YEREL HABERLER - 24 Şubat 2014 Pazartesi 12:25

Tesk Başkanı Palandöken “sosyal Güvenlik Yasası Acilen Çıkmalı”

A
A
A
Tesk Başkanı Palandöken “sosyal Güvenlik Yasası Acilen Çıkmalı”

“12 AY VE DAHA FAZA PRİM BORCU OLANLAR YASA ÇIKTIKTAN SONRA 3 AY İÇİNDE YAPILANDIRMA YAPABİLECEKLER”
“PRİM BORCU BULUNAN ESNAF SAYISI 1,5 MİLYON”
“MAAŞLARDA EŞİTLİK SAĞLANMALI”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nın memnuniyet verici olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yerel seçimlerden önce yasanın çıkarılması gerektiğini ve çok düşük emekli maaşı alan esnaf ve sanatkârın maaşlarında eşitlik sağlanması gerektiğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile ilgili yazılı açıklama yapan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Yerel seçimlerden önce bu yasanın kanunlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Söz konusu yasadan diğer sigortalılara nazaran esnaf ve sanatkârımızın büyük beklentisi bulunmaktadır. Prim borcu olan 4B’li esnaf ve sanatkârlarımızın prim borçlarının acilen yeniden yapılandırılması şart. Yeni yapılacak düzenleme ile kendi nam ve hesabına çalışanlardan 12 ay ve daha fazla prim borcu olanlar yasanın çıkmasının ardından 3 ay içerisinde prim borçlarını yapılandırılabilecekler. 3 ay içerisinde yapılandırılmaya başvurulmaması halinde bu sürelerin sigorta süresi olarak değerlendirilmemesi öngörülmektedir” dedi.
“1,5 MİLYON BAĞ-KURLU’NUN 16 MİLYON BORCU VAR”
Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlardan 60 günün üzerinde prim borcu olan esnaf ve sanatkârların sağlık hizmetlerinden faydalanamadığına da işaret eden Palandöken, “Yapılacak düzenleme ile genel sağlık sigortası prim borçları silinecek, hem de esnaf ve sanatkârlarımız sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayabilecekler. 2013 sonu itibariyle 12 ay ve üzerinde prim borcu bulunan yaklaşık 1,5 milyon BAĞ-KUR’lu bulunuyor. Bu kişilerin asıl prim borcu tutarı yaklaşık 16 milyon TL olup, 6 milyon liralık gecikme cezası ile toplam 22 milyon lirayı buluyor. Rakamlardan da anlaşıldığı gibi bu yapılanmaya esnaf ve sanatkârımızın acil ihtiyacı var. Borcunu 3 aylık sürede yapılandıramayacak olan ya da yapılandırma imkânı olmayan esnaf ve sanatkârımız da üzülmesin. Çünkü söz konusu düzenleme ile daha sonra hizmet süresine ihtiyaç duyulması halinde bu sürelerin canlandırılması da mümkün olabilecek” ifadesini kullandı.
“ESNAF VE SANATKÂRLAR DA 7 BİN 200 GÜNDE EMEKLİ OLABİLMELİ”
Esnaf ve sanatkârları rahatlatacak bu düzenlemelerin kendilerini mutlu edeceğini ancak bunun yeterli olmadığının altını çizen Palandöken, şunları dedi:
“Daha fazlasının yapılması için çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz. Esnafın en yüksek prim gün sayısını (4A’lılar için 7 bin 200 prim günü iken 4B’liler için 9 bin gün) ödemesine rağmen en az emekli maaşı almaktadır. Geriye dönük hizmet süresi borçlanması hakkı tanınmaması, kadın işçilere tanınan doğum borçlanması hakkından kadın esnafın yararlandırılmaması, istihdama katkı sağlayan emekli BAĞ-KUR’ludan sosyal güvenlik destek primi kesilmesi, prim gününü doldurmuş olanların emeklilik için yaşı beklemesi hepimizin farkında olduğu sorunlarımızdan olup, bu sorunların giderilmesi için de çalışmalarımız devam etmektedir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir