KEÇE
Dünyagöz Adana Hastanesi'nden Dr. Özcan Evyapan, görme bozukluğu olan çocuklarda ciddi odaklanma sorunu olduğunu söyledi.
Evyapan, yaptığı açıklamada, kırma kusuru olan bir çocuğun yakını ve uzağı göremediği için algı gelişiminin olumsuz yönde etkileneceğini kaydetti. Evyapan, “Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki başarısızlıklarını, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağlıyor. Oysa ki çoğu zaman çocuk, sadece iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor” dedi.
Göz bozukluğunun hafife alınmaması gerektiğini ifade eden Evyapan, öğretmenlerin ve ailelerin konuya hassas yaklaşmaları gerektiğini vurguladı. Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, gözlerde sulanma, gözde veya başında ağrı ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi belirtilerin gözlenmesi halinde mutlaka bir göz hekimine başvurulması gerektiğini söyleyen Evyapan, erken teşhis sayesinde göz sağlığı problemlerinin kolayca atlatılabileceğini belirtti.
Kırma kusuru bulunan yani görme bozukluğu olan çocukların ciddi odaklanma sorunu yaşadığını dile getiren Evyapan şöyle devam etti:
"Bu nedenle dikkatleri çok çabuk dağılır, agresif olabilirler, sakarca davranış gösterebilirler. Bu tip çocuklar aileleri ya da arkadaşları tarafından sakar, agresif, dikkati dağınık ya da çok hareketli olarak tanınır."
Önlem alınmadığı takdirde gözde tembellik başladığını vurgulayan Evyapan, bu durumun ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkilediğini kaydetti.
Ailelere okul yaşına gelen çocuklarını mutlaka düzenli olarak göz doktoruna götürmelerini öneren Evyapan, "Bu sayede görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erkenden tespit edilir. 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için olabiliyorsa doğumdan hemen sonra ya da 6-12 aylıkken, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir" diye konuştu.
Dr. Özcan Evyapan çocuğun şu hallerde doktora götürülmesi gerektiğini ifade etti:
"Okul başarısı düşükse, gözlerini kısarak bakıyorsa, baş ve boynunu bir yöne eğik tutuyorsa, baş ve göz ağrıları bulunuyorsa, okurken yoruluyor ya da uykusu geliyorsa, gözlerinde kayma problemi yaşıyorsa, sakarlık hareketleri sıklaştıysa, sulanma, kızarıklık, çapaklanma varsa, kapaklarda veya gözlerde şekil bozuklukları bulunuyorsa, okulda tahtayı iyi göremiyorsa, okurken ve ödev yaparken zorlanıyorsa."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan "yeni anayasa" açıklaması TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bütün siyasi partilerin çoğunluğunun kabul edebileceği yöntemi olması gerekiyor. İnşallah bu samimi gayretleri ortaya koyduktan sonra TBMM’de büyük bir çoğunlukla referanduma gitmeden bir çoğunlukla anayasa değişikliği yapılır” dedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla Tören Salonu’nda verilen resepsiyonda konuştu. Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, en kısa zamanda Meclis’te grubu olan partilerle başlayacaklarını belirterek, “Temasları arttıracağız, partiler birbirlerine gidecekler. Meclis Başkanı olarak grubu olan partileri ve grubu olmayan partilerin görüşlerini, Türkiye’de STK’ların, üniversitelerin, hukuk camiasının görüşlerini alarak, fikri olan herkesin bu sürece katkı sağlamasını temin edeceğiz. Burada birlik ve bütünleşmeyi sağlayacak Anayasa çalışmalarının, bir ayrışma vesilesi olmamasını tercih ederiz” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Anayasa’nın yöntemine ilişkin soruya, “Bütün siyasi partilerin çoğunluğunun kabul edebileceği yöntemi olması gerekiyor. İnşallah bu samimi gayretleri ortaya koyduktan sonra TBMM’de büyük bir çoğunlukla referanduma gitmeden bir çoğunlukla anayasa değişikliği yapılır” dedi. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesine ilişkin soru üzerine, “Sayın Cumhurbaşkanı en kısa süre içinde, muhtemelen önümüzdeki hafta Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’i kabul edecektir. Gayet güzel samimi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhuna uygun biçimde gerçekleşti” diye konuştu. Kurtulmuş, 1921 Anayasasının bir benzetme olduğunu belirterek, 64 maddeyi esas alma gibi konuşması olmadığını ifade etti.
Ankara Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Öğretmen atama sayılarını önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin, "Atama sayılarını Hazine ve Maliye Bakanımızla birlikte önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü nedeniyle Meclis Tören Salonu’nda verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Müfredatla ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bir soruyu cevaplayan Tekin, Talim ve Terbiye Kurulunun ön incelemeleri yaptığını; süreç biter bitmez askıya çıkarılacağını belirtti. “2 kat fazla müfredat yüklüyoruz çocuklara” Müfredatla ilgili çalışmaların gelecek hafta tamamlanacağını dile getiren Tekin, şunları kaydetti: "OECD’nin yaptığı derecelendirme mekanizmaları var. Kamuoyunun bizimle yarıştırdığı ülkelerdeki müfredat yoğunluğu ile bizimkini karşılaştırdık. Oradaki yoğunluğa yaklaştırmaya çalıştık. O ülkelerden yaklaşık 2 kat fazla müfredat yüklüyoruz çocuklara. Birincisi, çocuklara daha fazla müfredat yüklüyoruz, ikincisi ise orada olduğu gibi beceri temelli değil, bilgi, kazanım temelli veriyoruz. Bahsettiğimiz ülkelerde çocukların aldıkları eğitimi gündelik yaşam becerilerine dönüştürüp dönüştüremediği ölçülürken biz normal bilgi olarak veriyoruz. Halbuki bahsedilen sınavlarda bunlar ölçülüyor. Hem müfredat olarak daha fazla hem de farklı bir mantıkla verdiğiniz zaman rekabet edemiyorsunuz." Müfredatı seyrelteceklerini vurgulayan Tekin, "Halbuki biraz bunu seyreltsek, çocuklarımızın kapasitelerine uygun, öğretmenlerimizin süresinde yetiştirebileceği hale getirebilsek hem çocuklarımız daha rahat öğrenecek hem de sistem rahatlayacak hem öğretmen arkadaşlarımız koştura koştura müfredatı yetiştirmek için çaba harcamak zorunda kalmayacak. Dolayısıyla ortalama yüzde 35 bandında bir seyreltme var" diye konuştu. Bakan Tekin, öğretmen atama rakamlarına ilişkin bir başka soruya ise "Öğretmen atama sayılarını Hazine ve Maliye Bakanımızla birlikte önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" cevabını verdi.