YEREL HABERLER - 19 Mart 2014 Çarşamba 12:34

Ülkücü Gençler Çanakkale Şehitlerini Andı

A
A
A
Ülkücü Gençler Çanakkale Şehitlerini Andı

Burdur Ülkü Ocakları 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’uncu yıldönümü sebebiyle anma programı düzenledi.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen programa MHP Burdur İl Başkanı İbrahim Sakızcı, Ülkü Ocakları Burdur Şubesi Başkanı Burak Tülü, MHP Burdur Merkez İlçe Başkanı Atilla Yeşilgöz, MHP Burdur Belediye Başkan Adayı nadir Özcan, Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Başkanı Adem Koçer, Türk Eğitim-Sen Başkanı Orhan Akın, Türk Sağlık Sen Başkanı Mustafa Yiğit, MHP İl Teşkilatı, Ülkü Ocakları İl teşkilatı ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını yapan Ülkü Ocakları Başkanı Burak Tülü, "Tarihi şan ve şerefle dolu büyük Türk Milleti’nin vatan sevgisinin, şahadetle imtihan olduğu Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihte eşine rastlanmayan bu büyük destan, yaklaşık 850 sene süren fetihler ile üç kıtada hükümdar olan atalarımızın yıllar süren bir çekilmenin ardından başladıkları toprakları olan Anadolu’yu savunma ve vatan ilan etme savaşıdır. Çanakkale Savaşı ile büyük Türk Milleti tüm dünyaya gerilemenin nihayet bittiğini duyurmuş ve sonsuza kadar yaşamaya kararlı olduğumuzu süngü, mermi ve yüksek iman gücü ile iman etmiştir" diye konuştu.
Programda MHP Burdur Belediye Başkan adayı Nadir Özcan ve TÜRKAV Başkanı Adem Koçer de birer konuşma yaparak Çanakkale Şehitlerini andı. Şükrü Ongun tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti yapılan programda Türk Eğitim-Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Akın kasideler okudu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.