YEREL HABERLER - 01 Nisan 2014 Salı 12:26

Kornea Nakli İle Göz Sorunlarına Kesin Çözüm

A
A
A
Kornea Nakli İle Göz Sorunlarına Kesin Çözüm

Kornea naklinin en çok yapıldığı durumların keratokonus (korneanın öne doğru sivrileştiği bir şekil bozukluğu), psödofakik büllöz keratopati (katarakt ameliyatı sonrası kalıcı kornea ödemi) ve kornea yaralanmaları olduğunu ifade eden Us, "Korneanın saydamlığını kaybettiği ve distrofi adı verilen kalıtsal hastalıklar da kornea nakli ile tedavi edilmektedir. Herpetik keratit adı verilen göz uçuğu da ileri olgularda kornea nakli gerektirebilmektedir" dedi.
Op.Dr. Mehmet Us nakil işleminin hastanın yaşına, genel durumuna ve gözün özelliklerine göre lokal veya çoğunlukla genel anestezi ile yapılabileceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
"Önce hastanın problemli kornea tabakası mikrokeratom adı verilen özel aletlerle yuvarlak olarak çıkarılır. Aynı büyüklükte kesilen verici korneası mikroskop altında çok ince ipliklerle alıcı göze dikilerek yerleştirilir işlem tamamlanır"
KORNEA NAKLİ OLAN HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Op. Dr. Us, kornea nakli olan hastaların dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Kornea nakli olan hastalar özellikle ilk zamanlarda gözlerini kuvvetli ovuşturmaktan kaçınmalı. Hastalar,gözlerini vurma çarpma gibi travmalardan korumalıdırlar. Ağrı, kızarıklık, görme bulanıklığı, ışığa karşı hassasiyet gibi şikayetleri olan hasta en kısa zamanda ameliyatı gerçekleştirmiş olan cerrahına ulaşmalıdır."
Kornea nakli ameliyatının her ameliyatta olduğu gibi risk faktörlerinin olabileceğine değinen Op. Dr. Us, "Hastanın gözü korneayı kabul etmeyebilir. Böylece kornea bulanıklaşabilir. Enfeksiyon, kanama, retina yırtılması (retina dekolmanı),, göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi (katarakt oluşumu) çok sık görülmese de meydana gelebilecek komplikasyonlardandır" ifadelerini kullandı.
"GÖZLERİ HİÇ GÖRMEYEN KİŞİLERDE OLUMLU SONUÇ VEREMEZ"
Gözleri hiç görmeyenlere nakil işleminin uygulanmasının olumlu bir sonuç veremeyeceğini belirten Us "Günümüz koşullarında göz nakli, yani göz küresinin tamamının değiştirilmesi tümüyle olanaksızdır. Bu, hem teknik olarak imkansızdır, hem de göz, değişik dokuların bir arada bulunduğu kompleks bir organ olduğundan nakil yapılan kişinin bağışıklık sisteminin bu dokuları reddetmesi çok kolay olacaktır. Görme problemi olan bir gözün kornea naklinden yararlanabilmesi için hiç olmazsa ışık hissi olması gereklidir. Hiç görmeyen, yani görme siniri veya retinası görev görmeyen bir gözde kornea nakli yapılması gereksiz bir işlem olacak ve o göz yine görmeyecektir" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.