YEREL HABERLER - 14 Ocak 2012 Cumartesi 18:35

MİLAS KAYMAKAMLIĞI ÇOCUKLARIN GELECEĞİ İÇİN BİR DİZİ KARARLAR ALDI

A
A
A
MİLAS KAYMAKAMLIĞI ÇOCUKLARIN GELECEĞİ İÇİN BİR DİZİ KARARLAR ALDI

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, ilçe genelindeki çocukların bedeni, ruhi, ahlaki ve kişisel güvenliklerinin sağlanması ve zararlı alışkanlıklardan uzak tutulması için bir dizi önlemler alındığını duyurdu.
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Milas’ta yaşayan çocukların kişisel gelişim ve güvenliklerinin sağlanması noktasında bir dizi önlemler alındığını ifade etti. Özellikle okul, dershane, etüt merkezi gibi kurum önlerinde öğretimle ilgisi olmamasına rağmen bekleme yaparak, rahatsızlık veren kişilerle ve çeteleşmenin önüne geçilmesi, internet kafelerin daha sık kontrolü, suç kapsamına girmese dahi delici, kesici aletleri üzerinde taşıyanlara idari yaptırım uygulanması gibi konuları içeren önlemlerin Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından denetimlerin başlatıldığını ifade eden Kaymakam Atçı, “İlçemizde yaşayan çocukların bedeni, ruhi ve ahlaki gelişmeleri ile kişisel güvenliklerinin sağlanması, uyuşturucu ve uçucu maddeleri kullanmanın yanı sıra her türlü suça sürüklenme veya suç mağduru olmalarının engellenmesi, Ayrıca, eğitim-öğretimin sağlıklı devamı ve kamu esenliğinin sağlanması ile ilgili olarak, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 1 l/C maddesi uyarınca, Milas ilçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması ve sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocukların genel olarak beden ve ruh sağlıklarının korunması ile suç İşlenmesinin önlenmesi amacıyla aşağıdaki tedbirler alınmıştır. Her ne suretle olursa olsun 18 yaşından küçüklere; uçucu madde olarak tanımlanan ( bally-tiner gibi) yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan kimyevi, uyuşturucu veya psikotrop maddeler ile her türlü tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin satılmaması ve kullandı almamasını, Okul dershane, etüt merkezi, yurt gibi eğitim-öğretim kurumlarıyla ilgisi olamayan şahısların, bu yerler etrafında bekleme yaparak, eğitim ve Öğretimi doğrudan/dolaylı etkileyerek öğrenci veya idareyi rahatsız edecek hal ve hareketlerin önüne geçilmesi, eğitim-öğretimin huzur ve sükûn içinde devamının sağlanması yoluyla; muhtemel risk grupları ve çeteleşmenin önüne geçilmesini devam etmekte olan eğitim ve öğretim faaliyetlerini sekteye uğratacak, toplamda panik ve korkuya sebep olacak tarzda malzeme ve kesici, delici alet vb üzerinde taşıyan kişilere idari yaptırım uygulanmasını, oyun ve eğlence amacına yönelik olan internet kafelere ve elektronik oyun salonlarına okul saatlerinde 15 yaş ve altında bulunan öğrencilerin girmelerinin yasaklanmasını ve internet karelerin belirtilen hususlarda kolluk tarafından denetlenmesini,
Yukarıdaki kararların uygulanmasına ve yerine getirilmesine aykırı davrananlara, tatbik ve icrasına muhalefet eden ve zorluk çıkaranlar veya uymayanlar hakkında fiilleri ayrı bir suç teşkil etmiyorsa 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32’ nci maddesi uyarınca idari işlem uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.