YEREL HABERLER - 11 Mart 2014 Salı 17:41

Başkan Özcan Çamlıyayla Halkı İle Buluştu

A
A
A
Başkan Özcan Çamlıyayla Halkı İle Buluştu

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, CHP Çamlıyayla Belediye Başkan Adayı Selahattin Akkuyu ile birlikte Çamlıyayla ilçesine bağlı belde ve köyleri ziyaret ederek, projelerini anlattı.
İlçe girişinde konvoyla karşılanan Başkan Macit Özcan, ilk olarak Sarıkavak, Belçınar ve Çakıllı köylerini ziyaret etti. Köylerde hemen hemen aynı sıkıntıların yaşandığını belirten Özcan, “Çamlıyayla’ya bağlı bütün köylerin içme suyu problemlerini çözdük, asfaltlama çalışmaları ise yağışların sona ermesiyle başlayacaktır. Su ve yol, insan yaşamının olmazsa olmazıdır. Köylerde yaşam kalitesini arttırmak için yeni dönemde var gücümüzle çalışacağız” şeklinde konuştu.
Daha sonra Çamlıyayla ilçe meydanında düzenlenen mitingde halka hitap eden Özcan, “6 ay önce ekibimizin yapmış olduğu incelemeler neticesince Çamlıyayla ve köylerinde çok fazla sorun tespit edilmiştir. Sorun tespit çalışmasına bağlı olarak başta kanalizasyon olmak üzere asfalt, mezarlık gibi birçok sıkıntıyı çözecek projeler ürettik. Ayrıca kültür ve sanatın olmadığı bir yerde barıştan, birlik ve beraberlikten söz edemeyiz. Çamlıyayla’ya kültür merkezi yapacağımızın sözünü de veriyorum. 30 Mart’tan sonra inşallah sizlerin vereceği destekle Çamlıyayla’ya çok önemli hizmetler yapacağız, köylerde yaşamı mutlu hale getireceğiz” diye konuştu.
Özcan, Çamlıyayla temaslarının son kısmında Sebil beldesi ile Beylice, Çakırlı ve Ulaş köylerini ziyaret ederek vatandaşlarla sohbet etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.