YEREL HABERLER - 24 Şubat 2014 Pazartesi 10:20

İlkkurşun Tepesi Artık Tarihi Sit Alanı

A
A
A
İlkkurşun Tepesi Artık Tarihi Sit Alanı

2011 yılında yol genişletme çalışmalarında dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere toprak alınması haberleriyle gündeme taşınan Ödemiş’in İlkkurşun Tepesi SİT alanı ilan edildi. Yunan işgalinde emperyalizme ilk kurşunun atıldığı Hacı İlyas Tepesi, İzmir 2 Numaralı Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından “Tarihi SİT alanı” olarak ilan edildi.
Prof. Dr. Ülkü Altınoluk’un uyarıları ile gündeme gelen, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin soru önergesiyle meclis gündemine de taşınan, eski adı Hacı İlyas olan İlkkurşun Tepesi, şimdi ilgi bekliyor.
Yol genişletme çalışmaları için toprak alımının yapıldığı tarihi tepe için karar geçtiğimiz günlerde açıklanırken, bu önemli konuyu 2011 yılının Aralık ayında gündeme taşıyan ilk isim olan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, İzmir ve Ödemiş'in kurtuluşunda tarihi bir önem taşıyan bu bölgenin SİT alanı olarak ilan edilmesinin bölge ve ulus adına bir kazanç olduğunu söyledi.
Altınoluk konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2011 yılı sonunda yaptığım bir Ödemiş ziyareti dönüşünde, İlkkurşun Tepesi eteklerinden toprak alındığını görmüş ve irkilmiştim. Çanakkale'ye döner dönmez konunun gündeme taşınması için çalışmalar yapmıştım. Ödemiş ve çevresinde yayın yapan Küçük Menderes Gazetesi'nin haberleriyle internet üzerinden bu konu geniş yankı uyandırıp, meclis gündemine kadar taşındı.
Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu başkanlığı deneyimim ve her şeyden önemlisi Milli Mücadele tarihimizde Ödemiş direnişinin önemi, bu çevrenin eski haline dönüştürülmesini ve tarihi sit alanı olarak tescillenmesini gerektirmekteydi. Dr. Alev Coşkun'un önerisiyle, o zamanki Ödemiş Kaymakamı Sayın Abdurrahman Koçoğlu ile yaptığım telefon görüşmesi sonucunda toprak alımı durduruldu. Kendisi bundan sonra yapılacaklar için teknik ve estetik destek istedi.
İlkkurşun tepelerinde yapılacak tarih ve savaş arkeolojisi çalışmaları bize birçok veriyi sağlayabilecektir. Burada, üzerine mermi çekirdekleri saplanmış vaziyette yakın yıllara kadar yerinde duran demir yolu köprüsü hurdacılara gitmediyse koruma altına alınmalıdır. Yüzey araştırmaları ve kazılar sonucunda ortaya çıkabilecek yeni bilgiler, siperler ve burada bulunacak malzeme bütünlüğü ile ele alınacak müze yapısı, köyle birlikte yakın çevrenin planlanması, ulusal tarihimiz için önemlidir kanısındayım. İlkkurşun direnişi daha o zaman bile, o savaş ve yokluk, yoksulluk zamanlarına rağmen cumhuriyetin ışıklı o ilk yıllarında bir anıtla simgeleştirilmiştir.
Anıtta; ‘1 Haziran 1919 Tarihinde düşmana ilk kurşun buradan atıldı’ yazmaktadır. Bu bölgenin bitki örtüsü ile diğer bütün değerlerinin ortaya konulması için çalışma ve araştırmalara başlanılmalıdır. Bu araştırma sonuçları uygulamaya dönüştürülmelidir”
Bölge adına bu kararın bir kazanç olduğuna vurgu yapan Altınoluk şöyle devam etti: “Tescil kararı alınması sürecinde, başta Dr. Alev Coşkun olmak üzere eski belediye başkanı Mahmut Badem, Küçük Menderes Gazetesi Başyazarı Mustafa Erdal, Ödemiş Dernekleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Ödemiş Müzesi'nin katkıları önemlidir.
İlkkurşun Tepelerinin İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile ‘Tarihi SİT Alanı’ ilan edilmesi Ödemiş ve dolayısıyla ulusumuz için bir kazanç olarak görülmelidir. Başyazar Mustafa Erdal'ın, köşe yazısında bana vermiş olduğu ‘tescile vesile olma’ görevini yerine getirdiğimiz için ayrıca mutlu olduğumu belirtmek isterim”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Doğadan toplanan mantarlara dikkat Doğada kendiliğinden yetişen mantarları bilinçsizce tüketenlerin yaşadığı zehirlenmelere dikkat çeken uzmanlar, “Bilinçsiz mantar tüketimi öldürüyor” dedi. İlkbahar ayıyla birlikte yaygınlaşan zehirli mantara dikkat çeken uzmanlar, "Doğada yetişenler yerine, marketlerde bakanlık onaylı taze kültür mantarları tüketilmelidir" uyarısında bulundu. Erzincan’da baharla birlikte doğada yetişmeye başlayan mantarlara ilginin çok olduğunu kaydeden uzmanlar, şu açıklamada bulundu: “Türkiye’de doğada yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü var. Ülkemizde yaklaşık 100 kadar zehirli mantar türü de vardır. Bunların birkaç tanesi şiddetli zehirlenme sonucu ölüme neden olma ihtimali yüksek mantarlardır. Zehirsiz ve zehirli mantarların kesin ayırıcı özellikleri yoktur. Zehirli ve zehirsiz mantarlar arasındaki farklar sadece dış görünüşle belirlenemez. Birbirine çok benzeyen mantar çeşitlerinden biri zehirli iken diğeri yenebilir olabilir. Mantardan kaynaklı zehirlenmeler özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde daha çok görülüyor. Mantar zehirlenmeleri özellikle nemli ve yağışlı bölgelerde bahçe ve açık alanlardan toplanıp kolayca tüketilmesi nedeniyle belli dönemlerde sık rastlanılmaktadır. Mantarların özellikle yabani türlerinin tüketilmesi halinde başta gastrointestinal sistem olmak üzere merkezi sinir sistemi (MSS) karaciğer ve böbrekler üzerinde toksik etkilerin oluşabilmektedir. Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların, taze kurutulmuş veya konserve olarak çiğ ve pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerdir. Mantar zehirlenmelerinin çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi. Bunun yerine kültür mantarları tercih edilebilir” Mantar yedikten sonra belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğine değinen uzmanlar, "Mantar zehirlenmelerini tedavi etmek için uygulanabilecek genel bir tedavi yöntemi yoktur. Mantarın türü, yenen mantar miktarı, pişirme şekli, yeme şekli, mantarın toplandığı yer ve mantarı yiyen kişinin fiziksel özelliklerine göre zehirlenme derecesi değişmektedir. Zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız atışıyla daha sonra karaciğer ve böbrek bozukluklarıyla bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Sakarya Kar maskesi takıp oto galeriyi kurşunlayan şüpheliler tutuklandı İstanbul’dan, Sakarya’nın Erenler ilçesine gelen ve taktıkları kar maskeleri ile kurşunladıkları oto galerinin sahibini üç farklı yerinden yaralayan 4 şahıs, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Olay, 14 Nisan günü Erenler ilçesi Bağlar Caddesi üzerinde bulunan oto galeride meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul’dan otomobil ile O.K.’nin sahibi olduğu galerinin önüne gelen şahıslardan 2’si kar maskeleri ile inerek dükkanı kurşunlamaya başladı. Alacak-verecek meselesi ile çıktığı öğrenilen olay esnasında galeri önünde oturan O.K.’de yanında bulundurduğu silah ile şahıslara karşılık verdi. Şahıslar ile galeri sahibi arasında çıkan çatışma esnasında, galeri sahibi O.K. vücudunun üç ayrı yerinden vurularak yaralandı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Bölgeye ulaşan sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan yaralı O.K., Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Şüpheliler tutuklandı Hususa ilişkin inceleme başlatan polis ekipleri olayda kullanıldığı değerlendirilen 3 silah, 2 kar maskesi ile birlikte İstanbul’a geri kaçan F.B. (22), A.Y. (31), O.K. (21) ve M.T. (52) isimli dört şüpheliyi Kocaeli’de yakalayarak gözaltına aldı. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü’nde işlemleri tamamlanan dört şüpheli adliyeye sevk edildi. Burada hakim karşısına çıkarılan şüpheliler, F.B. (22), A.Y. (31), O.K. (21) ve M.T. (52) tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Tekirdağ Silahlı yaralama olayından kaçarken polise çarptılar: 2 polis yaralandı Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde silahlı yaralama olayından kaçan kamyonet, Çerkezköy’de polis aracına çarptı. Kazada 2 polis yaralanırken, kamyonetteki 5 kişi gözaltına alındı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde gerçekleşen silahlı yaralama konusuna karışan kamyonetin Çerkezköy istikametine gittiği bilgisi üzerine Çerkezköy ilçesinde polis ekiplerince önlem alındı. Yapılan araştırmada araca Tepe mevkiinde rastlandı. Dur ihtarına uymayan şüpheli kamyonet kaçmaya başlarken, polis ekipleri Altıyol Kavşağı’nda kontrollü kapama yaptı. Kaçmaya çalışan kamyonet, polis aracına çarptıktan sonra savrularak ağaca çarparak durabildi. Çarpmanın etkisiyle Polis Memuru A.K. ve B.C.Ç. yaralandı. Yaralı polisler ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Ağaca çarpan kamyonette bulunan ve aranma kaydı olan E.F. ile E.F., D.K., H.K. ve Çorlu ilçesindeki silahlı yaralamalı olayın faili olduğu iddia edilen C.K. yakalandı. Çeşitli yerlerinden hafif yaralanan 5 kişi, tedavilerinin ardından polis ekiplerince gözaltına alındı. Çorlu ilçesinde gerçekleşen olayda kullanılan tabanca ve araçta bulunan bonzai de ele geçirildi. Olayın duyulmasının ardından Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere Çerkezköy ve Çorlu’daki bütün birim amirleri olay yerine gelirken, yaralı polisleri hastanede ziyaret eden Tekirdağ İl Emniyet Müdür Yardımcısı Fatih Bozboyacı da polis memurlarına geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Mesai arkadaşlarını gece boyunca yalnız bırakmayan Tekirdağ İl Emniyet Müdür Yardımcısı Fatih Bozboyacı sabaha karşı Çerkezköy Devlet Hastanesi’nden ayrıldı. Ev ve iş yerlerinde de arama yapıldı Olay sonrası zanlıların çok sayıda suç kaydının olduğunu belirlendi. Olay sonrası kullanılamaz hale gelen polis aracı ve 50 LC 316 plakalı araç çekiciler vasıtasıyla olay yerinden kaldırılırken, Atatürk Viyadüğü de yaklaşık 3 saat boyunca tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Olay yeri inceleme ekipleri tarafından zanlıların ev ve iş yerlerinde de aramalar yapıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.