YEREL HABERLER - 10 Şubat 2014 Pazartesi 18:46

'engel Biziz' Projemiz İmzalandı

A
A
A
'engel Biziz' Projemiz İmzalandı

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2013 yılı Engellilere Destek Programı (EDES) kapsamında engelliliğin önlenmesi, engelli bireylere psikolojik yaklaşım ve engelli bireylerin hangi kurumlardan ne tür destek alabilecekleri konusunda farkındalıklarını artırmak ve onlara bu konuda rehberlik edebilmek amacıyla 'Engel Biziz” projesi imzalandı.
Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Müdürlük olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2013 yılı EDES kapsamında engelliliğin önlenmesi, engelli bireylere psikolojik yaklaşım ve engelli bireylerin hangi kurumlardan ne tür destek alabilecekleri konusunda farkındalıklammrını artırmak ve onlara bu konuda rehberlik edebilmek amacıyla 'Engel Biziz' projemizi hazırladık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kabul edilen 12 aylık bu projemizin sözleşmesi bugün Vali Ali Çınar ve Halk Sağlığı Müdürümüz tarafından imzalanmıştır. Projeyi Valiliğimiz denetimi ve koordinatörlüğünde yürüteceğiz" denildi.
Projenin amacı hakkın verilen bilgide ise, "Oluşturacağımız eğitim ekibi ile birlikte ilimiz merkez ilçe ve ilçelerde müdürlüğümüze bağlı aile hekimleri, aile sağlığı elemanları, İl Müftülüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü personellerine yönelik olarak engelliliklerin oluşumuna sebep olan faktörler ve bunların engellenmesidir.
Hamilelik öncesi dönemde sigara, alkol kullanımının engellilik yönündeki etkileri, hamilelik öncesi dönemde hamileliğe hazırlık için gereken besin desteği ve tıbbi desteğin engelliliği önleme üstüne etkileri ve güvenli annelik konularında bilgi vererek bir farkındalık ve davranış değişikliği oluşturmak. Hamilelikte bilinçsiz ilaç kullanımı, gereksiz radyasyon maruziyeti, kötü alışkanlıkların engellilik oluşumuna etkileri konusunda bilgilendirme yapmak. Çocukluk dönemi hastalıkları, zehirlenmeler ve ev kazalarından kaynaklanan engelliliklerden korunmak için alınması gereken tedbirler konusunda bilinçli bireyler oluşturmak. Geleneksel davranış şekillerinin engelliliğe etkisi, konularında tüm kamu personellerine eğitimler düzenleyerek toplumumuzda farkındalık oluşturmak. Hitap ettikleri ve sorumlu oldukları bölgedeki halktan engelli olan bireylere psikolojik yaklaşımda profesyonel olmaları, doğru yönlendirme yaparak gerekli desteği sağlamaları, kamu kurum/kuruluşlarından en doğru ve etkin şekilde yararlanabilmeleri için doğru bilgilendirme yaparak onları olumlu etkilemelerini sağlamak. Bu etkileşim sonucunda halkımızda engelliliğin önlenmesi konusunda bir bilinç oluşturarak farkındalık yapmak. İlimizde bulunan engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine yönelik yapacağımız eğitimlerle kalıtsal olan ve olmayan engellilikler konusunda bilinçlenmelerini sağlamak. Engelliliğin artık bir kader değil önlenilebilir bir sağlık sorunu olduğunu göstererek engelli bireylere ve ailelerine psikolojik destek sağlayarak sosyal yaşamda yer almalarını sağlamak. Engelli vatandaşlarımıza rehber niteliğinde materyaller hazırlayarak sosyal hakları ve bu konuda alabilecekleri hizmetler konusunda bilinçlendirme yaparak farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz" denildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.