GENEL - 28 Nisan 2016 Perşembe 09:42

20 Bin Lira Bulunmazsa Böbrekleri Çürüyecek

A
A
A
20 Bin Lira Bulunmazsa Böbrekleri Çürüyecek

Yozgat’ta idrar torbasındaki his kaybından dolayı böbreklerine idrar kaçan 12 yaşındaki Sait Enes Uslukılıç, yapay mesane için gerekli 20 bin lirayı bulamazsa böbrekleri çürüyüp diyaliz makinesine bağlı yaşayacak.
Yozgat’ta belinde kitle ile doğan bir yaşında iken ameliyat olan ve bugüne kadar 6 ameliyat geçiren Sait Enes Uslukılıç’a yapay mesane yapılabilmesi için 20 bin lira gerekiyor. Günde 8 defa sonda takılan Sait Enes’in annesi Yasemin Uslukılıç, oğlunun bir an önce ameliyat olarak sağlığına kavuşmasını istiyor. Anne Uslukılıç, çocuğunun doğumundan sonra 12 yıldır sürekli hastanelerle uğraştıklarını belirterek, “Çocuğum bir yaşında iken belindeki kitleden bir ameliyat oldu. Daha sonra ameliyatlar sürdü bu güne kadar 6 ameliyat oldu” dedi.
İdrar torbasındaki his kaybından dolayı Sait Enes’in çişinin geldiğini hissedemediğini ifade eden Anne Uslukılıç, “İdrar torbası dolunca böbreklere idrar kaçmış sağ böbreği çok az çalışıyor, sol böbreğinde de hastalık başlamış. Yapay mesane için ameliyat olması gerekiyor. Ameliyat için ise 20 bin lira lazım. Eşim asgari ücretle çalışıyor. Evimiz kira, 20 bin lirayı bulamıyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ettik, ameliyat masrafını karşılayamayacaklarını söylediler. Cumhurbaşkanımızdan, başbakanımızdan ve bakanlarımızdan yardım bekliyoruz. Cumhurbaşkanımıza bu konuda mektup yazdım, daha cevap gelmedi” diye konuştu.
Çocuğunun diğer çocuklar gibi koşup oynayamadığını vurgulayan Anne Uslukılıç, “Oğlum büyük sıkıntı çekiyor, gece dahi uyandırıp sonda takmak zorunda kalıyorum. Her 2 buçuk saatte bir sonda takılıyor. Eğer çocuğum ameliyat olmazsa böbrekleri çürüyecek ve diyalize bağlı yaşamak zorunda kalacak. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Bize yardım etsinler, çocuğumun ameliyat masrafını karşılasınlar” şeklinde konuştu.
Baba Süleyman Uslukılıç da hiçbir şey istemediğini sadece oğlunun ameliyat olarak sağlığını kavuşmasını istedikleri belirterek, “Ameliyat için 20 bin lira gerekiyor, ben asgari ücretle çalışıyorum. Bu parayı karşılamam mümkün değil, devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” diye konuştu.
Sait Enes de bir an önce sağlığına kavuşup arkadaşlarıyla koşup oynamak istediğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.