YEREL HABERLER - 09 Nisan 2014 Çarşamba 17:20

Elazığ’da Liseler Arası Oryantiring Müsabakaları Sona Erdi

A
A
A
Elazığ’da Liseler Arası Oryantiring Müsabakaları Sona Erdi

Elazığ’da liseler arası oryantiring müsabakaları tamamlandı.
Katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporu olan oryantiring müsabakaları bu yıl Elazığ'da ilk kez resmi olarak gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Tarık Bahadır’ın öncülüğünde okul sporları etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen liseler arası oryantiring müsabakaları 6 takımın katılımı ile yapıldı. 4 erkek ve 2 kız takımının katıldığı müsabakaların finali İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş’ın katılımı ile mesire yerinde gerçekleştirildi. Müsabakalar sonucunda, kızlarda Kaya Karakaya Fen Lisesi 1., Cemil Meriç Fen Lisesi ise 2. oldu. Erkeklerde, Kaya Karakaya Fen Lisesi 1., TOKİ Fırat Anadolu Lisesi 2., Gazi Anadolu Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi 3., Cemil Meriç Fen Lisesi ise 4. olarak turnuvayı tamamladı.
Turnuva sonucunda dereceye giren takımlar kupa ve madalyalarını İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş ve Şube Müdürü İbrahim Fidan’ın elinden aldı. Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş, "Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmalarını gerektiren bir spor olması nedeni ile oryantiring diğer sporlardan ayrılmaktadır. Başarılı olan öğrencilerimiz ilimizi Bölge Finallerinde temsil edecekler. Bölge finallerinde tüm takımlarımıza başarılar diliyorum" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.