YEREL HABERLER - 13 Şubat 2014 Perşembe 11:15

Küçükmenderes Sulama Birliği’nden Üreticiye Beyanname Çağrısı

A
A
A
Küçükmenderes Sulama Birliği’nden Üreticiye Beyanname Çağrısı

Geçen yıl bin hektarlık alanda sulama yapmaya başlayan Küçük Menderes Sulama Birliği, sulama sezonu öncesi bin hektarlık bölgedeki üreticilerden ne ekeceklerine dair beyanname istiyor. Beydağ Barajı’ndan Eselli mevkiine kadar olan bölge için sulama planlaması yapan Birlik yönetimi, üreticilerin beyanname vermemeleri durumunda sulamadan yararlanamayacağını açıkladı.
Geçen yılki deneme sulamasının ardından bu yıl bin hektarlık alanda işletmeye başlayacak Küçük Menderes Sulama Birliği yönetimi üreticileri tapularıyla birlikte ne ekeceklerini beyan etmek üzere birlik merkezine bekliyor.
“ÜRETİCİLERİMİZ TAPULARIYLA BİRLİKTE GELSİN”
Konuyla ilgili açıklama yapan Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, “Geçen yıl bin hektarlık alanda, yani barajdan Kaymakçı Eselli’ye kadar olan bölgede deneme amacıyla sulamaya başlamıştık. Deneme amacıyla ücretsiz olan sulama bu yıl ücretli hale dönüştürülecektir. Suyun en iyi şekilde değerlendirilmesi için birliğimiz planlama yapıyor. Üreticilerimizin ekecekleri ürüne göre su fiyatları belirleneceğinden ekecekleri ürünü her yıl bize bildirmeleri gerekiyor. Beyanname ile ne ekeceklerini açıklamak üzere üreticilerimizin tapularıyla birlikte Birgi yolu üzerindeki birliğimize başvurmaları gerekiyor.
“SON TARİH 31 MART”
Alakeçili, Alaşarlı, Beydağ, Çaylı, Emirli, Kaymakçı Eselli, Halıköy, Kızılcaavlu, Sarıkaya, Tosunlar, Yağcılar, Yeşilköy’deki üreticilerimizin beyanlarına göre ödeyecekleri ücret belirlenecektir. Bu yıl sulama ücretlerinin yarı yarıya ucuzladığını da hatırlatmak gerekiyor. Bu nedenle bu yerleşim yerlerindeki birlik üyelerimizi bekliyoruz. Beyannameler için son tarih 31 Mart 2014 olarak belirlenmiştir. Birliğimize üye olmayan üreticileri ise sulamadan ekonomik şekilde faydalanmak üzere üye olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
“HANGİ HİDRANTIN HANGİ PARSELİ SULAYACAĞI BELLİ”
Baraj suyunu kanallar aracılığıyla tarlalara ulaştıran hidrantların sulama yapacakları parsellerin belli olduğunu da vurgulayan Kaptan, “Bu yılki sulama sezonunda hangi hidrantın, hangi parselleri sulayacağı bellidir. Bu nedenle her parsel kendi hidrantından su alacaktır. Bununla ilgili görevli personelimiz üreticiye yardımcı olacaktır. Hedefimiz etap etap ilerleyen sulamada düzeni sağlamak ve üreticimizin en iyi şekilde ürününü yetiştirmesi noktasında yardımcı olmaktır” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Taşkından korkan köylülerden ıslah talebi Çorum’un Dodurga ilçesindeki Obruk köyünde yaşayan vatandaşlar, Karadeniz’de son dönemde yaşanan seller sebebiyle korktuklarını belirterek, köy merkezinden geçen derenin ıslah edilmesini talep etti. Çorum’un Dodurga ilçesine bağlı Obruk köyünde yaşayan vatandaşlar, köyden geçen 1,5 kilometrelik dere sebebiyle taşkın korkusu yaşıyor. Karadeniz’de son dönemde yaşanan seller sebebiyle korktuklarını söyleyen vatandaşlar, köylerinden geçen derenin taşkına karşı ıslah edilmesini istedi. ’Karadeniz’de yaşanan sel baskınları korkutuyor’ Sel tehlikesi ile karşı karşıya kalmak istemediklerini belirten Köy Muhtarı Ali Ekber Sever, “Dere yatağı ile ilgili sıkıntılarımız var. Köyümüz büyük tehlike altında. Dere yatağı yok, yağmur yağdığı zaman sel gelecek diye köylü dışarıda bekliyor. Karadeniz’de sellere neden olan ani dere taşkınlarının köyümüzde yaşanmamasını istiyoruz" dedi. "Korkuluk, üzerine de yeni yaya köprülerinin yapılması konusunda yardım istiyoruz" Muhtar azası Mustafa Ertaş ise, köylüler tarafından yapılan geçitlerin de tehlike saçtığını belirterek, “Köyümüzde yaşayan 300 kişi için dere yatağı tehlike arz ediyor. Dere yatağının köyden geçen bölümünün ıslah edilmesini kalan bölümün ise temizlenmesi gerekiyor. Dere üzerinde bulunan yaya geçitleri köy halkımız ve önceki muhtarlar tarafından yapılmış. Ahşap olan köprüler de tehlike arz ediyor. Her an birileri düşebilir. Dere kenarına