YEREL HABERLER - 05 Nisan 2014 Cumartesi 14:09

Madencilik Sektörü “ceza Uyarıcı Olmalı“ Diyor

A
A
A
Madencilik Sektörü “ceza Uyarıcı Olmalı“ Diyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Madenciler Derneği Başkanı Hakan Ürün, Maden Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikleri değerlendirdi. İşletme ruhsatlarında teminat uygulamasının kaldırılarak idari para ceza uygulaması getirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Ürün, idari para cezası uygulamasında ise sektörün ‘miktar’ endişesi taşıdığına dikkat çekerek, “Uygulanacak olan idari para cezası, ruhsat sahibini iflasa götürecek büyüklükte olmamalı, verilen cezaların büyüklüğü ruhsat sahibini uyarma amacına yönelik olmalı” dedi.
Madencilik sektörü, Türkiye ekonomisine sağladığı istihdam, üretim, ihracat katkısını artırmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu kapsamda Haziran 2012’de yürürlüğe konan ve maden ruhsat izinlerini Başbakanlığa bağlayan genelgenin yürürlükten kaldırılmasını talep eden sektör temsilcileri Maden Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikleri değerlendirdi. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Madenciler Derneği Başkanı Hakan Ürün, “Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Kanunu üzerinde bazı çalışmalara başladı. Hazırlanan tasarıya bakıldığında madencilik sektörünün yararlanacağı hükümlerin yanı sıra tedirgin edici düzenlemeler de içeriyor” diye konuştu.
“DEMOKLES’İN KILICI”
İşletme sahiplerinin her maden için ruhsat alanı büyüklüğüne göre teminat verdiğini, yeni tasarıda yer alması planlanan maden ruhsat teminat iratlarının yerine idari para cezası uygulamasını desteklediklerini ifade eden Ürün şu görüşleri dile getirdi; “Sektörün başında Demokles’in kılıcı gibi duran teminat iratlarının yerine idari para cezalarının getirilmesinin düşünülmüş olması memnun edicidir. Ancak bu düzenlemeler yapılırken, idari para cezası makul ve ödenebilir büyüklükte olmalı, işlenen fiiller için her ruhsata verilecek cezalar aynı büyüklükte olmalı.” İdari para cezasının ruhsat sahibini iflasa götürecek büyüklükte olmasından endişe ettiklerini kaydeden Ürün, “Maden Kanununa göre verilecek cezaların büyüklüğü ruhsat sahibini uyarma amacına yönelik olmalı, bu cezalardan devletin gelir sağlaması amaçlanmamalıdır.”
“SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILMALI”
Hakan Ürün, yeni tasarıda bir diğer endişe duydukları konuyu ruhsat bedelinin yüksekliği ve her yıl alınması olduğunu belirterek, “Madencilikten alınacak devlet haklarını artırmak yerine sektörün önünü açarak madenciliği cazip hale getirmek, sektöre daha çok yatırımcı çekmek, istihdam yaratmak, katma değer üretmek hedeflenmeli. Madencilik için hazırlanacak iyi bir yatırım ortamını ile ülke ekonomisine düşünülen devlet hakkından kat kat fazla katkısı olacaktır. Sektör temsilcileri olarak, sorunların sağduyu ile hareket ederek sektör- devlet arasındaki ilişkilerle kısa sürede aşılmasını temenni ediyoruz” dedi.
“RUHSAT SÜRELERİYLE OYNANMAMALI”
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Madenciler Derneği Başkanı Hakan Ürün tasarı halindeki Maden Kanunu’na göre ruhsat süresinin yarıyı yarıya düşürülmesinin devlete herhangi bir kazanç sağlamadığı gibi yatırım güvencesini riske atacağını vurguladı. Hakan Ürün, “Somut bir örnek vermek gerekirse demir cevheri konsantre tesisi ya da çimento fabrikalarının ekonomik ömrü gerekli yenilemeler yapıldığı sürece 50 yılın çok üzerindedir. Örneğin Sivas Çimento Fabrikası, 1943 yılında kurulmuş, belirli aralıklarla modernize edilerek yaklaşık 75 yıldan bu yana çalışmaktadır. 30 yıllık bir ruhsatla böyle bir yatırım için gerekli ruhsat güvencesinin sağlanması olanağı yoktur. İşletme çalıştığı ve rezerv olduğu sürece ruhsat 60 yılın üzerinde de verilebilmelidir” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir