YEREL HABERLER - 13 Şubat 2014 Perşembe 11:56

Ntso Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız

A
A
A
Ntso Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız

Anadolu Jet tarafından 30 Nisan 2014 tarihinde başlayacak Kapadokya-Antalya seferleri sebebiyle bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıya Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Garnizon Komutanı Kd. Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç, Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, Ak Parti İl Başkanı Kazım Sunar, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri yıldız, Gülşehir belediye Başkanı Mustafa Dursun, Anadolu Jet Başkanı İbrahim Doğan, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Meclis Başkanı Seyit İnce,Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız, NTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Yüksel Babaoğlu,Kemal Güner,Hakan Kavas ,Serhat Cantekin ve çok sayıda turizmci katıldı.
Tanıtım toplantısının sunumu üstlenen Türk Hava Yolları Nevşehir Şube Müdürü Osman Taha Küçük, Anadolu Jet tarafından başlatılan Kapadokya-Antalya karşılıklı uçak seferlerinin bölge turizmi için oldukça önemli olduğuna değinerek, Anadolu Jet’in Kapadokya-İzmir seferlerini de programına almasını istedi.
Daha sonra söz alan Anadolu Jet Başkanı İbrahim Doğan ise bu seferlerin deniz turizmi ile kültür turizmi arasında bir köprü olacağını dile getirerek, Antalya -Kapadokya Seferleri’nin istenilen doluluk oranına ulaşması halinde Kapadokya’ya yeni seferlerin eklenebileceğini dile getirdi.
NTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız’da bu seferlerin Antalya’ya deniz turizmi için gelen turistlerin aynı zamanda Kapadokya’ya da gelmesi için bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, “Kapadokya Antalya seferleri Kapadokya Turizmi için bir dönem noktasıdır. Ancak bunun için turizmciler, tur operatörleri bu konuda üzerlerine düşeni yapmalıdır. Nevşehir Ticaret ve sanayi Odası olarak bu konuda bizler üzerimize düşen her türlü göreve hazırız.” Dedi.
Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’da her geçen gün öğrenci sayısı artan Hacıbektaş Veli Üniversitesi’nin Türkiye’nin her ilinden öğrencisinin olduğunu belirterek, ulaşım problemlerinin çözülmesi halinde Üniversite’ye uzak illerden de öğrencilerin rağbet göstereceğini Anadolu Jet yetkililerinden Antalya’dan sonra İzmir, Bursa ve Kıbrıs seferlerini de hizmete koymalarını beklediklerini ifade etti.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise Kültür Turizmin Başkenti olan Nevşehir ile Akdeniz arasında bir köprü niteliği taşıyan bu seferlerin Bölge turizmi için önemine dikkati çekerek yılda 3 milyona yakın turisti ağırlayan Kapadokya Bölgesi’nin diğer illere düzenlenecek sefer sayılarını karşılayacak kapasitesinin olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından AtlasJet Başkanı İbrahim Doğan tarafından protokole üzerlerinde isimleri yazılı olan Uçak maketleri hediye edilirken, NTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız’ın maket uçağını Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız aldı.
Toplantı,Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu seslerle Anadolu adlı Müzikli Oyunun gösterimi ile son buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.