YEREL HABERLER - 24 Mart 2014 Pazartesi 16:57

İhlas Vakfı’na Afgan Gazetesi’nden Teşekkür

A
A
A
İhlas Vakfı’na Afgan Gazetesi’nden Teşekkür

Afganistan’a önemli yardımlarda ve katkılarda bulunan İhlas Vakfı’na bir teşekkür de Afganistan’ın Sahra Gazetesi’nden geldi.
Eskişehir’de 20-23 Mart tarihleri arasında gerçekleşen Türk Dünyası Gazeteciler Şurası için Türkiye’ye gelen Sahra Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülbeşir Hakimi ve yine Afganistan’da faaliyet gösteren İpek Yolu Vakfı Başkanı Mustafa Mahdum İstanbul’da İhlas Vakfı Başkanı Avukat Mehmet Okyay’ı ziyaret etti.
İhlas Vakfı’nın Afganistan’daki tarihsel ve kültürel yardımlarının yanı sıra insani yardımlarından dolayı Afgan halkının teşekkürlerini getirdiğini söyleyen Hakimi, İhlas Vakfı’nın destekleriyle bölgede faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti.
Özellikle tarihi ve kültürel yayınların dağıtılması noktasında büyük katkı aldıklarını anlatan Hakimi, aldıkları destekler sayesinde bu kitapları basarak insanlara ulaştırdıklarını ifade etti.
Afganistan’daki genel konuların da konuşulduğu ziyarette düşüncelerini aktaran İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Okyay Afganistan’daki Müslüman halkın bilinçlendirilmesi açısından yardımlarda bulunduklarını söyledi.
Ata yurdumuz olan Afganistan’da kurulan İpek Yolu Vakfı ile müşterek projeler hazırladıklarını da sözlerine ekleyen Okyay, “Afganistan genelinde açtığımız 10 öğrenci yurduyla 400’den fazla gence hizmet veriyoruz.” dedi. Bölge halkı için tarihimizi, kültürümüzü ve güzel medeniyetimi anlatan kitaplar bastırdıklarına değinen Okyay, bu kitapların yayını ve dağıtımı için de destek verdiklerini anlattı.
Sıcak ve samimi ortamda karşılıklı iyi niyet temennilerinin bulunulduğu ziyaretin sonunda Sahra Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülbeşir Hakimi, İhlas Vakfı’nın Afganistan’a ve Sahra Gazetesine verdiği desteklerden dolayı İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Avukat Mehmet Okyay’a teşekkür etti. Hakimi, günün hatırası olarak İhlas Vakfının logosunun işlendiği el halısını Okyay’a takdim etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.