YEREL HABERLER - 22 Şubat 2014 Cumartesi 16:34

Tügik Seçimleri Öncesi Esgiad Rüzgarı

A
A
A
Tügik Seçimleri Öncesi Esgiad Rüzgarı

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nun (TÜGİK) 1 Mart 2014 tarihinde Ankara’da yapılacak Genel Kurulu öncesi Eskişehir İşadamları Derneği’nin (ESGİAD) düzenlediği kokteyl büyük ilgi gördü.
TÜGİK Genel Başkanlığı için tekrar önerilen Erkan Güral, yurt gezisinin son durağında Eskişehir iş dünyası ile buluştu. ESGİAD Başkanı Serkan Zengin ve Kütahya Genç İşadamları Derneği Başkanı Mithat Delen ile Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu kokteylde genç işadamlarına hitap eden TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, birlik ve beraberliğin TÜGİK’in en büyük gücü olduğunu söyledi.
Güral, TÜGİK'in, Türkiye’nin dört bir yanında örgütlenmiş federasyon ve GİAD'lara bağlı, 500 farklı sektörde faaliyet gösteren 10 bin kişilik çok büyük ve güçlü bir aileye sahip olduğunun altını çizdi. Güral “TÜGİK iş dünyasının en saygın, en özel kurumlarından biridir. Konfederasyonumuz yeni dönemde de isdihtamdan kadın girişimciliğine, inovasyondan Ar-Ge’ye kadar tüm alanlarda birbirinden önemli projelerle Türkiye gündemine şekil vermeye hazırlanmaktadır. Ekonomik ve sosyal alanda her türlü sıkıntıya çözüm olabilecek öneri ve modellerle gündeme damgasını vuracak bir TÜGİK oluşturuyoruz. Projelerimizle adından çok konuşulacak bir sivil toplum juruluşu olacağız” dedi.
Haftalardır devam eden yurt gezisinde TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral'a eşlik eden ESGİAD Başkanı Serkan Zengin ise, bu kez ev sahibi sıfatıyla Genel Başkanı ağırladı. Kokteylde yaptığı konuşmada derneklerinin çok kısa sürede ciddi bir büyüme yaşadığını vurgulayan Zengin, şöyle devam etti:
“İki sene önce TÜGİK’te önümüz kesildi. Konfederasyonla çalışamadık ve diğer illerle bağlantıya geçemedik; ancak bugün çok şey değişti. Bu dönem TÜGİK için de çok etkin bir ESGİAD olacaktır. TÜGİK sadece ekonomi anlamında değil, sosyal anlamda da çok ciddi ve büyük bir ailedir. Bu ailenin bir ferdinin başka bir ilde işi olsa bir telefonla bunu aşabilecek gücü vardır. Bugün yaptığımız toplantıyla TÜGİK ve ESGİAD’ın birlik ve beraberlik mesajını vermek için buradayız.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.