YEREL HABERLER - 09 Şubat 2014 Pazar 09:21

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

A
A
A
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

TÜRKİYE SİGARAYLA SAVAŞ DERNEĞİ BAŞKANI AYDIN:
“YERYÜZÜNDEN YOK OLUNCAYA KADAR SİGARA İLE MÜCADELE EDECEĞİZ”
BANU EZBER
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün önemine vurgu yapan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, bu önemli günün toplumu duyarlı hale getirdiğini ve sigaranın son molekülü yeryüzünden yok oluncaya kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Tütün ve mamullerini tüketen vatandaşları uyararak sigara kullanımı sonucu sağlık sorunlarının ve ölümlerin artığını belirten Aydın, sigara ile mücadelenin tek ve en etkin yolunun eğitim olduğunu söyledi. Türkiye’de her yıl ortalama 120 bin insanın sigaradan öldüğünü ifade eden Aydın, “Bu kişilerden 110 bin civarı bizzat sigara içerek ölürken diğer 10 bin civarı ise pasif içici olarak hayatını kaybediyor. Sigara ile mücadelenin tek ve en etkin yolu eğitimdir. Sigara içen ve içmeyen insanları, içenlere karşı duyarlı hale getirip sigaranın gerçek yüzünü göstermeliyiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin sigara ile mücadele konusunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından ödüllendirildiğini belirten Aydın, “Bundan önce sigara bir prestij aracıydı ve insanlar hava atmak için sigara içiyordu. Eskiden misafirliğe gittiğinizde gümüş tepsilerin içerisinde insanlara sigara ikram edilirdi ve yine gümüş çakmaklarla sigaralar yakılırdı. Oysaki bugün sigara gizli yerlerde içiliyor. Tütün ve mamulleri ile ilgili yasa çıkmadan önce Türkiye’de 27 milyon sigara içicisi vardı. Yasadan sonra ise bu sayı 22 milyona indi. Yani yaklaşık 5 milyon insan sigarayı bıraktı. Çünkü artık insanlar bilinçleniyor. Sigaranın son molekülü yeryüzünden yok oluncaya kadar sigara ile mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sigara kullanımının ekonomik boyutuna da dikkat çeken Aydın, her yıl yaklaşık 15 milyar doların sigara kullanımına, 5 milyar dolarını ise sigaradan kaynaklanan hastalıkların tedavisine harcandığını söyledi. Sigara kartellerinin hangi amaca hizmet ettiğinin belli olduğunu söyleyen Aydın, “O sigara parası ile alınan uçakların nereleri bombaladığı belli. Hiç olmazsa bunları göz önüne getirerek insanlar sigarayı bırakmalı. Sigaraya verilen para sağlığa ve eğitime harcanmalıdır” ifadelerine yer verdi. Sigara izmaritlerinin söndürülmeden yere atılmasını da eleştiren Aydın, 2013 yılında yapılan istatistiklere göre, İstanbul’daki yangınları yüzde 50’sinin sigaradan kaynaklandığını belirtti.
Anne ve babası sigara kullanan 3 bin civarında çocuğun aileleri tarafından zehirlenmekte olduğunu söyleyen Aydın, “Hem sigara içenlere hem de henüz sigara ile tanışmamış genç kardeşlerimize sigaranın gerçek yüzünü anlatmalıyız. Sigarayı bırakmanın en etkin yolu insanın kendisi ile mücadelesi ve olayı kafasında bitirmesidir. Sigara içen kişi, ‘Bu sigarayı; çocuklarım, eşim, ülke ekonomisi, yeşil bir çevre ve gelecek nesiller için içmemem gerekir’ algısı oluşmalıdır” ifadelerini kullandı.
Sigara kullanımının, ağız ve diş sağlığını da birinci dereceden etkilediğini vurgulayan Dr. Aydın, “İnsanımız ağız ve diş sağlığına hiç önem vermiyor. Sigara içen insanın ağzı kül tablası gibi kokar ve ne çocuğunu, ne arkadaşını ve ne de sevgilisini öpebilir. Sigarayı bırakmak isteyen insanlarımızın, eğitim kurumlarının, basının ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bunu başaracaklarına inanıyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.