Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle dünyanın en büyük tarım ekonomilerinden biri olduğunu belirten Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol ise konuşmasında; gıda, tarım ve hayvancılık konusunda yapılan projelere, tüketici bilinçlendirme faaliyetlerine, gıda güvenliği konusundaki çalışmalara yer verdi. Erol, Türkiye’nin Avrupa ülkelerine fındık, sebze ve taze meyve sattığını, Türkiye’nin Avrupa’da üretim sıralamasında birinci olduğunu aktardı.
YÖNETİM KURULU TOPLANTISI İLK DEFA BAŞKA ŞEHİRDE
4 Şubat Salı günü yapılan Yönetim Kurulu toplantısının ilk defa Brüksel dışında farklı bir şehirde gerçekleştirildiğini belirten Tütüncü ise, yılın ilk toplantısında sektör liderleriyle birlikte 2013 yılının değerlendirildiğini ve önümüzdeki 5 yıl için öngörülerin üzerinde durulduğunu ifade etti. Adil rekabet, AR-GE ve inovasyon, istihdam ve sosyal sorumluluk alanlarında üyelerin attıkları adımlar toplantının ana konu başlıkları arasındaydı.
Tütüncü ayrıca FoodDrinkEurope’taki tecrübelerini, konfederasyonun gözlemci statüsündeki üyesi ve Türk gıda sektörünün en büyük sivil toplum örgütü olan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’ çalışmalarına da yansıttığını söyledi.
FOODDRINKEUROPE VE LIAISON COMMITTEE’NİN STRATEJİK ÖNCELİKLERİ
Toplantıda FoodDrinkEurope ve Liaison Committee’nin stratejik öncelikleri hakkında şu bilgiler verildi:
“Gıda ve içecek sektörüne yönelik proaktif ve yararlı politikalar geliştirmek ve sektörden temsilcilerin yer aldığı Yüksek Forum’ daimi kılarak bu politikaların hayata geçirilmesini sağlamak.
Yeni teknolojilerin bilimsel bir yaklaşım ile ele alınması ve bu sayede sektöre inovatif ürünlerin kazandırılmasına yardımcı olmak.
Avrupa Birliği tarafından açıklanan ve bu yıl içerisinde yürürlüğe girecek olan yeni etiketleme mevzuatı gibi, gıda ve içecek üretiminin tümünü etkileyecek konularda sektör temsilcilerinin karar aşamalarında aktif olarak rol almasını sağlamak.
Gıda ve içecek sektörünün sürdürülebilirlik konusundaki aksiyonlarını değerlendirmek.”
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ETİKETLEME MEVZUATI
FoodDrinkEurope ve Liaison Committee çalışma gruplarının 2013 yılında hayata geçirdiği en önemli projelerden iki tanesi sürdürülebilirlik ve etiketleme mevzuatı ile ilgiliydi.
Açlık dünyanın önde gelen sorunlarından biri iken her yıl gıdaların üçte biri atılıyor ve israf ediliyor. Gıda atığının neden olduğu sosyolojik, ekonomik ve çevresel zararlardan hareketle, Avrupa’daki gıda ve içecek sektörünün önde gelen temsilcileri gıda atıklarını minimuma indirmek için güçlerini birleştirdi. Avrupa Gıda Bankacılığı Federasyonu, (European Federation of Food Banks-FEBA) ve FoodDrinkEurope gibi, 17’den fazla organ ve sektör temsilcisi 'Her Kırıntı' başlıklı ortak bir deklarasyon yayınlayarak gıda atığına karşı ortak bir mücadelenin taahhüdünü verdi. 25 Haziran 2013 tarihinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu, sivil toplum kuruluşları ve sanayi temsilcilerinin bulunduğu bir organizasyonda açıklanan deklarasyon, hem Avrupa’da hem de küresel düzeyde atıkların azaltılması ve atık önleyici tedbirlerin alınmasına yönelik bir yaklaşım içeriyor.
FoodDrinkEurope, Avrupa Birliği’nde bu yıl içerisinde yürürlüğe girecek olan yeni etiketleme mevzuatının, gıda ve içecek sektörünün tüm paydaşları tarafından doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanması amacıyla önemli bir işe daha imzasını attı. Konfederasyon, Avrupa toptan ve perakende ticaretinin en önemli temsilcilerinden EuroCommerce ile birlikte konuya yönelik dijital bir kılavuz hazırladı. FoodDrinkEurope, tüketicileri en iyi şekilde bilgilendirmek ve bilinçli ürün tercihi yapmaya yönlendirmek amacıyla, farklı porsiyon ve içerikte ürün alternatiflerinin geliştirilmesi, ürünlerin üzerinde GDA’larının (Günlük Karşılama Miktarı) belirtilmesi gibi konularda sektör oyuncularını harekete geçirmeyi amaçlayan çeşitli çalışmalar da yürütüyor.
REKABET RAPORU YAYINLANDI
FoodDrinkEurope, AB’nin ilgili organlarını gıda ve içecek endüstrisinde rekabetçiliği artırmaya yönelik çalışmalara yönlendirmek amacıyla 2013-2014 Rekabet Raporu’nu yayımladı. Bu raporun amaçları şöyle:
AB gıda ve içecek endüstrisinin ekonomik performans verilerini ortaya koymak. Gıda ve içecek endüstrisinin stabil, konjonktürel olmayan ve güçlü bir üretim endüstrisi olduğunu vurgulamak. AB gıda ve içecek endüstrisinin AB GSYH’sı içerisinde en büyük paya sahip sektör olduğunun -otomotiv ve kimyasal gibi sektörlerin de önünde- altını çizmek. Bu raporla, AB gıda ve içecek üreticilerinin inovasyon ve ihracat performanslarını yükseltecek bir politikaya ihtiyaç duyulduğu ortaya konuldu. Ayrıca, FoodDrinkEurope’un öncelikleri doğrultusunda ilgili politikaları yönlendirecek, sektör temsilcilerinden oluşan Yüksek Forum’ daimi hale getirmek yönünde önemli bir adım da atılmış oldu.