YEREL HABERLER - 04 Nisan 2014 Cuma 12:34

Düğünlerdeki Bilinmeyen Gelenek

A
A
A
Düğünlerdeki Bilinmeyen Gelenek

Yeni evlenen genç kızların baba evinden çıkmadan önce erkek kardeşi ya da erkek kuzenleri tarafından beline bağlanan kırmızı kuşak geleneği sürerken, insanlar geleneği nereden geldiğini bilmemelerine rağmen devam ettiriyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’de düğünlerin çoğunda gelinlerin beline kırmızı kuşak bağlanıyor. Diyarbakır’ın Sur ilçesi Balıkçılarbaşı semti Beziciler Geçidi mevkiinde kına malzemeleri ve gelin çeyizlerinin satışını yapan Nurullah Tekin, 13 yıldan beri bu mesleği sürdürdüğünü, gün içerisinde ortalama 20 kuşak sattığını, gelinin ailesinin kuşağı almakla yükümlü olduğunu söyledi. Kuşak sattığı halde bu geleneğin nereden geldiğini ve ne anlam taşıdığını bilmediğini belirten Tekin, bunun bütün düğünlerde erkek kardeşi ya da erkek kuzenleri tarafından gelinin beline bağlanıp, sonra çözüldüğünü kaydetti.
Gelinliğin ortaya çıkmasıyla birlikte çarşaf geleneğinin Türk toplumu tarafından terk edildiğini belirten Fikriye Tanboğa ise, kırmızı kuşağın sonradan çıktığını söyledi. Tanboğa, “Biz evlendiğimizde sadece elimize kına yakılırdı, düğün yapılırdı ve baba ocağından ayrılacağımız gün bize çarşaf giydirilirdi. Bizim gençliğimizde kırmızı kuşak falan yoktu. Ama benim kızlarım ve gelinlerim evlendiğinde onların da beline üç kez kuşak bağlanıp sonra çözüldü. Kuşak kültürünü nereden kazandığımızı bilmiyorum ve bilmediğimiz bir şeyi hala sürdürüyoruz” dedi.
Sur ilçesi Ziya Gökalp Mahallesi Muhtarı Muhsin Sanay, nedeni ve gerekçesi bilinmeyen bir geleneğin devam etmesinin anlamsız olduğunu söyledi. Sanay, “Bu gelenek nereden ve nasıl bize geldi bilmiyoruz, ancak toplum arasında bekaretin, temizliğin ve saflığın sembolü haline gelerek modernizmin bir öğesi olmuştur. Kuşak bağlama gelinin saf, temiz ve bekaretini temsil eder diye düşünmekteyiz. Tarihi hakkında hiçbir bilgim yok. Eskilerde gelinler çarşaf giyerdi, yaklaşık 30-40 yıldır ülkemizde gelinliğin kullanılmasıyla birlikte kuşak da bir gelenek haline geldi. Erkeklerde böyle bir şey yok, erkekler kuşak bağlamaz, erkek sadece takım elbisesini giyer ve tıraş olur. Belki de modernizme uygun olduğundan kullanılıyor olabilir. Benim kız çocuklarım evlendiğinde erkek kardeşi tarafından beline kuşak bağlandı. Bu bizim yöreye uygun bir gelenek değil. Şer-i olmayan, tamamen örfi olan bir gelenektir” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.