korkuluk, üzerine de yeni yaya köprülerinin yapılması konusunda yardım istiyoruz. Mevcut araç köprülerinin de dayanıklı olup olmadığını incelemesini, derenin ıslah edilmeyen kısmının üzerine de en az bir köprü daha yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. "Ahşap köprüler sağlam değil" Derenin üzerinde bulunan yaya köprülerinin sağlam olmadığını belirten köy sakinlerinden Arif Doğar da, “Dereden sel geldiği zaman mağdur oluyoruz. Çocuklarımız taşımalı olarak servis ile okula gidiyor. Sel geldiği zaman ya yolda kalıyor eve geçemiyor ya da evden okula gönderemiyoruz. Yağmur yağdığında sel gelir diye korkuyor, evde kalamıyoruz. Acil bir durum olsa, hastamız olsa evde kalıyor, dereden atlatamıyoruz. Bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Samsun ‘Afrika’nın tozu Karadeniz Bölgesi’ni de etkileyecek’ Astım, KOAH ve kanser hastalarının çöl tozlarına nefes yoluyla maruz kalmalarının hastaneye başvuruları ve yatışları arttıracak düzeyde şikayetlere neden olabileceği uyarısında bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Yarın dışarı çıkmak zorunda kalan tüm vatandaşlarımız maske ile tedbir almaları gerekmektedir” dedi. Samsun başta olmak üzere kuzey Afrika üzerinden rüzgârla gelen toz bulutu Türkiye’yi etkiliyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Şevket Özkaya, Samsun’u ve Karadeniz Bölgesi’ni de yakından etkileyecek Afrika tozları hakkında uyarılarda bulundu. “Yarın dışarı çıkmak zorunda olan tüm vatandaşlarımız maske takmalı” Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Sıcak hava ile gelen bu çöl tozları özellikle Karadeniz bölgesinde nem ile birleşince yeryüzüne daha yakın seyredecek ve çamur yağmuru gibi etkisini gösterecek. Bu tozları soluyan vatandaşlarımızda öksürük, burun tıkanıklığı ve nefes darlığının yanı sıra gözlerde tahribat yapma riski var” açıklamasında bulundu. “Astım, KOAH ve kanser hastaları için daha tehlikeli olabilir” Bazı hasta gruplarının çöl tozlarından daha fazla etkilenebileceğini belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Özellikle astım, KOAH ve kanser hastalarımızın bu tozlara nefes yoluyla maruz kalmaları hastaneye başvuruları ve yatışları arttıracak düzeyde şikâyetlere neden olabilir. Yarın dışarı çıkmak zorunda kalan tüm vatandaşlarımız maske ile tedbir almaları gerekmektedir. Çocuklar ve okula giden çocuklar risk altındadır. Toz fırtınasında teneffüslerde bahçeye çıkmamalıdırlar. Astım ve KOAH hastaları nefes darlığı atağı geçirebilirler. Mümkün olduğunca dışarı çıkmamaları gerekir. Kanserli hastalarda vücut direnci düşük olduğu için öksürük olabilir onlar daha özenli olmalıdır” diye konuştu.
Tokat Türkiye’de tek olan kampüste engelli öğrenciler 23 Nisan’ı kutladı Türkiye’de tek olan Tokat’taki Sosyal Hizmetler Kampüsü’nde eğitim alan engelli öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çeşitli etkinliklerle kutladı. Tokat’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’de ilk ve tek olan Sosyal Hizmetler Kampüsü’nde eğitim gören engelli çocuklar bugün program düzenledi. Şiir okuyup şarkı söyleyen öğrenciler, İzmir Marşı ile birlikte gökyüzüne balonlar bıraktı. Programın sonunda engelli öğrenciler, aileleri ve öğretmenleriyle birlikte oyun havası oynayarak gönüllerince eğlendiler. Kampüs hakkında bilgi veren Yavuz Selim Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Mustafa Aydoğan, “Burası Türkiye’de nadir tesislerden bir tanesidir. Özel Eğitim Kampüsü olarak geçiyor. Tokat’ta Eylül 2023 tarihinde hizmete girdi. Bünyemizde 4 tane okul müdürlüğü bulunuyor. Özel Eğitim Uygulama Okulu, Meslek Okulu, Anaokulu ve Görme Engelliler Okulu olarak tam bir tesis şeklinde özel eğitim öğrencilerinin tüm ihtiyaçlarını giderecek, onlara hizmet edecek bir şekilde planlandı. Bugün de öğrencilerimizin eğlenmelerine yönelik ve onların el becerilerini geliştirmeye yönelik program düzenledik. Hem ritim gösterisi hem de şiirler olan, sonunda da konser olan eğlence programı düzenledik” dedi. Programa katılan öğrenciler ise düzenlenen etkinlikte çok eğlendiklerini ifade ettiler.